Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:40   #1
Handan_
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Kasık Ağrıları

İnguinal Herni - Kasık Fıtığı Belirtileri - Kasık Ağrıları Tanısı Tedavisi - Kasık Ağrıları Hakkında

KASIK FITIĞI (İnguinal Herni)


-Kasık fıtığının belirtileri nelerdir?


Kasık fıtıkları en sık yapılan genel cerrahi ameliyatlarından biri olmasına karşın, anatomik anlaşmazlıklarla dolu çok ilginç bir konudur. Nedeni de, kasık bölgesinin anatomisinin, karışık yapılardan oluşmasıdır. Genelde hastalar kasık bölgesinde şişlik (özellikle öksürmeyle ıkınma ve hapşırmalarda artan) ve ağrı şikayeti ile başvururlar. Şişlik genelde hastalar tarafından saptanır ve elleriyle şişliği geri itebilirler. Bazen de fıtık nedeniyle oluşan şişlik karın içerisine itilemez. Bu durum tehlike işaretidir.Bu durumda hemen hekime başvurulmalıdır.Beklemeye gelmez!!!!


-Kasık fıtığı neden meydana gelir?


Kasık fıtıkları konjenital veya edinseldir. Konjenital alanlarda doğuştan potansiyel bir herni kesesi vardır. Bu kese tüm karın içerisini döşeyen karın zarının bir parçasıdır. Bu zarda oluşan gevşeme, yıllar sonra veya doğumdan sonra fıtık olarak kendini gösterir. Kasık fıtığının edinsel nedenleri arasında ise karın içi basıncını artıran her türlü olayı, geçirilmiş ameliyatları, şişmanlığı, tümörleri, karındaki asit toplanmalarını, ağır yük kaldırmaları, prostat hastalıklarını saymak mümkündür.



-Görülme sıklığı açısından kadın ve erkek arasında fark var mı?


Kasık fıtıkları erkeklerde daha fazla görülür. Kasık fıtıkları genelde üçe ayrılır:


1-İndirekt inguinal herni (kasık kordon kanalından geçerek oluşanlar) % 50

2-Direkt İnguinal Herni (kasık kordon kanalından geçmeyenler) % 25

3-Femoral Herni % 6 ve diğerleri...


Kasık fıtıklarının yüzde 85’i erkeklerde görülür. Nedeni de erkeklerde testislerin kadın yumurtaları olan Over’in aksine karın dışında bulunması ve dışarı çıkarken izlediği yolun herhangi bir dönemde zayıflayıp fıtıklaşabilmesidir.


-Tek tedavi yöntemi ameliyat mıdır?


Kasık fıtıklarının tek tedavisi cerrahidir. Fıtıklaşan doku çeşitli yöntemlerle tamir edilerek sağlamlaştırılmaktadır. Halk arasında yaygın olarak kullanılan kasık bağı ise bir tedavi yöntemi değildir. Aksine bu bağ, kasık kanalını baskı ile zayıflatmaktadır.


-Ameliyat teknikleri nelerdir?


Fıtıklar için yapılan ameliyatlar iki ana başlık altında toplanabilir.

1-Klasik cerrahi yöntemleri

2-Laparoskopik cerrahi girişimleri


Klasik cerrahi yöntem; ‘kasık bölgesine yapılan insizyonla, fıtıklaşan bölümün bulunup karın içine reddedilmesi ve üstünün bazı cerrahi tekniklerle yama kullanılarak sağlamlaştırılması’ şeklinde gerçekleştirilmektedir. Laporoskopi ise karın duvarında belirli bölgelerde açılan ufak kesi deliklerinden girilerek, bazı aletler yardımıyla fıtık bulunan bölgeye yama yapılmasıdır.


-Ameliyatların avantaj ve dezavantajları nelerdir?


Klasik cerrahi yöntemler lokal veya genel anesaaai altında yapılabildiği gibi, laporoskopik yöntem sadece genel anesaaai altında yapılmaktadır. Kasık fıtıkları, mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Klasik cerrahi yöntemler, eğer lokal anesaaai altında yapılırsa, hasta o gece evine gönderilebilir. Laparoskopik ameliyat sonrasında da hasta, kesi yerinin küçük olmasından dolayı az ağrı hissettiği gibi işine de erken döner. Her iki yöntem arasında çok büyük farklar yoktur.


-Kasık fıtığı, ameliyattan sonra tekrarlar mı?


Kasık fıtığı ameliyatlarından sonra hastalığın tekrar nüksetmesi ihtimali yüzde 1 ila 10 arasında değişir. Bu da, genellikle cerrahın deneyimine, kullanılan yöntemin hasta için doğruluğu gibi nedenlere bağlıdır.


-Fıtık olmamak için nelere dikkat etmek gerekir?


Fıtık olmamak için; aşırı ağır yük kaldırılmamalı, karın içi basıncını artırıcı olaylardan uzak durulmalı, aşırı kilo alıp verilmemeli, sigara kullanılmamalı, sebze meyve ağırlıklı gıdalarla beslenilmeli, kabızlık ve uzun süreli akciğer hastalıklarıyla mücadele edilmeli.


Çocuklarda fıtık olur mu?


Bebeklerde ve çocuklarda kasık fıtığı sık görülür. Bu yaş gurubunda, ameliyat gerektiren durumlar da söz konusu olabilmektedir.


Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla