Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:31   #1
Handan_
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Stres Yönetimi

stres - gevşeme - stres yönetimi - öfke kontrolü - stresi azaltmak



Stres Yönetimi


Stres hayatın bir gerçeğidir. Aşırı stres insanı iş göremeyecek hale getirip, ciddi sorunlar yaratabilir. Ancak stresin olumlu bir yanı da vardır. Etkili bir işleyiş için gereklidir. Olumlu stres organizmada fiziksel ve ruhsal gelişmelere, büyümeye ve olgunlaşmaya yol açar.


Olumlu ve olumsuz stres arasındaki farklılık, kişinin stres oluşturucu olayı yada ortamı nasıl algıladığına ve onunla nasıl başa çıktığına bağlıdır. Aynı olay farklı kişilerde, hatta bazen aynı insanda farklı zamanlarda, farklı tepkiler ortaya çıkarır.


Bilim adamı Selye, stresin fizyolojisi üzerine yaptığı araştırmalar sonucu, stresin üç basamağı olduğunu söylemektedir.


1-Alarm Dönemi: Bu dönem, organizmanın dış uyaranı stres olarak algıladığı durumdur. Organizma mücadele ederek yada kaçarak stresten korunmaya çalışır.


2-Direnç Dönemi: Organizma yüz yüze olduğu stres verici karşı direncini yükseltir. Bu dönemi başarı ile aşarsa beden normale döner, başarısız olursa beden kuvvetten düşer.


3-Tükenme Dönemi: Stres verici olay çok ciddi ise ve uzun sürerse organizma tükenir, organizmada geri dönüşü olmayan izler bırakır.


Benzer bir araştırmanın deneyinde, bilim adamı bir kaç beyaz fareyi bir kafes içinde buzdolabına koyar ve orada bırakır. Fareler ilk 24 saat gözlerinde kaçınılmaz ölüm korkusu ile, tüyleri bakımsız ve karmakarışık birbirlerine ve kafesin bir köşesine sokulurlar. Ertesi günden itibaren fareler ağır ağır hareket etmeye başlalar. Çok geçmeden tüyleri yumuşak, tertemiz ve düzgün hale döner. Birbirleri ile oynar, sürekli hareket eder ve durmadan yemek yerler. Dondurucu ortama tümüyle uyum sağlarlar. Ama bir sabah deneyci, kafesi buzdolabından çıkarır ve bu son decere dinç fareleri ölü bulur. Fareler başlangıçta alarm tepkisi göstererek ne mücadele ettiler ne de kaçabildiler. Bunun yerine hareketsiz kalarak, beden ısılarını koruyup stresle başa çıkmaya çalıştılar. Acil durumlarda bedenlerinin ürettiği yüksek düzeydeki adrenalin ve kortizol onların yeniden canlanmalarında ve gelişmelerinde yardımcı oldu. Ancak durmaksızın süren soğuk yüzünden daha fazla dayanamayarak titreyip öldüler.


Stres kısa dönemli olarak; kalp atış sayısında artış, endişe, karamsarlık, kızgınlık, unutkanlık, dikkati toplayamama gibi sorunlar yaratır.


Stres uzun dönemli olarak; baş ağrısı, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar, depresyon, fobiler, kişilik değişikliği, ruhsal hastalıklar, düşünce ve hafıza kusurları, uyku bozuklukları gibi sorunların oluşmasına neden olur.


Sonuç olarak; üretkenliğin azalması, zevk alamama, yakın ilişkilerden uzaklaşma ortaya çıkar.


Stresle başa çıkmak için;


• Stresli birdurumla başa çıkmaya çalışırken kişinin kendisine, olumsuz şeyler yerine, olumlu ve mantıklı şeyler söylemesinin, yararlı etkisi olur. Olaylar karşısında gösterilen olumsuz tutumlar, kişinin kendine söylediği olumsuz sözler, o olay sırasında hissedilen gerginliği arttırmaktadır.


• Stresli durumlarda gevşemeye ayrılan zaman yoğun stresin fiziksel etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Gevşeyebilen kişiler, birikmiş stresin yarattığı gerginlikten sıyrıldıklarından yeniden enerji üretmek için bedenlerine zaman tanımış olurlar. Belli bedensel değişiklikleri yaratmak amacıyla hayal kurmak iyi bir egzersizdir. Bunun için gözleri kapatıp sesszice oturmak ve kendi kendimize komutlar vermeliyiz. Örneğin; sağ kolum gittikçe ağırlaşıyor diyoruz ve ağırlaştığını hissediyoruz. Aynısını sol kolumuz ve bacaklarımız için de yapıyoruz. Sonra sıcaklık duygusu geliştiriyoruz. Kollarımızdaki sıcaklığın arttığını hayal ediyoruz. Son olarak bütün gövdem ısınmaya başladı diyoruz. Bunları yaparken alnım gittikçe serinliyor diyerek alnımızı serinletiyoruz. Daha sonra kalp atışlarımızı sakinleştiriyoruz. Kendimize kalbim daha düzenli ve sakin atmaya başladı diyoruz. Aynı şekilde solunumu da düzenliyoruz. Kendi kendimize tekrarladığımız bu cümleler üzerinde odaklanarak derinlemesine gevşemeyi gerçekleştirebiliriz.


• Stresle başa çıkmak için bir diğer yol da stresle ilgili konuyu çözümlemektir. Bunun için önce problemi net olarak saptamalıyız. Problemin açığa kavuşturulması stresi hafifletir. Çözüm için olabildiğince seçenek üretmeliyiz. Bu çaresiz olmadığımızı ortaya çıkarıp kendimize güvenimizi arttırır. Sonra bir çözüm yolunu seçip eyleme geçmeliyiz. Ve sonuçları değerlendirip, sorun çözülmemişse diğer çözüm yollarını denemeliyiz. En baştan çok çözüm yolumuzun olması, olumsuz sonuçlara katlanabilmemizi kolaylaştırır. Stresi ortadan kaldırmaya çalışırken daha çok stres yüklenmemiş oluruz.


• Zamanı iyi kullanmak stresi azaltır. Doğru önceliklendirmeler, yetiştirilemeyen işler için kaygıyı engeller. Etkili bir zaman planlaması için düzenli olmak, yazılı planlar yapmak, işleri uygun kişilere paylaştırmak ve zaman cetveli kullanmak yararlı olabilir.


• Stresli durumların bir nedeni de insanlar arası iletişim sorunlarıdır. Sorunlarımızı bu kişilerle makul şekilde tartışabilmek çözüm için anahtardır. Sen’li cümleler yerine ben’li cümleler kullanmak uygundur. Çünkü sen’li cümleler insanları genelde aşağılama eğilimindedir, karşı tarafta olumsuz ve savunmacı bir tepki oluşturur. Öreneğin; “her şeyime karışıyorsun” yerine, “bana fazla karıştığını düşünüyorum” gibi. Ayrıca açık uçlu sorular karşımızdaki kişiye en üst düzeyde özgürlük sağlar. Yönlendirici sorular, evet yada hayır şeklinde cevap alınan sorulardır ve neden aramak için kullanıldığı izlenimi yaratırlar. Böyle soruların sıklığı karşımızdaki kişinin konuşmayı kesmesine ve içine kapanmasına neden olur.


• Her çeşit bedensel çalışma, hobiler için zaman ayırmak, stresten ve olumsuz etkilerinden uzaklaşarak güç kazanmak için yararlıdır. Bazen sadece bir kişi ile konuşmak ve onun tarafından anlaşıldığını görmek bile bireyin yükünü hafifletir.


Işıkla kalın.


Çisem Uzun


Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla