Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Nisan 2012, 11:25   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart El Problemleri

el enfeksiyonları - ellerde sellülit - ellerde dolama - ellerde ısırıkErken Enfeksiyonlar: İlk 24-72 saatte klinik belirti veren enfeksiyonlar genellikle kirli yaralarla birliktedirler ki bunlar ezilme veya kan dolaşımı bozulmuş dokularda genellikle birden çok değişik bakterinin ortamda bulunmasıyla oluşurlar.


Geç Enfeksiyonlar: Erken enfeksiyonların ortamın uygunluğu nedeniyle bakteri üremesi sonucu oluşmalarına karşın, 7.-10. günlerde gelişen enfeksiyonlar genellikle yaranın bakteriler tarafından istila edilmesine karşı yetersiz kalan lokal veya sistemik dirence bağlıdır. Beslenme bozuklukları, diyabet, bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar veya dokulara daha önceki bir dönemde ışın tedavisi uygulanmış olması geç enfeksiyonların ortaya çıkma riskini artırırlar.


Elde Sellülit:


Genellikle elde veya parmaklarda oluşan sellülit cerrahiye gerek duyulmadan tedavi edilebilir. Eğer bunlar sistemik etkiler ile birlikte ise (lenfanjit veya lenfadenit gibi) hasta hastaneye yatırılarak intravenöz (damardan verilen) antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. El, “emniyet pozisyonunda” hareketsiz kılınmalı ve yüksekte tutulmalıdır.


Elde Herpetik Enfeksiyonlar: Parmak ucunun herpes simpleks virüsü (HSV, Uçuk) ile oluşan enfeksiyonları sıklıkla sağlık personelinde görülmektedir. Enfeksiyonun seyri ve bulgular o kadar karakteristiktir ki tanı klinik görünümle konur.


Belirti ve bulgular: ödem, ağrılı şişlik, berrak sıvı ile dolu küçük kabarcıkların görünmesidir.


Elde İnsan Isırıkları: İnsan ısırıklarından oluşan enfeksiyonlar en ciddi olanlardır. İnsan ağız boşluğu, normalde hastalık yapmayan birçok tehlikeli bakteriye ev sahipliği yapar. Bu bakteriler, ısırık sonrasında, elde bulunan kirişlerin, eklemlerin, yumuşak dokuların, hatta kemiklerin hızlı bir şekilde harap olmasına yol açabilirler. İnsan ısırıkları veya dişe vurma ile oluşan sıyrıklar dikilmemelidir. Eğer bunlar dikilirse oral flora (ağız içinde bulunan mikroorganizmalar) sıklıkla parmak gangreni ile sonuçlanacak tahrip edici enfeksiyona yol açacaktır. Bunlar açık bırakılmalı antibiyotiklerle tedavi edilmeli ve günlük incelemelerle izlenmelidirler. Tedavi için en uygun antibiyotikler penisilin ve sefalosporindir. Enfeksiyon varlığında hasta hastaneye yatırılmalı ve el ameliyathane ortamında cerrahi yöntemlerle acilen temizlenmelidir.


Paronişi ve Eponişi (DOLAMA): Paronişi tırnağa komşu yumuşak dokunun enfeksiyonudur ve genellikle tırnak çıkıntılarının ısırılması ve çekilmesi sonucunda ortaya çıkar. Eponişi ise tırnak tabanını örten yumuşak dokunun enfeksiyonudur ve paronişinin ilerlemesi sonucu meydana gelir.


Felon: parmak ucundaki yumuşak bölgenin enfeksiyonudur. Delici bir yaralanmayı veya paronişinin ilerlemesini izler ve kapalı alan enfeksiyonu ile sonuçlanır.


Tedavi: antibiyotik, bölgenin cerrahi yöntemle açılması, oluşan iltihabın boşaltılması, ameliyat sonrasında elin hareketsiz korunması ve yüksekte tutulmasından ibarettir.


alıntı

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla