Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Haziran 2013, 16:46   #1
EliFsS
Keyifli~Üye
 
EliFsS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Mart 2011
Mesajlar: 2.176
EliFsS is on a distinguished road
Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Diş Çürüklerinin Nedenleri

dişler neden çürür - dişlerde çürüme sebepleri - diş çürüklerine neler yapılır - diş çürükleri nasıl önlenir - diş çürüğünde tedaviDiş çürükleri, kişinin dişlerinin çiğneme yüzeylerinde kahverengi veya siyah gibi koyu renklerde kendini gösteren, aynı zamanda dişlerin birbiriyle temas ettikleri ara yerlerde gri gibi veya kemik beyazı gibi renklerde görülen, bazı durumlarda röntgenle tespit edilebilen, bakterilerin sebep olduğu hastalıklardır. Diş çürükleri ilerledikçe, dişlerin üzerinde bulunan yiyecek artıklarının birikerek farklı büyüklükte ve farklı derinlikte oyuklar oluşur. Çürük dişe müdahale edilmediği takdirde, ilk önce soğuk ve sıcak besinler tüketildiğinde diş ağrısı meydana gelmeye başlar. Akabinde bir süre sonra sıcak, soğuk besinler tüketilmediği halde bile dayanılmaz diş ağrıları başlar.


Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?


Ağız içersindeki sert dokular ve dişler üzerinde yerleşmiş olan bakteriler ve bu bakterilerin tutunabilmek için salgılamış oldukları dekstran adındaki yapışkan yapılı madde ve besin artıklarından meydana bakteri plağı olarak adlandırılan bir tabaka bulunmaktadır. Plağın içinde bulunan bakteriler, ufak besin artıklarını sindirerek organik asitleri meydana getirir. Bu asitler, destran sebebiyle uzun vakit dişle temas ettiğinden, dişin minesindeki mineral dokunun çözülerek bozulmasına neden olur akabinde de dişler hızla çürür.


Diş Çürüğü Önlenebilir mi?


Dişler üzerine yapışan besin artıklarının diş çürümelerine sebep olmasını önlemek için günde 2 kez 3 dakika kadar dişlerinizi mutlaka fırçalamalısınız. Bunun yanında dişleri birbirine çok yapışık olan kişilerde, diş fırçalaması yapılsa bile yeterli olmayabilir ve dişlerde çürüme meydana gelebilir. Bunu önlemek için günde iki kez diş fırçalamanın yanında günde bir kez diş ipi kullanılması gerekir. Bunun yanında dişlerinizi fırçaladığınız diş macununun florür içeren bir diş macunu olmasına özen gösterin. Zira florür içeren diş macunları, diş çürükleri önlemekte son derece etkilidir. Bunun yanında diş çürüklerini önlemek adına çok önemli olan bir diğer etken ise, diş fırçasının temizliğidir. Diş fırçanızı mutlaka kaliteli bir diş fırçası olarak seçin ve kullandıktan sonra mutlaka iyice temizleyerek kaldırın.


Besinlerinizin yüksek oranda şeker içeren besinlerden olmamasına özen gösterin. Şayet yüksek oranlı şekerli besinler tüketirseniz ardından dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin. O an için diş fırçalama imkânınız yoksa amblemi içeren diş dostu sakızlardan kullanın. En az 6 ayda bir düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırın. Diş çürüğü belirtisi başladığı anda, durum daha da vahim hale gelmeden diş doktorunuza gitmeli ve müdahale ettirmelisiniz.



alıntı

EliFsS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla