Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:35   #1
Handan_
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Erkeklerde Depresyon Nedenleri

erkeklerde depresyon - depresyon belirtileri - erkeklerde depresyon nedenleri - erkeklerde andropoz ve depresyon


Klinik Depresyon genellikle yanlış olarak yalnızca kadınların yaşadığı bir hastalık olarak bilinir. Bu durum erkeklerin kendi depresyon belirtilerini tespit edememelerine veya bu belirtilere duyarsız kalmalarına sebep olur.

Depresyon hem kadınları hem de erkekleri etkileyen bir hastalıktır. İlişkilerin bozulmasına yol açar, günlük iş- aile rutininde aksamalara neden olur. Erkelerdeki depresyon belirtileri de kadınlarınkine benzer, ancak erkekler bunu farklı ifade eder.

Depresyonun en belirgin özellikleri arasında kişinin kendisine karşı duyduğu saygı ve değerin azalması, her zaman ilgilendiği ve hoşlandığı faaliyetlere karşı ilgi kaybı, zevk alamama, yorgunluk, iştahta farklılaşma, uyku bozuklukları, sekse karşı ilginin azalmasıdır. Kadınlarda depresyon daha çok üzüntü ve duygusallıkta artış olarak görülürken erkeklerde, gerginlik, huzursuzluk, saldırganlık ve düşmanca davranışların artması şeklinde kendini gösterir.


Erkek depresyonu genellikle neden fark edilmez?

Bunun pek çok nedeni vardır. En önemli nedenlerinden biri yetiştiriliş tarzından kaynaklanan “güçlülük” imajlarıdır. Kendisini her koşulda güçlü olmak zorunda hisseden erkek, herhangi bir konuda zorluk yaşadığını kendisine bile itiraf etmekte zorlanır. Ayrıca duygu ifade etmenin genellikle kadına ait bir davranış biçimi olduğu düşünülür. Bu nedenle erkekler depresyonun daha çok fiziksel belirtilerini, örneğin yorgunluğu konuşur.


Erkeklerde depresyon cinselliğe karşı ilgiyi ve cinsel performansı etkiler mi?

Evet. Depresyon cinselliğe karşı ilginin azalmasına ve cinsel performansta bozulmalara yol açar. Erkekler genellikle depresyonun cinsel performansı etkilediğini itiraf etmez. Genellikle cinsel performanstaki iniş çıkışları erkekliklerine yönelik bir başarısızlık olarak düşünürler. Aslında sorun, yalnızca tıbbi bir hastalık olan depresyonun bir belirtisidir.


Erkeklerde gözlenebilen depresyon belirtileri nelerdir?

Erkeklerde kadınlardaki tipik belirtileri görmek her zaman mümkün olmayabilir. Üzüntü, ağlama, ilgi kaybı, veya intihar düşüncelerinin sözel ifadesiyle pek karşılaşılmaz. Depresyondaki erkekler daha çok duygularını gizleme eğilimindedir. Depresif duygu durumunu bastırmaya çalışırken, huzursuzluk ve gerginlik yaşarlar. Ters ve kırıcı davranışlarla sözel saldırganlıkta artış görülebilecek tipik depresyon belirtileridir.

Bu sebeplerden ötürü, pek çok erkek, doktor ve sağlık profesyonelleri de dahil olmak üzere, problemin depresyon olduğunu anlayamayabilir. Belirtilerin depresyonla ilgili olup olmadığına ancak bir ruh sağlığı uzmanı karar vermelidir.


Erkeklerde tedavi edilmeyen depresyonun sonuçları nelerdir?

Erkeklerde teşhis ve tedavi edilmeyen depresyonun ağır sonuçları olabilmektedir. Erkekler kadınlara göre 4 kat daha fazla intihar ederek hayatını kaybetmektedir. Daha fazla kadın intihar girişiminde bulunmasına rağmen , erkekler intiharları kesin ölümle sonuçlanmaktadır.


Erkeklerde depresyonun kabul edilebilmesi neden bu kadar zordur?

Yetiştilme tarzından kaynaklanan duygusal olarak kontrollü olma, başarılı ve güçlü olma gibi beklentiler nedeniyle erkeklerin depresyon belirtilerini maskelemesi olasıdır. Buna karşın kızgın, saldırgan, kaba ve öfkeli olma, kültürel açıdan daha erkeksi davranışlar olarak kabul gördüğü için depresyondaki erkekler bu belirtileri daha rahatça gösterirler.


Etiketlenme (stigma) faktörü depresyondaki erkekleri nasıl etkiler?

Erkekler depresyonda olma ile ilgili olarak da kendilerini kötü hisseder. Semptomplarıyla genellikle alkol kullanarak veya küçümseyici bir tavır takınarak başetmeye çalışırlar. Psikolojik stresin ifade edilmesinin tabu, çözüm / tedavi yollarının zayıflık olarak kabul edildiği belirli gruplarda, depresyondaki erkek, alkol kötüye kullanımını veya intiharı tercih etmektedir.


Yaşlı erkeklerde depresyon yaygın mıdır?

Yaşlanmayla beraber erkekleri pek çok stres faktörü karşılar. Emeklilikle beraber belirli günlük bir rutinin dışına çıkılır, gelir azalır, kişi çalışmanın ve üretmenin verdiği anlamı kaybeder. Bu değişikliklere uyum sağlanamadığında kişinin özdeğeri ve kendine olan saygısı zedelenir, ve depresyon oluşabilir. Ayrıca aile üyelerinin ve yakın arkadaşların ölümleri, önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkması, yeterli desteğin olmadığı durumlarda ileri yaş depresyonuna yol açabilir.


Erkeklerin Kayıpların Ardından Yas Tutması Zor Mudur?

Erkeklerin ve kadınların sevilen birinin kaybıyla başetme yöntemleri farklıdır. Çoğu erkek kayıpla ilgili üzüntülerini bastırmayı tercih eder. Ancak bastırmak etkin bir başa çıkma yöntemi değildir. Araştırma sonuçları bastırmanın yas döneminin tamamlanma sürecini uzattığını, öfke, saldırganlık ve alkol/ madde kullanımına yönelttiğini göstermektedir.


Yas Dönemindeki Erkeklerde Görülen Fiziksel Belirtiler Nelerdir?

Kolesterol düzeyinde ve kan basıncında artış, ülser, ağrı gibi fiziksel belirtilere sık rastlanmaktadır.

Yasla başa çıkmaya çalışan erkek, duygularını açıkça ifade etmek yerine günlük etkinliklerini arttırıp kendisini meşgul etmeye çalışır. İşe daha fazla zaman ayırmak, iş gezilerini çoğaltmak bu faaliyetlerden bazıları olabileceği gibi tehlikeli sporlar, artan cinsel faaliyetler de da başa çıkma etkinlikleri arasındaki riskli davranışlardır. Düzenli alkol kullanımı gibi bağımlılık davranışları da bastırılmış yasın yol açabileceği sonuçlardandır.


Erkeklerde depresyon nasıl tedavi edilir?

Depresyon, anti depresan ilaçlarla birlikte psikoterapi uygulamalarıyla başarılı bir biçimde tedavi edilir.




alıntı

Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla