Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Nisan 2012, 11:07   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Besin Alerjisi Nedir

besin alerjisinin sebepleri - besin alerjisinin belirtileri - ani gelişen besin alerjileriBesinlerin alınmasından sonra gözlenen besinlerdeki toksik (zehirleyici) olmayan maddelerden kaynaklanan zararlı, istenmeyen besin reaksiyonlarına besin aşırı duyarlılığı denir. Besin aşırı duyarlılığı vücudun sistemi aracılığı ile oluşmuş ise besin alerjisi, besinlerin vücutta yıkılmasında yer alan enzimlerin eksikliğinden veya bazı besinlerde doğal olarak bulunan farmakolojik maddelerden ileri geliyorsa besin intoleransı terimi kullanılır.


Örneğin bir kişide sütteki laktoz şekerini parçalayan enzim doğuştan eksik ise, süt alımı ile ortaya çıkan gaz, hazımsızlık gibi belirtilerine laktoz intoleransı denir. Besin boyalarına (tartrazin), besin koruyucularına (benzoat, sülfît), lezzet artırıcılarına (MSG), tatlandırıcılarına (aspartam) bağlı deri döküntüleri, astım, migren, baş ağrısı intolerans örnekleri olarak sayılabilir. Besin alerjisi, besinin çok az miktarıyla oluşabilir. 100 ug-5mg reaksiyonların çıkması için yeterli olabilir. Bu nedenle alerjide o besinden mutlak sakınmak gerekirken, intoleransta sorumlu besinin ufak miktarları tolere edilebilir. Besin alerjisi toplumda sık görülür. Batı ülkelerinde besin alerjisi görünme sıklığı ve özellikle anafilaksi (ölümcül alerjik reaksiyon) gibi ağır formları son 20 yılda beş kat artmıştır. Besin alerjileri üç yaşın altındaki çocuklarda %6-8, erişkinlerde yaklaşık %3-5, egzeması olanlarda %35-40, astımlı çocuklarda %6-10 görülmektedir.


Günümüzde besin alerjisi ağır sistemik anafilaksinin (ölümcül alerjik reaksiyon) birinci nedenidir. Besinler, arı sokması, ilaç alerjilerine bağlı anafilâksiden iki kat daha sık anafilaksiye sebep olmaktadırlar. Çok sayıda ve çeşitli besinlerin tüketilmesine karşın, besin alerjilerine neden olan besinler genellikle sayıca sınırlıdır. Ancak; ısıtma, asit veya enzim gibi değişik etkenlere dayanıklı yapıları olan besinler alerjik tepki oluşturmaktadır. Bazı bitki kaynaklı proteinlere alerji ise benzer protein dizileri içeren inhalan (solunum yoluyla alınan) alerjenlere alerjisi olan kişilerde çapraz reaksiyon sonucu gelişmektedir.


Çocuklarda inek sütü, yumurta, ağaç fındıkları, fıstık, soya ve buğday; erişkinlerde fıstık, fındıklar, balık, kabuklu deniz ürünleri reaksiyonlarının %90′ından sorumludur. Geri kalan %10′unu tohumlar (susam, keten tohumu), baklagiller, kivi, kereviz, hardal gibi çok çeşitli besinler oluşturur. Meyve ve sebzelere alerji sık görülür, fakat reaksiyonlar ağır değildir. Besin alerjisi olan bir çocukta ergenlikten önce inhalan alerjenlere (ev tozu akarı, polenler gibi) karşı alerji geliştirme riski yani alerjik rinit, astım olma riski %80′in üzerindedir. Üç yaşından sonra süt, 10 yaşından sonra yumurta alerjisinin %80′i geçmektedir. Bununla birlikte, ilk yaşlarda fıstık alerjisi olanların %80′inde, beş yaşında fıstık alerjisi olanların hepsinde yaşam boyu fıstık alerjisi devam etmektedir. Besin alerjisinin oluşumunda kalıtımın rolü büyüktür.


Besin alerjilerinin sınıflandırılması :


Ani başlangıçlı alerjik antikor aracılıklı akut (ani gelişen) besin alerjisi hastalıkları:


• Anafilaksi


• Oral alerji sendromu


• Ürtiker, anjioödem, deri döküntüleri


• Akut rinit, bronkospazm (alt solunum yollarının daralması)


2. Geç başlangıçlı hücresel immun sistem (savunma sistemi) aracılıklı süreğen besin alerji hastalıkları :


• Besin proteinlerine bağlı enterokolit, proktokolit ve enteropati sendromları


• Kontakt dermatit


3. Alerjik antikor ile birlikte hücresel immun sistem aracılıklı geç başlangıçlı süreğen besin alerjisi hastalıkları


• Atopik dermatit (egzema)


• Astım


• Alerjik eozinofilik özefajit, gastroenterit


Besine bağlı ağır ölümcül Anafilâkside belirtiler; besini yedikten hatta besinin pişerken çıkan buharını soluduktan hemen sonra (dakikalar, 1-2 saat içinde) başlar. Belirtileri ağızda karıncalanma, kaşıntı, vücutta yaygın ürtiker (kırmızı ödem plakları), karın ağrısı, bulantı, kusma, boğazda tıkanma, ses kısıklığı, solunum güçlüğü, hışıltılı solunum, hipotansiyondur. Ölümcül olabilir. Başlıca tetikleyenler genellikle fıstık, fındık, deniz ürünleri, süt ve yumurtadır. Astımlı ve genç erişkin olmak, egzersiz ve fıstık alerjisi risk faktörleridir. Ölümler çoğu kez alerjik olan besinin bilinmeden tüketilmesinden kaynaklanır. Fıstık, soya, susam, inek sütü proteinleri, gizlenmiş besinler olarak soslar, baharatlı gevrekler, pizzalar ile lokanta yemekleri içinde bulunabilirler. Bu nedenle ebeveyn, öğretmen gibi kişilerin anafilaksinin ilk belirtilerini bilmeleri ve belirtiler başladığında doktora ulaşıncaya kadar hastanın kası içine epinefrin vererek tedaviye başlamaları gerekir. Bu kişilere epinefrin oto enjektörü kullanılması öğretilmelidir. Bazı kişilerde, bazı besinler alındıktan sonra 2-4 saat içinde egzersiz yapıldığı takdirde anafilaksiyi tetikler. Son yıllarda aerobik, sağlıklı yaşam için sporun popülaritesinin artmasından sonra egzersize bağlı anafilaksi daha sık görülmektedir. Reaksiyonlardan en çok buğday, kereviz, kabuklu deniz ürünleri, fındıklar sorumlu tutulmaktadır.


Ağız yoluyla alerji (Oral polen-besin) sendromu:


Hemen hemen sadece ağız ve boğazı tutan bir temas ürtikeridir.


Tipik belirtiler, sorumlu besinin yenilmesinden sonra ani başlayan boğaz, damak, dil ve dudaklarda kaşıntı, şişme, kızarma ve takıntı hissidir. Bu belirtiler genellikle dakikalar içinde kaybolur. Kişide önce ot, huş ağacı gibi bitkilerin polen proteinlerine alerjik antikorlar gelişir. Sonra bu alerjik antikorlar bazı sebze ve meyvelerdeki benzer proteinlerle çapraz reaksiyon verirler. Bu sendrom mevsimsel alerjik rinitli hastalarda yaklaşık %50 sıklığında görülür. Sorumlu proteinler bazı sebzelerin kabuklarında daha yoğun bulunurlar. Bunların soyulması veya pişirilmesi belirtileri önler. Ot poleni kavun, muz ile; huş ağacı poleni ise çiğ patates, havuç, kereviz, armut, kestane, kivi ile çapraz alerji gösterirler.


alıntı

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla