Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Eylül 2013, 14:01   #1
Angel
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Neslişah Sultan

Neslişah Sultan Kimdir - Neslişah Sultan Hakkında - Fatma Neslişah Sultan - Sultan Vahdettin’in Ve Abdülmecit’in Torunu

“Fatma Neslişah Sultan”, “Neslişah Osmanoğlu” (d. 4 Şubat 1921, İstanbul), Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu.


Osmanlı Hanedan Defterine kaydı yapılan son kişidir[1]. Mısır kral naipliği yapmış Prens Muhammed Abdülmunim’in eşidir. Osmanlı ailesinin en yaşlı ferdi ünvanını taşır. Ertuğrul Osman Osmanoğlu’nun 2009’daki ölümünden sonra Osmanoğulları ailesinin yaşlı üyesi sıfatını almıştır.


4 Şubat 1921’de annesi Sabiha Sultan’ın Nişantaşı’ndaki konağında dünyaya geldi. Babası, son halife Abdülmecit’in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi; annesi ise son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı Sabiha Sultan’dır. Büyükbabalarından birisi padişah, diğer imparatorluk veliahtı olduğu için doğduğu zaman ünvanı “Devletlû İsmetlû Neslişah Sultan Aliyyetuş'şan Hazretleri’’" idi [2]. Doğumu, 121 pare top atışı ve padişahın onun adına bastırdığı altınsikke ile duyuruldu ve Osmanlı Hanedan Defterine kaydedilen son kişi oldu[1]. Hanzade Sultan ve Necla Sultan adlı iki kız kardeşi vardır. Osmanlı hanedan üyeleri yurtdışına sürgün edilene kadar Dolmabahçe Sarayı’nda yaşadı.


3 yaşında iken, 3 Mart 1924 günü kabul edilen 431 sayılı kanun gereğince sürgüne gönderilen arasında yer aldı. Ailesi sürgünün ilk yıllarının Fransa’nın Nice kentinde geçirmişti. Nice’te lise öğrenimi gördü. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Fransa'da geçirdikten sonra ailesiyle birlikte Mısır’a gitti. Fransızca, İngilizce ve Almanca, Arapça öğrendi.


1940 yılında Mısır’ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın oğlu Prens Muhammed Abdülmunim ile evlendi. Bu evlilikten Prens Abbas Hilmi ve Prenses İkbal adlı iki çocuğu dünyaya geldi.


Mısır’daki 1952 darbesinden sonra eşi “kral naibi” yapılınca Neslişah Sultan “kral naibi eşi” (Mısır’ın First Lady’si) oldu. Krallığın lağvedilmesine kadar bu görevi sürdürdü. Cumhuriyetin ilanından sonra eşi ile birlikte Mısır hükümetine karşı uluslar arası bir komploya karışmakla suçlandı; aylar süren yargılamalardan sonra aklandılar ve Mısır’dan ayrılmalarına izin verildi[3]. İkinci kez sürgün yaşayan Neslişah Sultan, eşi ile beraber Fransa’ya yerleşti, 1963’e kadar Fransa’da yaşadılar.


1952’de Türkiye’de Osmanlı hanedanı prensesleri için çıkarılan af çıkarılmıştı. Neslişah Sultan 1963’ten itibaren Türkiye’ye yerleşti, yeniden Türk vatandaşlığıan geçti ve “Osmanoğlu” soyadını aldı. Eşi Prens Abdülmünim 1980’de hayatını kaybetti ve Mısır hükümetinin izni ile Kahire’de defnedildi.


Neslişah Sultan, yaşamını İstanbul’da sürdürmektedir.


Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla