Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Eylül 2012, 03:27   #1
LegendLord
Keyifli~Üye
 
LegendLord - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 20 Ağustos 2012
Mesajlar: 2.211
LegendLord is on a distinguished road
Puanlar: 18.692, Seviye: 1
Puanlar: 18.692, Seviye: 1 Puanlar: 18.692, Seviye: 1 Puanlar: 18.692, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 99%
Etkinlik: 99% Etkinlik: 99% Etkinlik: 99%
Standart Kanser Hakkında Bilgisiz Kalma

Site: kanseri.gen.tr

Meme Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?

Meme kanseri için değişik risk faktörleri vardır. Kişinin yaşı veya ırkı gibi bazı faktörler değiştirilemezken, bazıları kansere neden olan çevresel faktörlerle bağlantılıdır. Sigara, alkol ve diyet gibi bazı faktörler ise kişisel yaşam tarzı ile ilişkilidir.

Cinsiyet: Kadın olmak meme kanseri için ana risk faktörüdür. Kadınlarda erkeklere göre çok daha fazla meme dokusu bulunmasına rağmen daha fazla meme kanseri gelişmesinin temel nedeni kadınlardaki dokunun sürekli östrojen ve progesteronun büyümeyi tetikleyici etkisi altında kalmasıdır. Erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Ancak kadınlarda meme kanserlerine 100 kat daha fazla rastlanır.

Yaş: Meme kanseri gelişmesi ile yaş arasında da kuvvetli ilişki vardır. Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artar. Meme kanserlerinin sadece %2'si 30 yaşın altında görülür. Her 8 invaziv meme kanserinden sadece 1'i 45 yaşın altında saptanırken tüm kanserlerin yaklaşık 2/3'ü 55 yaşın üzerinde görülür.

Aile hikayesi:Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlarda risk artmaktadır.Birinci derece akrabalarda (anne, kız kardeş) meme kanseri bulunması halinde risk 3 kat artar. Hala, teyze, anneanne ve babaanne gibi ikinci dereceden yakınlarda bulunması halinde risk biraz daha azdır

Meme Kanseri:

Irk: Beyazlar Afrika kökenli Amerikalı'lara göre daha fazla meme kanseri riskine sahiptir. Bununla beraber Afrika kökenli Amerikalı'larda meme kanseri tümörü daha kötü seyirlidir.Asya, Hispanik ve Yerli Amerikalı kadınlarda ise hem meme kanseri riski, hem de meme kanserinden ölüm riski daha düşüktür.

Doğum kontrol hapı kullanımı: Çalışmalar doğum kontrol ilacı kullananlarda meme kanseririskinin hafif arttığını göstermekle beraber, bu risk ilaç kesilince azalmaya başlamakta ve ilacın kesilmesinden 10 yıl sonra kullanmayanlarla eşitlenmektedir. Bu ilaçları kullanma kararını diğer risk faktörlerinizi göz önüne alarak doktorunuzla beraber vermeniz daha doğru olacaktır.

Menapoz sonrası hormon tedavisi: Menapoz sonrası hormon tedavisi veya hormon replasman tedavisi (HRT) uzun yıllardır menapozda ortaya çıkan belirtilerin giderilmesi ve osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Hormon replasman tedavisi iki şekilde uygulanmaktadır. Uterusu (rahimi) olanlarda genellikle östrojen ve progesteron içeren ilaçlar (kombine tedavi) kullanılmaktadır. Östrojen tek başına rahim kanseri riskini arttırdığından, bu riski azaltmak için progesteron eklenmektedir. Ameliyatla rahimi alınanlarda ise sadece östrojen uygulanabilir.

Çalışmalar uzun süre östrojen ve progesteronun kombine kullanımının meme kanseri riskini arttırdığını göstermiştir. Bu artış ilacı halen kullanmakta olanlar veya kullanımını yeni bırakmış olanlarda görülmekte, ilaç kullanımını kestikten 5 yıl sonra risk normale dönmektedir.
LegendLord isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla