Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Mayıs 2012, 01:20   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Romatizmal Ateş Tedavisi

romatizmal ateş nasıl tedavi edilir - romatizmal ateş tedavisinde kullanılan ilaçlar - akut romatizmal ateşStreptokok enfeksiyonunun tedavisi, iltihaba yönelik tedavi ve destek tedavisi uygulanır.


1. Streptokok enfeksiyonunun tedavisi:


Romatizmal ateş tedavisinde öncelikle streptokoklara karşı uzun etkili benzatin penisilin G kas içine tek doz olarak veya penisilin V ağız yolu ile 10 gün süre ile, hastanın penisilin alerjisi varsa eritromisin ağız yolu ile 10 gün süre ile önerilir.


2. İltihaba yönelik tedavi:


Eklem tutulumu olan hastalarda Aspirin (salisilat) tedavisi yaklaşık 3-4 hafta uygulanır. Aspirinin kulak çınlaması ve kanama gibi önemli yan etkileri nedeniyle hasta yakın olarak izlenmelidir. Kalp tutulumu olan hastalarda Prednison (steroid) tedavisi yaklaşık 3-4 hafta ağız yolu ile uygulanır ve ilaç son haftada azaltılarak kesilirken hastalığın yeniden alevlenmesini önlemek amacı ile tedaviye Aspirin eklenir. Steroid tedavisinin süresine hastanın klinik durumuna göre karar verilir. Bazen bu süre 8 haftaya kadar uzayabilir. Ste-roidlerin kan basıncı yüksekliği, vücutta su ve tuz tutulumu gibi önemli yan etkileri vardır ve tedavi süresince hastaya tuzsuz diyet önerilir ve hasta yakın olarak izlenir. Ağır hastalarda kalp yetmezliği gelişir bu durumda tedaviye digoksin ve diüretikler eklenir. Digoksin kalp atımlarında düzensizlik (aritmi), yavaşlama (bradikardi) ve iletinin engellenmesi ve duraklamasına (blok) yol açabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır. Tıbbi tedaviye yanıt vermeyen ağır mitral ve aort yetmezliğinde aktif dönemden sonra cerrahi yöntemle doğal kapağın yapay kapakla değiştirilmesi yaşam kurtarıcıdır. Mitral kapak değişimi (mitral valv replasmanı-MVR), aort kapak değişimi (aort valv replasmanı-AVR) veya her iki kapağın birlikte değişimi uygulanabilir. Kapak değişimi kararında klinik bulguların yanı sıra ekokardiyografik olarak kalbin kasılma fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve fonksiyonlar bozulmadan kapak değişiminin uygulanması gerekir.


Yapay kapaklı hastalar kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçları yaşam boyu ve hekim kontrolünde kullanmalıdır.


3



estek tedavisi:


Eklem tutulumunda aktif bulgular süresince yatak istirahati, kalp tutulumunda ise hastanın klinik bulgularına bağlı olarak ev veya hastanede kesin yatak istirahati uygulanmalı ve hekimin önerisi ile normal aktiviteye izin verilmelidir. Kalp tutulumlu hastalarda normal aktiviteye geçiş süresi aylarca sürebilir.


İstemsiz hareketlerin (kore) tedavisi: İstemsiz hareketleri hafif olan hastalara yatak istirahati ve stresten kaçınmaları, şiddetli olan hastalara ise havale önleyici (antikonvülzan) ilaçlar önerilir.


Akut Romatizmal Ateş Hastalığından Korunma:


Romatizmal ateşten korunmak (birincil korunma) için üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavi bölümünde anlatıldığı şekilde etkin tedavisi gerekir. Romatizmal ateşin tekrarlarından korunmak (ikincil korunma) için eklem tutulumu olan hastalarda uzun etkili benzatin penisilin G 3 haftada bir kas içine uygulanmalı ve bu uygulama 21 yaşına kadar sürdürülmelidir. Korunma tedavisi, geçirilen son hastalıktan sonra en az 5 yıl sürdürülmelidir. Örneğin ateşli hastalarda infektif endokarditten korunma tedavisi gerekmez.


Seyir:


Romatizmal ateş ne kadar erken yaşta görülürse kardiyak tutulum olasılığı o kadar fazla ve tutulumun derecesi o kadar ağırdır. İlk atakta kalp tutulumu varsa hastalığın tekrarlarında kalp tutulumunun ağırlığı artar. Hastalığın gidişi genellikle kalp tutulumunun şiddeti ile ilişkilidir. İyi gidiş için düzenli korunma gereklidir. Başlangıçta saptanan kapak tutulumları düzenli korunma ile yıllar sonra gerileyebilir veya kaybolabilir. Streptokokların romatizmal ateş gelişimindeki öneminin anlaşılması ve daha düzenli korunma uygulanması ile hastalık sıklığı ve kalp tutulumu giderek azalmaktadır. Ülkemizde son yıllarda doğru tanı ve düzenli korunma ile romatizmal ateş sıklığında belirgin azalma bildirilmiştir.


alıntı

Romatizmal Ateş Nedir

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla