Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Haziran 2013, 17:30   #1
EliFsS
Keyifli~Üye
 
EliFsS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Mart 2011
Mesajlar: 2.176
EliFsS is on a distinguished road
Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Engelli Çocuklarda Ağız Sağlığı

Engelli Çocuklarda Ağız Sağlığı Hakkında - Engelli Çocuklarda Diş - Engelli Çocuklarda Diş Sorunları

Bugün “diş” hekimliği üzerine bir yazı yazmak istemiyordum. Dışarıda bu kadar güzel bir hava varken bahar şarkıları mırıldanmak isterdim. Ancak bahar yine beni kandırdı ve de gösterdiği güzel yüzünü yine bulutların ardına gizledi. Ben de bahar yazımı şimdilik erteledim.


Bugün sizlere ne yazık ki pek çok problemle savaşmak zorunda kalan engelli çocuklarımızdan bahsedeceğim. Şüphesiz bir çocuğun bakımı oldukça zordur. Bir de bu duruma engelli olma gibi bir problem eklendiğinde güçlük çok daha fazla olabilmektedir.


Dişlerin sürmesi için ortalama bir zaman dilimi olmakla beraber ırsiyet, kas aktivitesi ve çenelerin büyümesi gibi etkenlerle bu süreç zaman zaman değişebilmektedir. Engelli çocuklarda ise bu süreci çok daha fazla değiştiren genetik faktörler de rol oynamaktadır. Bu nedenle bu çocuklarda sürme süreci çok daha farklıdır.


Sağlıklı çocuklarda olduğu gibi dişler ağızda görünür görünmez nemli bir gazlı bezle beslenme sonrası temizliği sağlanmalıdır. 2 yaştan itibaren ise diş fırçasına geçilmelidir. Ağız günde 1 kez tam anlamıyla temizlenmeli(gece yatarken) diğer zamanlarda ise ağız gargaraları ile çalkalatılmalıdır.


Engelli çocuklarda tam ağız bakımının rahatlıkla yapılabilmesi için diş fırçalama işlemi sırasında şu pozisyonlar uygulanabilir.


• Ayakta durabilen ya da oturabilen çocuklarda, çocuk ayakta durur ya da otururken fırçalama işlemini yapacak kişi çocuğun arkasına geçip başı destekleyen bir duruşla fırçalama işlemini yapmalıdır.


• Fırçalama işlemini yapacak kişi koltuk ya da kanepeye oturur.Çocuğu yere oturtarak başını bacaklarının arasına alır. Çocuğun başını geriye doğru yatırır.Bir eli ve bacaklarının yardımı ile başı desteklerken öteki eli ile fırçalama işlemini yapar.


• Kas koordinasyon bozukluğu olan çocuklarda başı 2 kişiden birinin kucağına,bacakları diğerinin kucağına gelecek şekilde yatırılır. Çocuğun başının kucağında olduğu kişi bir eliyle çocuğun başını desteklerken öteki eli ile fırçalama işlemini yapar.


• Zaptetilmesi çok zor olan çocuklarda çocuk sıkıcı kucağa oturtulmalı ve ardından fırçalama yapılmalıdır.



Engelli ya da küçük çocukların kullanımına yönelik özel diş fırçaları yurt dışından edinilebilir. Bunun yanı sıra diş fırçasının sapına geçirilecek bir sünger de fırçanın çocuk tarafından rahatlıkla tutulmasına yardımcı olacaktır.


Kullanılacak diş macunu ister sağlıklı ister engelli çocuklarda çocuk diş macunu olmalıdır.


Bazen diş fırçalama olanaksız hale gelebilmektedir. Bunun yanında engelli çocuklarda ağız kenarlarında sık sık yaralar olabilmektedir. Kötü ağız kokusu ve bakımın iyi yapılamaması nedeni ile çürük oluşma riski de bu çocuklarda aynı ölçüde daha fazladır.


Engelli çocuklarda ağız diş sağlığı kısaca bahsettikten sonra bakımın anlattığım metotlarla yapılamaması durumunda kullanılabilecek alternatif yöntemlerden bahsedeceğim. Bunun dışında diş çürüğünü önleme uygulamalarını ve sık görülen ağız kokusu ile yara problemine değineceğim.


En doğru metot her ne kadar diş fırçalamanın sağlanması olsa da bu kimi zaman mümkün olamayabilmektedir. Bu durumlarda nemli gazlı bir bez ya da pamuk çubuklarla ağızdaki artıkların uzaklaştırılması mümkündür. Yine diş plağı oluşmasını engellemek amacı ile karbonatlı su ya da klorheksidin içeren gargaralar kullanılabilir. Piyasada satılan diş temizleme mendilleri de yine bu amaçla kullanılabilir.


Bu çocuklara diğer bir problem de kötü ağız kokusudur. Bunun en önemli sebebi ise ağız bakımının iyi yapılmaması ve de çürük dişlerin restore edilmemesidir.


Diş ve çene gelişimindeki düzensizlikler nedeni ile yine ağız kenarlarında sık sık çatlak ve yaraların oluşması da karşılaşılan problemlerdendir. Bazı çocuklarda ise genel sağlığındaki problemin bir sonucu olarak sık sık ağız içi yaralar görülebilmekte ve bu yaralar ağrı verici olabilmektedir. Ağrıyı azaltıcı etkisi olan pomat ve gargaralar için lütfen diş hekiminize danışınız.


Ağız kuruluğu ise zaman zaman bu tip hastalarda rastlanabilen bir olgudur. Tükürük salgısının eksilmesi diş çürüğüne yol açar. Bunu arttırmak için çeşitli yöntemlerden yararlanmak mümkündür. ½ çay kaşığı karbonat bir bardak suya karıştırılır ve günlük hazırlanan gargara 2 saatte bir kullanılır. Yine şekersiz sakızlar da bu amaçla kullanılabilir.Bu bireylerin su ve süt tüketimini arttırılması sağlanmalıdır.


Engelli bireylerin beslenmesine gösterilecek özen ağız ve diş sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir. Bu önlemler:



• Şekerli ve asitli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı

• Sakızlı gıdalar verilmemeli

• Su ve süt tüketimi artırılmalı

• Püre tarzında gıdalarla beslenen hastalarda ağız bakımına daha fazla özen gösterilmeli

• Yemek aralarında abur cubur verilmemeli


Şeklinde sıralanabilir.


Diş çürüğü problemi ile karşı karşıya kalındığında engelli hastalardan tedavi oldukça zor ve zaman zaman da oldukça pahalı olabilmektedir. Oysa koruyucu yöntemler çok daha basit ve ekonomiktir. Diş çürüğünü önlemek için en sık kullanılan yöntemlerden biri de “diş cilası” olarak bilinen “fissur sealent”lardır. Fissur; dişlerin yüzeyindeki oluklara verilen addır. Buralarda biriken gıda artıkları diş çürümesinin başlıca faktörlerindendir. “Fissur sealent” ile bu bölgeye özel bir cila sürülerek gıda artıklarının birikmesi engellenir.


Tüm bu önlemler şüphesiz sağlıklı bireyler için de geçerlidir. Sadece engelli çocuklarda farklı bir özen gerekmektedir.



Dt. E.Bihter GÜRLER Diş Hekimliği


EliFsS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla