Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Haziran 2013, 17:30   #1
EliFsS
Keyifli~Üye
 
EliFsS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Mart 2011
Mesajlar: 2.176
EliFsS is on a distinguished road
Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Hamilelikte Diş Sorunları

Gebelikte Diş Sorunları - Gebelikte Diş Çektirme - Hamilelikte Diş Problemleri

Hamilelik sırasında ağızda neler değişir?


Hamilelik vücut hormonların çok değişkenlik gösterdiği bir dönemdir. Özellikle de en önemli artış östrojen ve progesteron hormonlarında olmaktadır. Bu hormonlar ise dişetlerini oldukça etkilemektedir. Bu etki; diş etlerinde şişme, diş eti büyümesi, daha önce anlatmış olduğumuz gingivitisin şiddetlenmesi şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle anne adayı hamile kalma kararı vermeden önce bir diş hekimi kontrolünden geçmeli ve hamilelik sürecinde devamlı diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Bu kontrol süreci 3 aylık periodlar halinde olmalıdır.


Hamilelik sırasında diş kaybı olur mu?


HAYIR! Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ya da her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği inanışı sadece bir efsanedir. Ancak her efsaneler gibi bunda da gerçek payı olan bir nokta vardır. Anne adayının ağzında var olan bir problem hamilelikteki hormon değişikliğinin bir sonucu olarak şiddetlenebilmekte ve bu bazen diş kaybına kadar gidebilmektedir. Bu nedenle de diş kaybına “hamilelik” sebep oldu gibi bir yanılgı oluşmaktadır. Oysa hamilelik başlı başına hiçbir zaman diş kaybı için bir etken olamaz.


Hamilelik sırasında dişler çabuk çürür mü?


Bu dönemde dişlerin çabuk çürümesinin sebebi anne adayının yaptığı bir takım hatalardan kaynaklanır. Çünkü:


* Tatlıya duyulan aşırı istek sonucu sık yapılan atıştırmalar arasında dişler fırçalanmamaktadır.


* Östrojen ve progesteron hormonlarının etkisi ile fırçalanmayan dişlerde hemen gingivitis gelişmekte, bunun sonucu olarak diş etlerinde kanama olmakta ve anne adayı kanamadan ürkerek dişlerini hiç fırçalamaz hale gelmektedir. Bunun sonucu olarak da hem diş eti iltihabı ( gingivitis) hem de çürük oluşmaktadır.


* İlk 3 aylık dönemde sık kusma nedeni ile mide asidi dişleri etkilemekte, fırçalama alışkanlığına özen gösterilmemesi de çürükleri tetiklemektedir.


Hamilelik sırasında yapılmaması gereken işlemler var mıdır?


Genellikle acil olmayan işlemler hamilelik sürecinde yapılabilir. Ancak bir diş tedavisi için en uygun zaman 3.ayın dolduğu dönemden 6.ayın sonuna kadardır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin her hangi bir döneminde yapılabilir. Dişi uyuşturmanın ne anneye ne de bebeğe bir zararı yoktur. Ancak bazı ilaçların seçiminde anne adayının jinekologu ile görüşülmelidir.


Bebeğin diş sağlığı için anne adayının yapması gerekenler nelerdir?


Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı için protein, A vitamini ( ki bunlar et, süt, yumurta,sarı sebze ve meyveler), C vitamini ( narenciye, domates, çilek), D vitamini ( et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyum ( süt, süt ürünleri, yeşil ve sarı yapraklı sebzeler) dan zengin gıdaların alınması gerekir. Bunun yanı sıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Bilinçsiz kullanılacak ilaçlar sadece bebeğin diş sağlığını değil genel sağlığını da olumsuz yönde etkileyecektir.


Hamilelikte antibiyotik kullanımı dişleri etkiler mi?


Hamilelik sürecinde kullanılabilecek antibiyotiklerden “tetrasiklin” grubu antibiyotikler dışında renklenme ya da başka bir probleme yol açabilecek her hangi bir antibiyotik grubu bugüne dek belirlenmemiştir.


Yakın zamanda geride bıraktığımız anneler günü dolayısı ile ben tüm annelerin anneler gününü yeniden kutluyorum. Ve tüm anne adaylarına sorunsuz dişlerle mutlu gülümseler diliyorum.



Dt. E.Bihter GÜRLER Diş Hekimliği


EliFsS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla