Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:37   #1
Handan_
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart İdrar kaçırma rahatsızlığının tedavisi

Neden idrar kaçırılır?

Mesane taşları, tümörleri, sinirsel hastalıklar ve özellikle prostat büyümesi gibi nedenlerle mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırma nedeni olabilir


Neden idrar kaçırılır?


Birçok nedeni vardır. Mesanenin enfeksiyonları (kadınlarda sistit, mesane iltihabı), vajina enfeksiyonları, mesane taşları, tümörleri, zorlu doğumlar, menopoz sonrası hormonal değişiklikler, karın bölgesine uygulanan şua tedavisi, sinirsel hastalıklar ve özellikle erkeklerde görülen prostat büyümesi gibi nedenlerle mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırma nedeni olabilir.


Ayrıca kadınlarda devamlı idrar kaçırmaya sebep olabilecek nedenler arasında mesane-vajina arasında ya da böbrekle mesane arasındaki idrar borusu (üreter) - vajina arasında oluşacak birleşmeler sayılabilir. Kontrolsüz şeker hastalığında, alkolizmde de idrar kaçırmaları görülebilir.


Kadın yada erkeklerde geçirilmiş çeşitli ameliyatlar idrar kaçırmaya yol açabilirler. Erkeklerde prostatın özellikle kanserine yönelik ameliyatlar, diğer prostat ve mesane boynu ameliyatları, mesane ve idrar tutma mekanizması çevresindeki ameliyatlar gibi nedenler sayılabilir.


İlaçlarda idrar kaçırmaya sebep olabilir veya kolaylaştırabilir. Bunlar arasında adele gevşeten ilaçlar, tansiyon düşürücü ilaçlar, idrar söktürücüler, sakinleştiriciler, depresyona karşı alınan ilaçlar, alerji ilaçları vb gibi ilaçlar yer alır.


Beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya neden olan hastalıklarda (demans, alzheimer, damarsal hastalıklar vb) idrar kaçırmaya neden olur.


İdrar kaçırma nasıl teşhis edilir?


Bunun için öykü, muayene, günlük idrar takip çizelgesi, kişinin kaçırdığı idrar miktarının tespit edildiği ped testi ve gerekirse ürodinami adı verilen mesanenin nasıl çalıştığını gösteren testlerle tanı konur.



İdrar kaçırma yakınması olan hastalar nasıl tedavi edilir?


Tedavide egzersiz, ilaç tedavisi ve çeşitli ameliyat yöntemleri uygulanabilir.


1. Egzersiz


Bazı hastalarda ilk başvurulacak yöntemdir. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Egzersiz uygulaması birçok şekilde yapılabilir. Hastaya kendi kaslarını doğru şekilde kasması öğretilerek çalışması istenilir. Genellikle bu yöntemde hastalar uyumsuz olurlar.


Pasif egzersiz yöntemlerinden en yenisi ve ABD'de FDA (Gıda ve İlaç Birliği) tarafından onaylanmış olan yöntem Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonudur (ExMI). Bu yöntemin etkinliğinin araştırıldığı bilimsel çalışmalarda her tip idrar kaçırmaya karşı oldukça etkili bir yöntem olduğu gösterilmiştir.


Uygulanması son derece basit ve ağrısızdır. haftada 2-3 kez 20 dakika süreyle uygulanır. Hastanın klinik özelliğine göre 8-10 hafta uygulama devam eder. Tedavi esnasında hasta uygulama sandalyesine günlük kıyafeti ile oturtulur . Herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulama pasif egzersiz yaptırarak pelvik taban kaslarını etkili bir şekilde çalıştırır. Hastada ek bir motivasyona ihtiyaç duyulmaz. Bu egzersizde kişi kaslarının kasıldığını hisseder. Bu kasların güçlenmesi idrar kaçırmayı tamamen ortadan kaldırır yada azaltır.



Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu (ExMI) Tedavisinden Kimler Fayda Görebilir?

İdrar kaçıran her erkek ve kadında uygulanabilir.

Zorlu doğum sonrasında esneyen pelvik taban kaslarını güçlendirilmesi gerektiğinde kullanılabilir.

Özellikle cerrahi tedaviye uygun olmayan,

Ameliyat olmak istemeyen idrar kaçırma yakınması olan kadınlar,

Zorlu normal doğum sonrasında idrar kaçırma yakınması olan genç kadınlar,

Daha önce idrar kaçırdığı için ameliyat olmuş ancak yakınmaları geçmeyen kadınlar,

Prostat ameliyatı sonrasında idrar kaçıran erkekler fayda görebilir.

Kronik prostat iltihabı olanlar

Müzmin pelvik ağrısı olanlar


Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu (ExMI) Tedavisinin yan etkisi varmı?


Hayır, yapılan çalışmalarda herhangi bir komplikasyon görülmemiştir.


Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu (ExMI) Tedavisi tekrar uygulanabilirmi?


Evet, 16-20 seanslık uygulamadan sonra hasta tedaviden fayda görüyorsa belirli aralıklarla tekrarlanabilir. Ancak, fayda görmeyen hasta grubunda alternatif tedavilere geçilmelidir.


2.İlaç Tedavisi


Özellikle tuvalete yetişemeyip idrarını kaçıran ve/veya hapşırırken, öksürürken idrar kaçıran ve tuvalete yetişemeyip idrar kaçıran hastalarda tek başına yada diğer yöntemlerle birlikte kullanılırlar. İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan ilaçlar tansiyon yada şeker ilaçları gibi kullanıldığı sürece etkilidirler. Genellikle hastaların uzun süreli tedaviye uyum sağlamaları zor olmaktadır ayrıca bazı ilaçların ağız kuruluğu gibi yan etkileri yüzünden sıcak havalarda sıkıntı yaşanır.


3.Cerrahi Tedavi


Özellikle hapşırırken, öksürürken idrar kaçıran kadınlarda 2000’li yıllara kadar uygulanan ameliyat yöntemleri yüz gerdirmeye benzetilebilir. O dönemlerde uygulanan yöntemler aşağı doğru yer değiştiren mesaneyi yukarı çekmeye yarayan yöntemlerdi. Bilimsel olarak en başarılı ameliyat yönteminde dahi ameliyatın 2. yılından sonra şikayetlerin tekrar etmesi yüzünden büyük oranda alternatif tedavi yöntemlerinin yapılması gerekmekteydi.


Son yıllarda hapşırırken, öksürürken idrar kaçırmanın esas nedeninin pelvis tabanındaki destek kas dokusunun yetersizliği olduğu anlaşılması üzerine, mesanenin yukarı doğru çekilmesi yöntemleri terk edilerek, aşağı doğru hareket eden mesanenin daha fazla aşağı doğru gelmesini engelleyen ve mesane tabanına hamak gibi destek sağlayan özel bir madde cerrahi olarak yerleştirilmeye başlandı. TVT (Trans Vaginal Tape) adı verilen bu uygulama son derece kolay, nekahat dönemi kısa ve hastanede yatmayı gerektirmeyen günübirlik bir işlemdir. Lokal anestezi ile dahi yapılabilir.


Bu yöntem sayesinde idrar kaçırma tedavisinde önemli bir adım atılmış oldu. Bu yöntemin uzun dönem sonuçlarıda oldukça yüz güldürücü olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Erken dönemde başarı %90'ların üzerinde iken ameliyattan 5 yıl sonra dahi başarı %80'lerin üzerinde olarak bildirilmektedir.


Mesanenin kasılmamasına bağlı idrar kaçırmaları nasıl tedavi edilebilir?


Düzenli çalışmayan kalbin düzenli çalışması nasıl bir kalp pili yerleştirilmesi ile sağlanıyorsa, aynı şey mesanede de uygulanabilir.


Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır, ilaç tedavisinden fayda görmeyen veya ilacı kullanamayan kişilerde mesanenin kasılmasını sağlayan siniri uyaran bir pil yerleştirilebilir. Sakral Sinir Stimulasyonu adı verilen bu yöntem seçilmiş hastalarda oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak pahalı olması en büyük dezavantajıdır.


Mesanenin kasılmamasına bağlı idrar kaçırmalarda ameliyat dışı tedavi yöntemi varmı?


Yapabilen hastaya yada yakınına temiz aralıklı sonda takılması öğretilerek mesanede kalan idrar miktarı belirli aralıklarla vücut dışına alınır.


Alternatif bir diğer yöntem ise idrar borusu içerisine lokal anestezi ile yerleştirilen bir cihaz ile idrar vücut dışına alınır ancak bu yöntem sadece kadınlarda kullanılabilir.


Üro-Tıp Üroloji Tanı Merkezi


Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla