Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Nisan 2012, 11:25   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Alkolün Zararları Nasıl Azaltılır

Alkolün zararları - Alkolün zararlarını nasıl azaltırız - Alkolün zararlarını azaltmanın yolları




Katıldığım davetlerde bazen alkol almam gerekiyor ama bana verebileceği zararlardan da endişe ediyorum. Bu etkiyi en aza indirmek için ne yapabilirim? U.G./İstanbul


Öncelikle; alkolün hangi dozda olursa olsun vücut için bir zehir olduğunu bilin ve onun zararlarından korunmanın en kestirme yolunun içmemek olduğunu unutmayın. İçmeniz gerekiyorsa da şu önerilere dikkat edin:

Ne içeceğinize doğru karar verin: Bazı çalışmalar, içinde alkol ve sudan başka bir şey bulunmayan votka, cin gibi içkilerin şarap ve viskiye göre daha az akşamdan kalma etkisi yaptığını gösterdi. Hafif bir içki olan bira da bu açıdan nispeten zararsızdır.

AĞRI KESİCİ KULLANIN

İçmeden önce yiyin: Midenizde yemek olursa alkol daha yavaş emilir. "Yağlı yerseniz daha iyi olur" lafı ise dedikodudan ibarettir.

Temponuzu ayarlayın: İçmeye başlamadan önce ve içki aralarında alkolsüz sıvılar tüketin. Yudumlar arasında bardağınızı masaya bırakın, devamlı elinizde tutmayın.

Kaybettiğiniz suyu geri alın: Başınızı yastığa koymadan önce bol bol su için ama kafeinden uzak durun. Kafein. hem uyku düzeninizi bozar hem de idrar söktürücü etkisi vardır. Başucunuza koyacağınız sürahi de, gece boyunca susayıp uyandığınızda su ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Baş ağrısı gelmeden önce bir ağrı kesici yutun: Ağrı kesici için ama mideniz hassas ise aspirinden, karaciğeriniz hassas ise parasetamolden uzak durun.

Bol bol uyuyun: İçki sonrası zamansız uyanmalar yaşanır. Sessiz ve karanlık bir odada mümkün olduğunca uzun uyumaya çalışın.



***

Sağlığınız için renkli yiyin


Kışın en soğuk günlerinin yaşandığı şu aylarda, sağlıklı kalabilmemiz için nasıl bir beslenme önerirsiniz? Hangi gıdalara ağırlık vermemiz gerekiyor? Ş.G./İstanbul


Her mevsimin kendine özgü beslenme stratejileri olmalıdır. Kış gibi hem doğanın hem de bedenin stres altında olduğu zamanlarda bu daha da önem kazanıyor. O nedenle, özellikle kışın yiyeceğiniz sebzeleri seçerken çok renkli olanları tercih edin. Sebzeler ne kadar renkli ise besin değerleri de o kadar yüksektir. Günleri, değişik renklere ayırın. Bir gün greyfurt, mısır, golden elma gibi sarı sebze ve meyveler, ertesi gün brokoli, pırasa, ıspanak gibi koyu yeşilleri tüketin. Mümkünse organik gıdalara ağırlık verin.

YOĞURT ÇOK SAĞLIKLI

Yemeklerin yanında bol bol yoğurt yiyin. Çok faydalı bir gıda olan yoğurt; içindeki kalsiyum nedeniyle kemik erimesini önler ve yüksek tansiyon riskini azaltır. Akşam yemeği sonrasındaki lüzumsuz atıştırmalıklardan da uzak durun. Kış gibi hareketin azaldığı, iştahın arttığı bir dönemde abur cubur tüketimini kesin.


***

Hızlı kilo vermek doğru mu?


Çok çabuk kilo verebiliyorum, spor da yapıyorum ama verdiğim kilolar kalıcı olmuyor. Yeniden kilo almamak ve formumu korumak için ne yapabilirim? A.E./Balıkesir


Düzenli kilo vermenin ve onu korumanın ancak doğru beslenme ile olabileceği, akıldan çıkarılmamalıdır. "Nasıl olsa spor yapıyorum, öyleyse ne istersem yiyebilirim" düşüncesi sizi amacınızdan saptırmaktan başka işe yaramaz. Çoğu insan; gerçekten sabırlı olmanın kilo vermedeki önemini göz ardı edip bir an önce sırtlarındaki yük gitsin diye bakıyor. Unutmayın, vermeye çalıştığınız 10 kiloyu, bir ayda almadınız!

ÇIKTIĞINIZ VİTESLE İNİN

Dolayısıyla bir ayda da veremezsiniz. Araba kullananlar bilir; yollarda güvenli sürüş için 'çıktığın vitesle in' diye uyarılar vardır. Kilo verenlerin düsturu da bu olmalıdır.



alıntıdır


Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla