Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Nisan 2012, 05:31   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Ayakkabı Numaranız Artıyorsa Doktora Başvurun

el ve ayaktaki büyümeyesi - akromegali hastalıgı - büyüme hormonunun aşırı miktarda salgılanması - akromegali hatalıgı tetikleyici nedenleri - türk endokrinoloji ve ****bolizma derneği






Ayakkabı numaranız artıyorsa doktora başvurun

Yüzüğünüz parmağınıza dar geliyor, ayakkabı numaranız büyüyor, eski fotoğraflarınıza baktığınızda fiziksel olarak ciddi bir değişim gözlüyorsanız mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurun. Akromegaliye, büyüme hormonu salgılayan hipofiz bezinde oluşan iyi huylu tümörler sebep oluyor.


Akromegali, büyüme hormonunun aşırı miktarda salgılanması sonucu gelişen bir hastalık. Ülkemizde 6 bin civarında akromegali hastası olduğu bilinse de belirtileri çok yavaş ilerlediği için birçok kişi hastalığının farkında değil. Uzmanlar ise uyarıyor: Yüzüğünüz parmağınıza dar geliyor, ayakkabı numaranız büyüyor, alt çeneniz öne doğru çıkıyor ve eski fotoğraflarınıza baktığınızda fiziksel olarak değişim gözlemliyorsanız endokrinoloji uzmanına başvurun. Zira akromegali hastası olabilirsiniz.


Kendisi de akromegali hastası olan Akromegali ile Yaşam Derneği Başkanı Dr. Mehmet Özden'in yıllardır hastalığına teşhis konulamaz. El ve ayakların büyümesine, yüzünde kaba bir görüntü oluşmasına, dişlerinin seyrekleşmesine, ayakkabı ölçüsünün 43 numaradan 47 numaraya çıkmasına, aldığı elbiselere bir süre sonra sığmamasına, vücudunu kaplayan siğillere bir anlam veremez. Bu arada halsizlik, yorgunluk, solunum zorlukları, horlama, eklem ağrıları da baş gösterir. Özden, doğru tanı için yaklaşık 10 yıl beklediğini ifade ediyor. Bir doktor arkadaşını ziyarete gittiğini belirten Özden, "Arkadaşım daha ilk görüşte 'Sen akromegali olmuşsun.' dedi. Hipofiz bezinde bir santimetre çapında tümör vardı. Tümör, küçük ama işlevi büyüktü, hipofizin tüm fonksiyonlarını bozmuştu. Karaciğer ve kalbim büyümüştü. Hipofiz tümörü ameliyatı geçirdim. Hâlâ da endokrinoloji uzmanlarınca izleniyorum. Zira büyüme hormonu düzensizliğinin tahribatından korunmak zorundayım. Buna rağmen 2 yıl önce kalın bağırsak polip operasyonu geçirdim. Bozulan diz eklemlerim nedeniyle 3 ay önce de ayağıma diz protezi takıldı." diyor.


Akromegali hastası bir diğer kişi de Hasan Ayhan. Aşırı halsizlik nedeniyle doktora başvuran Ayhan'a şeker hastalığı tanısı konulur. Ayhan, hastalığını şöyle anlatıyor: Çeşitli ilaçlar kullandım ancak şekerim kontrol altına alınamıyordu. Her geçen gün halsizliğim daha da artıyor ve fiziksel değişimler meydana geliyordu. Birkaç yıl sonra akromegali teşhisi konuldu. Ameliyat oldum.


İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve ****bolizma Hastalıkları Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Sema Yarman, akromegalinin yavaş ilerleyen ve kolay fark edilmeyen bir hastalık olduğunu belirtiyor.


El ve ayaktaki büyümeye dikkat!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve ****bolizma Hastalıkları Ünitesi'nden Doç. Dr. Selçuk Dağdelen, akromegalinin belirtilerini şöyle sıralıyor: El ve ayaklarda büyüme, dilde büyüme, yüz hatlarında kabalaşma, alt çenenin uzaması, alnın öne doğru çıkması, diş aralarında açılma, terlemede artış, ciltte kalınlaşma, yağlanma, uyku sırasında nefes alma güçlüğü, baş ağrısı, eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik.


Hastalık teşhisinde geç kalınıyor

Türk Endokrinoloji ve ****bolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, dünyanın yaşayan en uzun boylu insanı olan (2 metre 51 santim) Sultan Kösen'in de akromegali hastası olduğunu söyledi. Toplumda görülme oranı milyonda 60 civarında olan hastalığa Türkiye'de 6 bin kişinin yakalandığı tahmin ediliyor. Fakat bunların sadece bin 700'ü tanı aldı. Akromegalinin genelde 30-40 yaş arası erişkinlerde görüldüğünü anlatan Prof. Çakır, hastaların her ayrı şikâyetini doktorların kendi uzmanlık alanları içinde değerlendirmesinin tanının gecikmesine neden olduğunu aktardı. Teşhisler bu nedenle 6-7 yılı bulabiliyor.


Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla