Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Nisan 2012, 05:31   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Kapalı Alan Ve Sigara Gribal Enfeksiyona Neden

Gripten Nasıl Korunmalıyız - Grip Nedir - Gribal Enfeksiyon

Kış mevsiminde kapalı mekânlarda bulunmak, sigara dumanına maruz kalmak, düzensiz uyku ve beslenme alışkanlığı, gribin bulaşma riskini artırıyor ve daha ağır seyretmesine yol açıyor.


Aralık, ocak, şubat ve mart aylarının, Türkiye'nin içinde bulunduğu kuzey yarımküre açısından gribin yaygın görüldüğü bir mevsim olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertek, gribin mevsimsel bir hastalık olduğunu söyledi. Ertek, hastalığın kuzey yarımkürede ekim-kasım ayında başladığını ve nisan ayına kadar etkinliğini sürdürdüğünü ifade ederek, güney yarımkürede ise haziran-temmuz ayında başlayıp temmuz ayına kadar devam ettiğini belirtti.


Gribin, okul, kreş, huzur evleri gibi toplu yaşamın olduğu kapalı alanlarda çok daha fazla görüldüğünü vurgulayan Ertek, sosyal aktivite için havaların soğuk olmasına bağlı olarak açık alanlar yerine kapalı alışveriş merkezlerinin tercih edilmesinin de hastalığın yayılmasını artırdığını söyledi.


SİGARA AĞIR SEYRETMESİNE NEDEN OLUYOR

Ertek, gripten korunmak için bireysel tedbirler alınabileceğini ifade ederek, ''Mümkün olduğunca bu mevsimlerde kapalı mekânlarda bulunulmamalı, beslenmeye özen gösterilmeli. Bol sebze ve meyve yenilerek vücut direnci artırılmalı. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için uyku düzenine dikkat edilmeli, yeterli uyku alınmalı. Fiziksel aktivite içinde olunmalı ve düzenli spor yapılmalı'' diye konuştu.


Sigara tüketiminin de enfeksiyonların daha ağır seyretmesine yol açtığını belirten Ertek, ''Bunun yanı sıra bu enfeksiyonun dışında başka enfeksiyonlarla, bakterilerle komplikasyon gelişmesine zemin hazırlar'' dedi.


Bu mevsimde hastaların da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Ertek, ''Hastalar, toplu alanlardan uzak durmalı, evde istirahat etmeli. Dışarı çıkması zorunlu olduğunda maske takmalı. Aile içinde de yayılmaması için hastanın odasının ayrılması doğru olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.


AŞI İLE KORUNUN

Gribal enfeksiyonlardan korunmada aşının önemine değinen Ertek, grip sezonu başlamadan önce ekim-kasım aylarında 60 yaşın üstündeki akciğer, kalp, şeker, böbrek hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf hastalara her yıl aşı yaptırmalarını önerdiklerini anımsattı. Ertek, ''Bu hastalar, grip geçirdiğinde çok daha ağır seyrediyor ve ölüm oranı da maalesef bu hastalarda daha yüksek oluyor'' uyarısında bulundu.


DOMUZ GRİBİ, ARTIK NORMAL MEVSİMSEL GRİP ETKENİ

Halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1'in bir grip etkeninin pandemilerden sonra normal mevsimsel grip etkeni olduğunu ifade eden Ertek, geçen sene hayli yüksek oranda H1N1 denilen daha önce pandemiye neden olan grip virüsünün dünya genelinde görüldüğünü anımsattı. Ertek, virüsün artık normal insan influenza virüsü olarak kendini gösterdiğini belirten Ertek, ''Diğer virüslerden çok fazla farkı yok. Gerek hastalığın şiddeti gerekse mortalite açısından pandemi dönemindeki hastalığın şiddeti ne ise görülme sıklığı daha az olmakla birlikte devam ediyor'' dedi.


Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla