Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Haziran 2013, 10:55   #1
Angel
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Sigaranın Göze Etkisi

sigaranın zararları - göz hastalıkları - sigaranın göze etkisi - sigaranın göze zararı - sigara ve kanser - sigarayı bırakmak


İnsan vücudunda pek çok organa zarar veren sigara, göz sağlığını da tehlikeye atabilir. Özellikle sigara içen tiroid hastaları, gözlerini kaybetme riski ile karşılaşabilir.



Memorial Ataşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ümit Beden, tiroid temelli göz hastalıkları hakkında bilgi verdi.



Hem sağlık hem estetik bozuluyor



Bazı guatr tipleri bağışıklık sistemindeki bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Bu tür hastalarda görülebilen göz bulguları hem kozmetik hem de fonksiyonel sorunlar oluşturabilen ve hastanın yaşam kalitesini önemli oranda azaltabilen bir tabloya neden olabilmektedir.



Tiroid temelli göz hastalıklarına karşı dikkatli olun!



1. Göz kapağı tutulumu



Hastalığın en sık görülen iki belirtisinden biri, üst göz kapağının yukarı doğru çekilmesidir. Bu tür hastalar, erken dönemde, botoks enjeksiyonu ile tedavi edilebilirler. Geç dönemlerde ise kapağın cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilmektedir.


2. Gözlerin öne doğru çıkması



En sık ortaya çıkan ikinci göz belirtisi, gözlerin öne doğru çıkmasıdır. Bunun nedeni göz arkasındaki yağ ve kas hacimlerindeki artıştır. Bu durum kozmetik olarak rahatsızlık veren boyutlara ulaşırsa veya gözün saydam tabakasında (kornea) kuruma-tahriş meydana getirecek kadar belirgin ise cerrahi tedavi gerekli olur. Bu durumda kemik yapıdaki göz çukurunun genişletilmesi için cerrahi yönteme başvurulur.



3. Yumuşak doku tutulumu



Göz çevresinde ağrı, dolgunluk hissi, kapak torbalanmaları, ışıktan rahatsızlık, kızarıklık ve şişlik gibi yakınmalardır. Hastalığın daha çok aktif döneminde görülen bu belirtiler için kortizon ve ışın tedavisi (radyoterapi) kullanılabilir.



4. Göz dışı adale tutulumu (Şaşılık)



İltihabi reaksiyon, göz küresini hareket ettiren adalelerin genişlemesine ve hareketlerinin bozulmasına neden olur. Bu durumda hastalar çift görmeden ve şaşılıktan yakınırlar. Bu hastalarda ilk aşamada özel prizmatik gözlükler denenebilir. Buna rağmen rahat edemeyen hastalara şaşılık cerrahisi uygulanabilir.


alıntı

Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla