Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Nisan 2012, 11:13   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Bağışıklık Sistemi Ve Beslenme

bağışıklık sistemi - immun sistem - c vitamini


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE BESLENME


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ve BESLENME


Soğuk havaların kendini göstermesiyle kapımızı çalan grip, nezle, solunum yolu enfeksiyonları gibi pek çok hastalığa karşı direnç göstermenin en sağlıklı ve doğal yolu yeterli ve dengeli beslenmektir.


Vücudumuzu savaşçı askerler gibi koruyan savunma mekanizmamız olan bağışıklık sistemimiz, bedenlerimizin çeşitli mikroorganizmaların neden olabileceği enfeksiyonlara karşı direnç göstermesini sağlar. Fakat dengesiz ve yetersiz beslenme bağışıklık sistemimizin zayıf düşmesine neden olur.


Sağlıklı ve dirençli bir vücuda sahip olmak için öncelikle her bireyin kendi ihtiyacı kadar enerji ve besin öğesi içeren bir beslenme alışkanlığı edinmesi gerekir. Günlük beslenmemizde besin ve besin öğesi çeşitliliği sağlayıp her gün yeterli miktarda süt, et , tahıl, sebze- meyve, yağ ve yağlı tohum tüketmek güçlü bir immun sistem için en önemli adımdır. Sağlıklı ve sağlam bir bedene sahip olmanın anahtarı vitamin ve mineral yönünden yeterli, antioksidan besinlerden zengin beslenmektir.


İşte özellikle kış aylarında sofralarımızdan ve beslenmemizden eksik etmememiz gereken besin ve besin öğeleri:


C VİTAMİNİ


Turunçgiller, limon, portakal, mandalina, kivi, greyfurt, brokoli, maydanoz, kuşburnunda bolca bulunan C vitamini hem kuvvetli antioksidan özellik göstermesi hem de bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken vitaminlerden


A VİTAMİNİ-KAROTENOİDLER-BETAKAROTEN


Yeşil-sarı sebze ve meyveler, havuç, kayısı, şeftali, kabak, domateste bulunan A vitamini, karotenoidler ve betakarotenler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca A vitamini kemik ve epitel doku gelişimi, göz ve görme işlevleri, üreme sağlığı için önemli fonksiyona sahiptir.


E VİTAMİNİ


Ceviz, fındık, badem, ayçiçeği yağı, zeytinyağında bulunan E vitamini mutlaka her gün yeterli miktarlarda alınması gereken vitaminlerdendir. Gün içerisinde ara öğünlerde tüketilecek ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar bağışıklık sistemine olumlu etki sağlarken antioksidan özellikleriyle hücreleri oksidasyona karşı koruyacaktır.

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ


İmmun sistemi destekleyen diğer önemli besin öğesi omega 3 yağ asitleridir. Omega 3 yağ asitleri antiinflamatuar özellik göstermektedir. Ayrıca kalp sağlığı üzerine koruyucu etkiye sahiptir. Bebek ve çocukların beyin gelişimi ve zihinsel aktiviteleri için önemlidir. Derin ve soğuk su balıkları omega 3’ün zengin kaynaklarıdır. Somon, ton balığı, uskumru, ceviz, badem, fındık, anne sütü, koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu omega 3’ün bulunduğu önemli besinlerdir.


MİNERALLER


Çinko, bakır, demir, manganez ve selenyum immun sistemi güçlendirir. Çinko enfeksiyon durumunda direnç gösteren hücrelerin sayısının çoğalmasını sağlar. Demir, bakır, manganez ve selenyum serbest radikallerin vücutta yarattığı hücre hasarını önler. Tahıllar, yumurta, ceviz, peynir, süt, karaciğer çinko kaynakları arasında yer alır. Kepek, fıstık, kabuklu deniz ürünleri, badem bakır içeren besinlerdir. Selenyum et ve deniz ürünlerinde, kümes hayvanlarında, soğan ve sarımsakta bulunur. Ispanak, fındık, ceviz, kurubaklagiller manganezin kaynakları arasındadır.

Ayrıca probiyotik ve prebiyotik besinlerden tüketmek, fonksiyonel besinleri beslenme alışkanlıklarına eklemek enfeksiyonlara karşı direnç gösteren bir ****bolizma için faydalı olacaktır.

Bunların yanında et, tavuk,balık gibi et ürünlerinden yeterli , günlük süt ve süt ürünü ihtiyacını karşılayacak , salata sebze ve meyvelerden zengin , tahıl ve kurubaklagil içeren bir beslenme alışkanlığına ve hareketli bir fiziksel aktiviteye sahip olmak, su ve sıvı tüketimini ihmal etmemek, sigara ve alkolden uzak durmak gerekmektedir.


alıntı


Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla