Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Ocak 2012, 10:00   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Hastalar İlaca Ulaşamıyor!


Adana 4'üncü Bölge Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve ilaç firmaları arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hastaların mağdur edildiğini, hastanın ilacına ulaşamadığını öne sürdü.

Ersun Özkan, hastaların ulaşmakta büyük zorluk çektiği 200 kalem ilaç arasında kanser, psikiyatri, insülin gibi hayati önem taşıyan ilaçlar bulunduğunu, bu ilaçların da fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hastaların tedavilerindeki, ilacı alamadığını söyledi.

5 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan tebliğ ile ilgili Danıştay'da yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtıklarını anımsatan Ersun Özkan yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi:

"SGK 5 Kasım 2011'de bir tebliğ çıkardı. Bu tebliğe göre, ilaç fiyatlarında kamu kurum indirimi yüzde 7.5 oranında artırıldı. Bu da SGK'nın ilacı yüzde 7.5 daha ucuz alması anlamı taşıyor. SGK medula provizyon sistemini düşük fiyata göre ayarladı. İlaç firmaları bu indirimi yapmadı. Bu durum karşısında eczacılar ilacı pahalı alıp, ucuza satmak zorunda bırakıldı. Bu yüzden elinde ilacı biten eczacı, ilacı depodan alamıyor.

SGK ile ilaç firmaları arasındaki anlaşmazlık hastaları mağdur ediyor. Bu konu ile ilgili 6 Aralık 2011'de yürütmenin durdurulması ve iptali ile ilgili Danıştay'a dava açtık. Danıştay'ın vereceği kararı bekliyoruz.

Başlangıçta 347 kalem olan ilaç sayısı aradan 1.5 ay geçmesine rağmen bugün 200 civarı ilaca hastalar ulaşmakta zorluk çekiyor. Yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmesi gerekmektedir. Aksi takdirde halk sağlığını tehdit eden bu durum telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır."

Öte yandan, adının açıklanmasını istemeyen bir hasta ise "Hastalığımın tedavisi için doktorum 3 aylık tedavi önerdi ve reçete yazdı. Eczanelere ilacımı almak için gittiğimde bulamıyorum. Eczanelerde ilaç yok. Bir aylık tedavim için gerekli olan ilacın fiyatı 600 lirayı buluyor. Aldığım maaş asgari ücret. Bu ilacın parasını nasıl ödeyeyim" diye konuştu.

İlaçlarını bulmakta güçlük çeken vatandaşlar, bu konuda Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlarına sorunun en kısa sürede çözülmesi konusunda da çağrıda bulundu.

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla