Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:49   #1
Angel
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Glokom ve Bulguları

glokom nedir glokom bulguları neler - glokumun sebepleri - glokom nedenleri
Glokom nedir?



Glokom, göz tansiyonu yüksekliğine bağlı olarak, optik sinir denilen göz sinirinin hasar görmesi nedeniyle meydana gelen görme hastalığıdır.


Göz tansiyonu tek başına glokom hastalığı demek değildir. Glokom hastalığının kardinal bulgularından bir tanesi göz tansiyonu yüksekliğidir. Bazen göz tansiyonu yüksek olmadığı halde de glokom hastalığı olabilir. Buna normotansif glokom, yani göz tansiyonu normal olan glokom denir.


Normalde gözün bir tansiyonu vardır. Gözün şişkin durması gerekir. Bunun için de göze bir sıvı gelir ve bu sıvı gözden çıkar. Göze gelen sıvı ile gözden çıkan sıvı arasında küçük bir dengesizlik vardır. Yani çıkan sıvı giren sıvıdan biraz daha azdır. Dolayısıyla gözde 10 ila 20 milimetre cıva arasında bir basınç olur.

Optik sinir damarlarında sıkışma


Gözden çıkması gereken sıvı yeterince çıkmazsa ya da göze giren sıvının miktarında artış olursa, bu durumda gözün içerisinde bir basınç artışı meydana gelir. Bu basınç 25-30 milimetre cıvalara ya da daha yükseğe çıkabilir.


Gözün içine arkadan bir sinir girer. Bunun adı optik sinirdir. Optik sinirin de kendisini besleyen damarları vardır. Eğer optik sinirin girdiği yerde çok fazla basınç olursa, optik sinirin başını besleyen damarlar sıkışır. Bu sıkışmaya bağlı olarak da optik sinirin fizyolojisi bozulur.

Herkesin kendine göre bir basınç düzeyi vardır. Kimisi için 25 milimetre basınç yeterli olurken, kimisine 20 milimetre basınç yeterli olur. Bazılarında ise 15 milimetre cıvalık bir basınç bile göz sinirini tahrip edebilir.


Glokom sinsi bir hastalıktır. Kısmi ya da kalıcı olabilir hatta körlüğe kadar gidebilir. Eskiden glokom nedeniyle birçok insan kör olurken, günümüzde bu oran biraz daha azalmıştır.



Glokomun bulguları nelerdir



Glokom hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Çünkü tedavi edilebilmektedir. Tedavisi olan bir hastalık ne kadar erken teşhis edilirse o kadar faydalı olacaktır.



Glokom bebeklerden yaşlılara kadar bütün yaş gruplarında görülebilen bir hastalıktır. Bebeklerde doğuştan konjenital olarak görülen glokom, inek gözü denilen gözde büyümeye neden olur. Çünkü göz tansiyonu yükselerek çeperlere basınç yapar. Bebeğin gözünü çevreleyen doku daha elastik olduğu için göz büyüyerek önek gözü gibi olur. Bebekte glokom olduğu buradan anlaşılabilir.



Fakat yetişkinlerde gözde büyüme olmaz. Erişkinlerde glokom, göz muayenelerinde, göz tansiyonu ölçülerek anlaşılır. Yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme sıklığı artar.



Başlangıçta hiçbir şey belli olmazken, ileri vakalarda görme alanı giderek iyice daralır. Kişi sanki bir borudan bakar gibi görmeye başlar. Yanındaki kişiyi bile görmekte zorlanır. Hatta kitap okurken bile başını çevirmek zorunda kalır.



Glokomun sebepleri nelerdir



Glokom hastalığının en sık görüleni, açık açılı glokomdur. Hiçbir neden yokken, yapısal olarak ortaya çıkabildiği gibi, genetik faktörlerin etkisiyle de görülebilir. Bazı ailelerin bütün bireylerinde glokom olduğu tespit edilmiştir.



Gen çalışmalarında, gendeki bir parçanın glokomlu kişilerde daha fazla görüldüğü saptanmıştır. İleride gen terapisi denilen yöntemle bu hastalığın tedavi edilmesi öngörülmektedir.



Kapalı açılı glokom yüksek hipermetroplu kişilerde görülür. Çünkü onların gözleri küçük olduğu için açı kapanır.

Konjenital glokomlar ise doğuştan kimi hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Ailede glokom olduğu durumlarda, her aile bireyinin mutlaka göz tansiyonunu ölçtürmesi gerekir.



Yanlış beslenme, sigara, alkol ve stres, var olan hastalığın tedavisini zorlaştırıcı bir rol oynar. Eğer kişide glokom varsa bunlardan ve yanı sıra yüksek tansiyondan uzak durmalıdır. Fakat bu etkenler, olmayan bir glokom hastalığını da başlatmazlar.


hemensağlıkcom alıntı

Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla