Konu: 200 Bin Ki
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Aralık 2011, 18:33   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart 200 Bin Ki


Prof. Dr. Celal Karlıkaya, Tütün ürünlerinde gidilen vergi indiriminin ''200 bin kişinin hayatına mal olacağını'' ileri sürdü.

Temiz Nefes Sigarsız Yaşam Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, Tütün ürünlerinde gidilen vergi indiriminin ''200 bin kişinin hayatına mal olacağını'' ileri sürdü.

Prof. Dr. Karlıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki günlerde Bakanlar Kurulu kararıyla otomobil, alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde ÖTV artışına gidildiğini ve hür türlü tütün ürününün eşit oranda vergilendirildiğini anımsattı.

Bu alınan kararın sigarayla savaşan camialarda sevinçle karşılandığını ifade eden Prof. Dr. Karlıkaya, şunları kaydetti:

''Yaklaşık iki hafta önce otomobil, alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde ÖTV artışına gidilmiş ve her türlü tütün ürünü eşit oranda vergilendirilmiş, bu oran yüzde 69 olarak belirlenmişti. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesince yapılan hesaplara göre vergi oranının yüzde 69 olması, 600 bin sigara kullanıcısının sigarayı bırakmasına, 300 bin kişinin hayatının kurtulmasına neden olacağı saptanmıştı. Türkiye'nin sağlıkta yaptığı bu önderlik Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası bir çok sivil toplum örgütünün takdirini kazanmış ve tebrik mesajları yağmıştı.

Ancak, Bakanlar Kurulu kararnamesi ile tütün ürünlerinde vergi oranı 31 Aralık 2012 tarihine kadar yüzde 65 oranına indirilmiştir. Bu vergideki değişiklik, daha önceki vergiyle hayatları bir anlamda kurtarılan 200 bin kişiden feragat anlamına gelir; yani tütün ürünlerinde vergi indirimi 200 bin kişinin hayatına mal olur.''

-''Merak ediyoruz''-

Prof. Dr. Karlıkaya, yıllarını tütün ürünlerinden insanları kurtarmaya adamış kişiler olarak, vergi indirimine neden gidildiğini anlamadıklarını ifade ederek, ''Sigaradaki vergi artışı, hükümetin gelir temin etmesine ve vatandaşın sigarayı bırakmasına yol açmasına rağmen, neden geri adım atılmıştır? Sigara kaçakçılığının sigara fiyat ve vergileri ile ilişkisi olmadığı bilimsel çalışmalar ve Dünya Bankası verileri ile ispat edilmişken, sadece sigara endüstrisi tarafından öne sürülen bu iddia dikkate alınmış mıdır, eğer öyle ise, uyuşturucu ile savaşırken uyuşturucu satıcılarına danışmak anlamına gelmez mi, 2012 enflasyon oranları belli bir oranda tutulması hedeflenirken neden birçok yararlı ürün yerine öldürücü bir zehrin vergisi aşağıya çekilmiştir? Gerçekten bu soruların cevaplarını çok merak ediyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Karlıkaya, tütün mamulleriyle mücadele eden sivil topluk kuruluşları olarak hükümetten tütün vergilerinin yükseltilmesini ve dünyanın en fazla vergilerinin Türkiye'de alınmasını istediklerini kaydetti.

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla