Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:35   #1
Handan_
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Prostat Büyümesi Ameliyatı

prostat büyümesinde cerrahi yöntem - prostat operasyonu - prostat bezinin çıkarılmasıİlaç tedavisi prostat şikayetleri belirginleştiğinde kullanılır ancak hastanın prostat büyümesi aşırı derece ilerlemiş, ilaçtan fayda görmüyor, buna bağlı olarak tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu, ani idrar tıkanmaları ve yapamama, idrar kesesinin geriye kalan idrar miktarının özellikle 150 ml'den fazla olması, mesanede taş oluşması ve böbrek fonksiyonlarının bozulması yada böbrek ve idrar yollarında genişleme meydana gelmesi durumunda ilaç tedavisi ilk seçenek olmaktan çıkacak yerini mutlak olarak cerrahi tedavi alacaktır.

Transüretral Prostat Rezeksiyonu (TUR-P)

(Klasik Kapalı Prostat Ameliyatı):


Günümüzde tüm teknolojik ilerlemelere ve lazer tedavilerine rağmen prostat tedavinde en etkin ve en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Prostat tedavisinde altın standart olarak kabul edilir.

Genellikle bel bölgesinde yapılan anestezi ile hastanın belden aşağısı uyuşturulur. İdrar yollarından özel bir alet ile girilir. Loop adı verilen halka şeklinde bir tel yardımıyla elektrik akımı kullanılarak prostat küçük parçalar halinde kesilerek dışarı alınır. Özetle prostatın ortasında yolu kapatan dokular kesilerek bir oyuk meydana getirilir.

Bu ameliyat sırasında devamlı olarak özel bir sıvı ile yıkama yapılır. Bu sıvı belli bir oranda kana geçebilmekte ve özellikle uzun süren ameliyatlarda hastada ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Son dönemlerde zararı olmayan klasik serum kullanan plazmakinetik dediğimiz sistem kullananan cihazlar geliştirilerek ameliyat daha güvenilir hale getirilmiştir.


Kapalı Prostat Ameliyatı (TUR-P) Avantajları:

· İyi Huylu Prostat Büyümesinin en etkin tedavisidir.

· İncelemek için doku elde edilir.

· Açık ameliyata göre daha az risklidir

· Açık ameliyata göre iyileşme daha hızlı olur.

Kapalı Prostat Ameliyatı (TUR-P) Dezavantajları:

· Ameliyattan sonra bir süre idrarda yanma görülebilir

· Ameliyat sırasında ve sonrasına kanama riski olabilir

· 2-3 gün hastanede yatma veya sonda takma ihtiyacı olur.


Kapalı Prostat Ameliyatı Sonrası Görülebilen Sorunlar:

· İdrar Yollarında Daralma (% 3-4 oranında görülür):

İster açık, idrar klasik kapalı veya lazer ameliyatı olsun, prostat ameliyatlarından sonra idrar yollarında ameliyat sırasında oluşan tahrişe ya da ameliyat sonrası iyileşmeye bağlı idrar yollarında daralma olabilmektedir. Tedavisi coğunlukla kolay olan bu durum ameliyattan sonra zor ve ince idrar yapma şeklinde kendini gösterir.

· İdrar Kaçırma (% 1 oranında görülür):

Halk arasında çok konuşulan ve genellikle ameliyattan uzak durmaya neden olan bir durumdur. Ameliyat sırasında idrarı tutmaya yarayan kasların zarar görmesi durumunda görülebilsede ameliyat tekniklerinin ve tecrübenin gelişmesi ile çok nadirdir. Günümüzde ameliyat sonrası idrar kaçırmanın en önemli nedeni hastaların ameliyatı geciktirmesine bağlı olarak idrar kesesinin özelliği yitirmesi ve çalışmasındaki düzensizliktir. Uzun süre devam eden idrar zorluğu mesane kaslarının yorulmasına ve özelliğini yitirmesine neden olur. Prostat ameliyatı ile idrar yollarındaki tıkanıklık açılsa bile, idrar kesesinin bozulması nedeniyle sık idrara çıkma, ani idrar sıkışmaları, tuvalete yetişememe, idrar yapamama ve idrar kaçırması görülür. Bu nedenle ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastaların geciktirmeden ameliyat olması çok önemlidir.

· İktidarsızlık (% 5-6 oranında görülür):

Genel olarak prostat ameliyatı iktidarsızlığa neden olmaz. Ameliyat sonrası iktidarsızlık görülen hastalarda çoğu zaman ameliyat öncesi de sorunlar mevcuttur. Ameliyat stresine ve psikolojine bağlı bu sorunların şiddetlendiği kabul edilir.

· Meninin geriye kaçması ( % 65-70 oranında görülür):

Açık, kapalı prostat ameliyatının en belirgin sorunudur. Cinsel istekte, orgazmda, sertleşmede bir sorun görülmez ancak meni dışarı atılamaz ve idrar kesesine geri kaçar. Çoğu zaman hayat kalitesini etkilemez. Ancak çocuk düşüncesi olan daha genç hastalarda sorunlara neden olur.

· Tekrar ameliyat ihtiyacı (% 10 oranında görülür):

Prostat aşırı büyük olması ve yeteri kadar doku çıkarılamaması durumunda görülebildiği gibi, yine yıllar içinde geriye kalan prostat dokusunun büyümesi ile tekrar prostat şikayetleri oluşur ve ameliyat ihtiyacı doğar.


Op. Dr. Muammer ALTOK

Üroloji


Prostat Büyümesi Tanısı Nasıl Konur

Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla