Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Haziran 2013, 16:53   #1
EliFsS
Keyifli~Üye
 
EliFsS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Mart 2011
Mesajlar: 2.176
EliFsS is on a distinguished road
Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Doğru Beslenme Ve Ağız Sağlığı

Beslenmede Ağız Sağlığı - Ağız Sağlığında Nelere Dikkat Edilmeli - Ağız Kanseri - Ağız Kokusu Nasıl Gider

Doğru beslenme , insanın büyümesi, gelişmesi , dokuların yenilenmesi , bağışıklık sisteminin sağlıklı olarak çalışması için, gerekli olan besinlerin tüketilmesidir .Sağlıklı büyüme, gelişme ve özellikle zeka gelişimi için yeterli ve dengeli beslenme şarttır. Aksi takdirde vücut direnci az , hastalıklara yakalanma oranı fazla olacaktır.


Güne kahvaltısız başlamamak , günde en az 4 öğün yemek yemek ve sofradan tıka basa doymuş olarak kalkmamak beslenmenin altın kuralları olup , farklı yiyeceklerle beslenmek , bol miktarda sebze meyve tüketmek , proteinli(et,süt,yumurta,peynir,kuru baklagiller, mercimek) ve lifli gıdalara(sebzeler, meyveler, tahıllı yiyecekler) ağırlık verip, özellikle hayvansal yağlardan ve karbonhidratlardan uzak kalmak, bol su tüketip, az tuz kullanmak doğru ve dengeli beslenme için çok yerinde olacaktır.


Kötü beslenme alışkanlıkları, fazlasıyla fast food yiyeceklere yönelmek, fazla tatlı, fazla tuzlu ve besin değeri düşük gıdaları tercih etmek , anne karnından başlayarak , bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve gelişim bozukluğuna, zeka geriliğine yol açabileceği gibi, yetişkinlerde günlük aktivitelerini yerine getirme performansını düşürmekten, kalp- damar hastalıklarına , böbrek , karaciğer rahatsızlıklarına kadar pek çok zarara yol açacaktır.


Diş ve dişeti hastalıkları ise yanlış beslenmenin birincil sonuçlarındandır. Daha hamilelik döneminde annenin kalsiyum ve minerallerden eksik beslenmesi , doğacak çocuğun diş yapısını olumsuz etkileyecek, aynı zamanda bebeklik ve çocukluk döneminde , nişastalı gıdaların ağırlıklı tüketilmesi, buna karşılık protein, mineraller ve vitaminlerden eksik beslenme çocukta çok erken yaşlarda ağız ve diş sağlığı problemlerine yol açacaktır.


Daha erken bebeklik döneminde bebeğin emzirilerek yada ağzında tatlı gıdalara batırılmış emzik, içi meyvesuyu gibi tatlı sıvılarla dolu biberon ile uyutulması , anne sütü bile olsa bu sıvılar , bakterilerle birleşip , asit oluşumuna ve buna bağlı diş çürümesine neden olacağından çok zararlıdır.3 yaşından önce ise çocuklara tatlı, şeker, çukulata benzeri atıştırmalık gıdalar ya da kola , gazoz gibi asitli içecekler verilmesi , çocuğun genel sağlığı için yanlış olacağı gibi, diş çürüklerine neden olacağından ağız sağlığı için de zararlı olacaktır. Çocukların çok hoşlandığı şeker, çikolata, yumuşak ve yapışkan şekerlemeler, patates cipsi gibi fazla yağlı, baharatlı gıdalar , diş yüzeylerine fazlaca yapışacağından ve tükrük , su ya da süt yardımıyla uzaklaştırılamayacağından , belli zamanlarda tüketilmeli , akabinde de çocuğun dişlerinin fırçalanmasına çok özen gösterilmelidir.Bu tip gıdalar tüketilmesi yetişkin bireyler için de aynı zararlı etkiyi yaratacağından , diş fırçalama ve ağız bakımı her birey için aynı önemi taşımaktadır.


Doğru beslenme ve iyi bir ağız bakımı ile doğal dişleri çok uzun yıllar ağızda muhafaza etmek mümkündür.




Dt. Ceyda Uysal Diş Hekimliği


EliFsS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla