Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Mayıs 2012, 01:02   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Vitiligo Nedenleri ve Tedavisi

vitiligo nasıl bir hastalıktır - vitilogo neden olur - Vitiligo nasıl tedavi edilir - bitkilerle vitiligo tedavisiVitiligo hastalığı, aslında bir bağışıklık sistemi hastalığı olup, cilde rengini veren melanin pigmentini üreten hücrelerin vücudun savunma sistemi tarafından yok edilmesi neticesinde ortaya çıkmaktadır. Vitiligonun elbette tek sebebi bağışıklık sisteminin rahatsızlanması değildir. Stres etkenleri, viral hastalıklar ve sinir sistemi rahatsızlıkları da vitiligoya neden olabilmektedir.


Vitiligolu kişilerde ciltte melanin pigmentinin üretimi durmakta ve bunun neticesinde ciltte beyaz lekeler görülmektedir. Bu beyaz lekeler özellikle elde, yüzde, kafada, boyunda göz çevresinde kısacası cildin güneş ışıkları ile temas eden bölgelerinde yoğunlaşabilmektedir.


Vitiligo hastalığı günümüzde malesef kesin olarak tedavi imkanının henüz geliştirilmediği bir cilt hastalığıdır. Bu yönüyle aslında sedef hastalığına bir hayli benzemektedir. Diğer yandan vitiligo lekelerinin gelişimi ve yaygınlaşması bazı kremlerle önemli ölçüde durdurulabilmektedir. Söz konusu kremler ve ilaçlar ile vitiligoya neden olan pigment eksikliği giderilerek ciltte beyaz lekelerin oluşum süreci yavaşlatılmakta ve neredeyse kesilebilmektedir.


Vitiligo lekelerinin diğer cilt lekelerinden en önemli farkı, beyaz-gri renklerde olması ve özellikle vücudun saç, bıyık, ense, kaş, sakal gibi bölgelerinde rastlanmasıdır. Şayet göz kirpikleriniz kısa bir sürede beyazlaşmaya başladıysa veya saçınızdaki beyazlamalar çok hızlı seyrediyorsa bu durumda bunu vitiligo belirtisi olarak kabul etmek mümkündür.


Vitiligo lekeleri bazı kişilerde lokal olarak görülürken bazılarında vücudun neredeyse tamamına yayılmış olabilmektedir. Özellikle stresin bağışıklık sistemini ciddi anlamda etkilediği kişilerde stresin arttığı dönemlerde vitiligo lekelerinin de arttığı bilinmektedir. Diğer yandan alerjilere karşı hassas bir cilt yapısı olan kişilerin de vitiligoya karşı son derece hassas olduklarını biliyoruz. Özellikle el ve bileklerde görülen vitiligonun stres veya alerji temelli olma ihtimali bulunmaktadır. Yazın güneş yanığı şikayeti yaşayanların da birkaç hafta içerisinde vitiligo lekeleri ile karşı karşıya kalabildikleri bilinmektedir.


Vitiligo Nasıl Teşhis Edilir?


Her ne kadar gözle görülen beyaz cilt lekeleri vitiligonun belirgin bir belritisi olsa da doktorun yapacağı biyopsi ile vitiligo hastalığının kesin teşhisi yapılabilmektedir.



Vitiligo nasıl tedavi edilir?



Vitiligonun günümüzde en etkin tedavisi hiç şüphesiz ultraviyole ışınları ile yapılan UVB ışık tedavisidir. Özellikle ABD de bu yöntem bir çok kişide büyük iyileşme aşamaları sağlamıştır. Özellikle folik asit ve B12 vitamin takviyeleri ile desteklenen ultraviyole fototerapi yöntemi uygulayan hastalarda % 60 lara varan oranda repigmentasyon sağlamış ve bu hastaların ciltleri vitiligo lekelerinden kurtulmuştur.


Diğer yandan melonosit transplantasyonu (pigment hücresi nakli veya ekimi) yöntemi de vitiligo hastalığının tedavisinde başarılı olarak sayılan yöntemlerden birisidir.


Cilde uygulanan kortikosteroid kremler ve merhemlerin yanı sıra bağışıklık sisteminin kontrolünü sağlayan immünomodülatör kremler de bilhassa beyazlaşan yani depigmente olmuş alana sürüldüğünde olumlu etkiler oluşturmaktadır.


alıntı


Vitiligonun Alternatif Tedavisi

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla