Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Haziran 2013, 17:08   #1
EliFsS
Keyifli~Üye
 
EliFsS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Mart 2011
Mesajlar: 2.176
EliFsS is on a distinguished road
Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Dişler Neden En Çok Gece Ağrır

Diş Ağrısı - Dişler Neden Gece Ağrır - Diş Hastalığı

Gece ağrısı olmadan önce ne aşamalardan geçer?

Bu soruların cevabını bulmak için önce çürük nedir, nasıl oluşurdan başlamak gerektiğini düşünüyorum

Dişlerin en üst tabakası mine dediğimiz sert kristalize bir tabakadır. Mine dünyanın en sert maddelerindendir.


Minenin bu kadar sert olmasına rağmen çürümesine mikroorganizmalar neden olur. Bu mikroorganizmalar neden olur. Bu mikroorganizmalar ağızda koryonejik gıdaları (şeker, çikolata, kola vb. ) aynı arının poleni alıp bal ürettiği gibi tüketir. Sonucunda da asit çıkarırlar. Bu asit dişle temasında minenin zayıf olduğu yerde yavaş yavaş dökülmelere erimelere neden olur. Eritiği ve oluk açtığı bölgeye yerleşen mikroorganizma burada faaliyetine daha kolay devam eder.


Minenin altında denetim tabakası vardır. Denetim tabanını daha yumuşak ve çürüğün yayılımına daha elverişlidir. Mineyi bir noktadan aşan mikroorganizma dentinok daha çok yayılır ve dişin içindeki damar ve sinirlerin olduğu kısma ilerler. Bu ilerleyişte siz dişlerinizde soğuk sıcak hassasiyetleri tatlı bir şey yediğinizde hassasiyetler hissedersiniz. Bu aşamada diş hekiminize başvurduğunuzda size dolgu yapılır. Çürük durdurulur ağrı ortadan kalkar. Soğuk sıcak hassasiyeti olduğu dişlerinize önem vermeyip tedavilerini ihmal ederseniz mikroorganizma ilerlemesine devam edip pulpa dediğimiz kısma ulaşır o bölgenin iltihaplanmasına neden olursunuz.

Pulpa kapalı bir mekândır. İltihaplanma sonucunda dişin içinde ödem (şişme ) oluşur. Kapalı mekânda damarlardaki bu ödem zonklam tarzında ağrıya neden olur.

Soğuk bir şey yendiğinde ya da sıcak bir şey yendiğinde ağrı başlıyor ve 1-2 dakika sürüyorsa yapılacak tek şey diş hekimine başvurmak ve kanal tedavisi yaptırmaktır.

Dişin içindeki iltihap tedavi edilmez ise dişin içindeki basınç artar. İşte geceleyin baş yastığa konulduğunda zonklar tarzda ağrıya neden olur. Bu ağrı dayanılmaz, ağrı kesici içilmesine rağmen geçmeyen ağrılardır.


Yapılacak en önemli şey bir an önce diş hekimine başvurmaktır. Gece tutan ağrılarda genellikle hastalarımız sabahı bekler. Dişin kenarına aspirin ya da rakı koymanın ağrıyı durdurmaya hiç bir faydası yoktur. Ayrıca diş etine yaptığı tahribat nedeniyle diş etine zararı vardır. Aspirin midede erimesi gereken bir ilaçtır rakıda alkoldür. Evinizde var ise karanfil yağı yoksa bir parça karanfili zeytinyağında ezip bir pamuğa koyup dişin çürüğüne yerleştirmek ağrınızı rahatlatır. Yüksek yastıkta hata oturur pozisyona yakın uyumak buz uygulamak(bazen buz ağrı yapar o zaman sıcak uygulama ağrıyı ortadan kaldırmakta yardımcı olur. Umarım dişlerinize iyi bakar bu tarz ağrılar çekmezsiniz.



Dr. Güzin KIRSAÇLIOĞLU Diş Hekimliği


EliFsS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla