Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Eylül 2012, 01:08   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Moly - Moli - Mollienesia Sphenops

Moly Hakkında - Moly Özellikleri - Moly Balığının Özellikleri

Latince adı Mollienesia sphenops olan moly balığının anavatanı Orta Amerika bölümünün Teksas’tan California’ya kadar sakin nehirleri ve deiniz nehirlerle birleştiği yerlerdir. Beslenmede ise kaliteli kuru yemler, spirulina içeren yemler ,yosunlar,tubifex içermeyen yemler tercih ederler. Diğer türlere ve kendi türlerine karşı barışçıl olsada üreme dönemlerinde kendi türlerine karşı agresif olabilirler.



Sıcaklık: 24°-28°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 10cm – dişiler12 cm

Su Sertliği: 10°-30 °C

pH: 7.0 – 8.2


Akvaryumlarımızda koyu siyah, kafide rengiyle, hareketli davranışlarıyla tüm dikkatleri üzerine çeken moly balığı aslında Orta Amerika kökenli bir tropikal balıktır. Hem kendi türleriyle hem de diğer akvaryumdaki türlerle iyi geçinen barışçıl bir türdür. Yalnız üreme zamanı erkek Moli balıkları biraz agresifleşebilir. Canlı doğuran familyasının bir üyesidir. Her tür yemi kabul ederler, güneş ışığı gören ve yosun tutan akvaryumlarda daha hızlı gelişirler. Diğer canlı doğuranlar gibi Moli balıkları da ani sıcaklık değişimlerine ve kötü su şartlarına alışkın değillerdir. Çok çabuk beyaz benek ve mantara yakalanabilirler. Eğer bu durumda olan bir balığımız varsa 65-70 litre suya bir tatlı kaşığı tuz atmak gerekir veya piyasada bulunan beyaz benek hastalığı ilaçları ve mantar ilaçları kullanılabilir. Moli balıkları doğal ortamlarında biraz tuzlu suda yaşarlar. Moli balıklarının bulundukları akvaryuma biraz tuz atmak hem onları hastalıktan önler hem de daha hareketli ve daha belirgin renkli olmasını sağlar.


Moli balıklarında cinsiyet ayrımı yapmak kolaydır. Dişi balık erkek balığa oranla daha yapılı ve büyük olur. Dişi balıkta gonopodları yoktur. Diğer bir deyimle dişilerin alt yüzgeçleri üçgen erkeklerinki ise sivridir. Erkekler ise dişilere oranla daha ince ve küçüktür, gonopodları bulunur. Moli balıkları canlı doğuran ailesinden olduğu için doğum yumurtanın anne karnından çıktıktan hemen sonra açılmasıyla meydana gelir. Moli balıkları yaklaşık bir ay gibi bir zaman içinde tekrar doğum yaparlar. Yetişkin Moli balıkları yavrularını yemez ama akvaryumda başka tür balık varsa molilerde yavrularını yerler. Böyle bir durum söz konusu olduğunda akvaryumu bitkilendirmek gerekir ama Moli yavruları doğumda renkli doğdukları için bitkilerin içinde hemen fark edilir. En iyi yöntem ayırmaktır. Yeni doğan Moli yavruları biraz nazlıdır ve dikkatli beslemek gerekir. Örnek verecek olursak yeni doğan veya yaklaşık1-2 haftalık Moli yavrularının bulunduğu akvaryumu dip çekimi yapmak, biraz tuz atmak, toz yemle veya artemia ile beslemek gerekir. Moli balıkları fazla uzun ömürlü değildir akvaryum ortamında en fazla 3 yıl yaşadığı görülmüştür.


Moli balıkları poeciliidae ailesinden tüm türler ile çiftleşebiliyor. Yani lepistes, gambusya, velifera gibi. Eğer bu türlerle çiftleşirse yavrular kısır olmuyor ama diğer bir aile olan xiphophorus ailesinden balıklarla yani kılıç, plati gibi balıklarla eşleştiğinde ise kısır yavrular ortaya çıkıyor.







Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla