Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:49   #1
Angel
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Gözlük Seçimi ve Gözlükçüler

gözlük seçiminin önemi - marka gözlükçüler - iyi gözlükçülerGüneş gözlüklerinde modaya uygunluk, tasarım, sinye, logo, marka belirleyici özelliklerdir.


Numaralı gözlüklerde de tüketiciler bazen markanın ve modelin cazibesine kapılıp hafifliği, rahatlığı, sağlamlığı yeteri kadar önemsemezler. Piyasada en çok gördükleri, en çok ismini duydukları moda markalarının çok önerilmeyen plastik ve ****l alaşımı olan (Monel) numaralı gözlük çerçevelerini tercih ederler.


Oysa moda markaları gözlüğün rahatlığını, hafifliğini fazla önemsemezler. Onlar için önemli olan kendi markalarını göstermek, o günkü modanın abartılarını kullanarak dikkat çekmektir.


Moda Markalarının çoğu kaliteli üretim yapan prensip sahibi firmalardan ziyade en çok komisyon ödeyen, markanın reklamına cömertçe para harcayan fason üreticileri tercih ederler.


Dünya’daki üç büyük fason üreticisi de İtalya’dadır ve bunlar eskiden üretimlerini İtalya’daki fabrikalarında gerçekleştirirken son yıllarda maliyetlerini daha ucuza getirmek ve daha fazla kar etmek için modellerin çoğunu Çin’de yaptırmaya başlamışlardır. Bilinen moda markalarının neredeyse tamamının isim hakları genellikle 5 er yıllık sözleşmelerle bu 3 firma arasında paylaşılır.


Fason üreticiler geçmişlerinde yenilikçi bir tasarım ve üst düzey bir kalite geliştiremedikleri için markanın bilinirliğinden istifade ederek, reklam ve kampanyalarla ürünlerine Pazar yaratırlar. Bunda da şimdiye kadar başarılı oldukları söylenebilir.


İyi Gözlükçü


Eğer bir gözlüğü gün boyu kullanacaksanız estetik, hafif ve rahat olmasını, aktivitelerinizi kısıtlamamasını, sağlam olmasını, ikide bir gevşememesini, kısaca size sorun çıkarmamasını istersiniz. Bütün bu beklentilerinizi yerine getirecek bir gözlük var. Bu isteklerinizi karşılayacak doğru gözlükçüyü seçerken biraz titizlenin yeter.


Herhangi bir ürün veya hizmet almak istediğimizde öncelikle iyi, güvenilir, yetkin, işinde uzman bir kişi, bir işyeri, bir kurum seçmemiz gerekir. Bu doğru seçim bizi doğru ürüne, doğru hizmete götürecektir. Eğer hizmet ve ürün alırken geçmişte yaşadığımız sorunları hatırlayacak olursak çoğunlukla bu seçimin iyi yapılmadığını görürüz. Yaptığımız yanlışta, kimi zaman acele ile verilmiş, ani bir karar, kimi zaman yanlış bir tavsiye veya ucuza mal etme düşüncesi rol oynamıştır.


Gözlükçüğün çok bilinçli yapıldığı Almanya, İsviçre, Fransa ve İskandinav ülkelerinde fason gözlükler fazla ilgi görmezler. Oradaki bağımsız gözlükçüler iyice bir filtreden geçirmeden kendilerine ve müşterilerine sorun yaratacak ürün satın almazlar. Israrla moda marka arayan ve aradığı markanın kendine prestij sağladığını düşünen tüketicilerin bol olduğu ülkelerde fason gözlüklerin satılma şansları daha fazladır.


Numaralı fason gözlüklerde kabak genellikle aldığı gözlükten rahat edemeyen nihai kullanıcının ve ikide bir gelip şikayetçi olduğu gözlükçünün başına patlar. Sonuçta ya gözlük değiştirilir ya da kullanmaktan vazgeçilir. Böyle yaşanmış birçok olay olduğu için bu konuya özellikle dikkat çekilmiştir.


İşlerini severek yapan gözlükçüler hala vardır. Onların tek amacı ticaret yaparak para kazanmak değildir. Onlar mesleğin doğrularını öne çıkarıp, yanlışlarını elemeye gayret ederler. Bütün beklentileri müşteri memnuniyetidir. Verdikleri servisle insanları mutlu etmek isterler. Üstüne titredikleri bu ilkelerin açacakları yeni işyerlerinde uygulanmayacağından çekinerek genellikle şubeleşmeye gitmezler. İsterler ki bir müşteri bile şikayetçi olmasın ve işyerine duyulan güven hep devam etsin. Avrupa’da böyle gözlükçülere Indepentdent optican ( bağımsız gözlükçü) denir.


Çok Şubeli Gözlükçü


Sayıları son yıllarda gereğinden fazla artan alışveriş merkezleriyle birlikte çok şubeli optik mağazaları artmaya başlamış ve bazılarının şube sayıları 40 a yaklaşmıştır.


Diğer ülkelerdeki ve ülkemizdeki bu optik zincirlerinin iki amacı vardır. Çok kazanmak ve daha çok mağaza açmak.


Bunu da kalite geliştirerek, yenilik yaratarak değil, büyük miktar malı ucuza alarak, elemanları düşük ücretle çalıştırarak, uzak doğuda kendi adına ucuz üretimler yaptırıp 10-20 katına satarak ve daha birçok benzeri ticari yöntemler kullanarak karlılıklarını maksimize ederler. Gıda sektörünün fast food restoranları, optik sektörünün zincir mağazalarına denk gelir. Her ikisinde de konsept aynı, mekan aynı, servis aynı, ürün aynı, şablonlar aynıdır.


Zincir mağazalar genellikle karlılığı yüksek fason ürünleri tercih ederler. Özgün ürünler üreten, yenilikçi firmalar onların beklentilerini karşılamaz. Çünkü onlar üreticileri veya tedarikçileri bunaltacak kadar çok taleple gelirler. Büyük iskontolar isterler, çabuk isterler, çok miktarda isterler, ödemede uzun vade isterler vs.


Bağımsız gözlükçülerin bilinçli tüketicinin sağduyusuna güvenmekten başka bir seçeneği yokken, çevredeki birkaç gözlükçünün kazancına göz diken zincir mağazalar, reklam kampanyaları ile geçici şok indirimlerle, maddi güçlerini kullanarak tüketiciyi kendilerine yönlendirmeye çalışırlar.


Rıfat Kayın



alıntı

Gözlük Alırken Nelere Dikkat Edilir

Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla