Konu: Emar Nedir
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Nisan 2012, 05:31   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Emar Nedir

Emar Nasıl Çekilir - Emar Zararlı Mıdır - MR nedir




Kısa adı MR veya MRG olarak adlandırılır ve okunuşu da Emardır. Açılımı Manyetik Rezonans Görüntüleme‘dir. Yeni görüntüleme teknolojileri arasında en etkileyici ve en zararsız olanıdır. MRG sonrası herhangi bir ağrıya neden olmadığı gibi diğer görüntüleme sistemlerinde ihtiyaç duyulan, allerjiye yol açacak ilaç verilme zorunluluğu olmayan, bir tani tekniğidir.


MR nedir?


Vücudun herhangi bir bölgesinin kesitsel olarak görüntülenmesidir. MR cihazı dev bir mıknatıstan oluşmaktadır X ışınları kullanmaz, elektromanyetik ve radyo dalgaları ile görüntüleme yapar. İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.


Nasıl Çeker?


Hasta güçlü elektromanyetik içeren bir silindirin içinde yatarken vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek görüntüleme işlemini gerçekleştirir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve çekilen alanın oldukça kaliteli resmi elde edilir. Radyologlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.


Çekim Süresi?


MRG incelemesi için cihazda 10 ile 30 dakika kadar kalmak gerekebilir. Sürenin değişkenliği incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.


Nasıl ve Hangi Amaçla Yapılır?


MRG (Emar) ile kemiklerin içini dahi görüntülenir. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü varlığı tespit edilebilir. Sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar, bağlar, kan damarları, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar net olarak görüntülenir. MRG beyin yapısını da değerlendirebildiğinden ruhsal bozuklukların incelenmesi içinde kullanılabilir. Elde edilen görüntüleri değerlendiren bir radyolog doktor bilgisayar aracılığıyla ek bazı işlemler yaparak daha detaylı ve farklı bilgiler elde edilebilir. MRG ile insan vücudu bir elmayı dilimler gibi incelenebilir. MRG’nin tanıya yardımcı olan özellikleri yanında ek olarak işlem için hastanın hastanede kalma zorunluluğunun olmaması hastanın rahatsızlık duymaması ve radyolog doktorun sonuçları klinisyenlere hemen bildirebilmesi gibi yararları da vardır. MRG çağımızda beyin ve omurilik hastalıkları ve patolojilerinin görüntülenmesinde en değerli görüntüleme yöntemidir.


Hangi Hastalara Uygulanamaz?


MR cihazda çok yüksek güçte mıknatıs (elektromanyetik etki) bulunması sebebiyle bazı hastalarda kullanılamaz. Bunlar vücudunda ****l protez, kalp pili, ****l kalp kapakçığı, beyin sinirlerine klips takılanlar ve iç kulak protezi bulunan hastalara MR uygulanamaz. Eğer bunlardan biri var ise doktorunuzu muhakkak uyarınız. Eğer problem teşkil etmeyecekse doktorunuz MR çekimini isteyecektir.



Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla