Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Eylül 2013, 14:01   #1
Angel
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Muhteşem Yüzyıl - Hürrem Sultanın Çocukları - Şehzade Mehmet

şehzade mehmet - hürrem sultanın çocukları - şehzade mehmet nasıl öldü - şehzade mustafa - muhteşem yüzyil




Hürrem Sultan, yaptığı entrikaları yanı sıra da çocukları ile de tarihte oldukça söz edilen Sultanlardan biridir. Kanuni Sultan Süleyman ile ilk çocukları Şehzade Mehmet'tir. Şehzade Mehmet çocukluğunu annesi Hürrem Sultan ile Topkapı sarayında geçirmiştir.


Mini minicik bir bebekken hastalanır Şehzade Mehmet ve hastalıkları kısa yaşamında da onu hiç rahat bırakmaz. Koskoca Kanuni Sultan Süleyman, kinin yutturularak iyileştirilmeye çalışan küçücük şehzadesinin başında sabahlara kadar bekler. İyileşince minicik Şehzadesi İstanbul meydanlarında şenlikler yaptırır, şehirde aç-susuz tek bir insan bırakmayana kadar halkı doyurur.


Hastalıklı Şehzade, Kanuni Sultan Süleyman'ın en değerlisiydi. Koskoca Kanuni oğlunun hastalığına hiç çare bulamadan onu kaybetti. Şehzade Kanuni'yi hastalığı ile dize getirdi. Şehzade kısa ömründe sağlık ve hastalık arasında git- gelliri oynadı durdu.


Hastalıklı Şehzadenin ruhu da pek naifti. Kudreti ihtişamı sevmez, tahtı- tacı gözü görmez, şair ruhludur. Savaş meydanlarına çıkamaz, sürek avına katılmaz ve hatta önünde bir hayvan kesilse, bizim şehzade kan görmeye dayanamaz, düşer, bayılır. Kanun çalmayı öğrenmiştir, oldukça da iyi kanun çalar. Fransız ve İtalyan eğitmenler için tahta aday olarak yetiştirilmiştir. Avrupa görgüsü, kültürü ve eğitimi almıştır. Mütevazi bir şehzadedir. Nazenin olduğu halde emrindekilere sözünü dinlet mektedir. Adap, erkan bilir. Baba Kanuni tarafından da bu çocuk çok sevilir. 11 yaşında babası Kanuni, Şehzade Mehmet'i Bağdat seferine ötürdü. Mehmet'cik 1534 yılında Bağdat'ın fethi ile saraya döndü. Savaş sefer süresince de hastalığı onu hiç rahat bırakmadı.


Kanuni Sultan Süleyman 1540 yılında Şahzade Mehmet'i ''Veliaht Şehzade'' ilan etti. Bu sırada Manisa Sancak Beyliğinde Veliaht Şehzade olarak görevde Şehzade Mustafa bulunmaktaydı. Devlette böyle kargaşa görülmemişti. Ölümü de tam bir kargaşa olmuştur ve tarihçileri kendi aralarında parçalayıp, bölmüştür. Senaristler bu karışık hikayeyi kendi dünyalarında kendilerince aydınlatıp, bambaşka bir tarih yazmaktadırlar.

Bazı araştırmacılara göre çiçek hastalığına yenik düştü genç şehzade. Bir görüşe göre de eceli ile hayatını kaybetti şehzademiz. En entrikalı ölüm hikayesinde başrolü ise Mah-ı Devran Gülbahar Hatun almaktaydı. Bu hikayeye göre oğlu Şehzade Mustafa'nın Manisa Sancağından alınmasını hazmedemedi Mah-ı Devran. Tarafı olan Barbaros Hayrettin Paşa'ya ''Şeytani Bir Ricada'' bulunmuştur. Barbaros Hayrettin Paşa, Mah-ı Devran'ın ricasını kırmadı ve plan işlemeye başladı. Şeytani dedim kusura bakmayın ama sevdiği erkek tarafında istenmeyen kadın Şeytanlaşır, hele baba yavrusunu da silmişse kadın o zaman da şeytana pabucunu ters giydirir.


Lafı dolandırmayayım da planı anlatayayım en iyisi. Şeytani plan Şehzade Mehmet'e ölümcül hastalık bulaştırmaktı. Barbaros Hayrettin Paşa, Padişahtan gizli saraya güzel ama hastalıklı bir kız sokar. Şehzade Mehmet, hastalıklı kızla birlikte olur. Bulaşan hastalıktan dolayı da yatağa düşer bir daha da kalkamaz. 1543 yılında genç şehzade kuş gibi uçup gitti.


Kanuni Sultan Süleyman, ''Biricik Şehzadesi''ni kaybetmenin acısı ile kedere boğulmuştur. Şehzade Mehmet yüzü suyu hürmetine de ''Şehzade Medresesi'' yapılmasını emretmiştir. Mimarı ise Mimar Sinan'dır. Mimar Sinan, ''Kıymetli ve Bahtsız'' Şehzade için 16. yüzyıl başlarında meydana getirmiştir. Koca Sinan'ın ''Çıraklık Eserim'' dediği, klasik Osmanlı mimarisinin büyük şaheseri işte böyle ortaya çıkmıştır. Külliyenin tamamı Şehzade Cami, Rüstem Paşa Türbesi, Şehzade Mehmet Türbesi, Tabhane ve Medrese binaları olmak üzere 5 ana yapıdan oluşmaktadır.


Şehzade Mehmet dünyadan göçüp giderken meğer baba olmaya hazırlanıyormuş da haberi yokmuş. Şehzade Mehmet'in tek çocuğu Baharnaz Hatun'dan olma Hümaşah Sultan'dır. Annesi Baharnaz Hatun hakkında tarih sayfalarında bir bilgi bulunmamakla beraber Hümaşah Sultan (1544- 1582) hakkında da pek bilgi yoktur. Hümaşah Sultan hakkında bilgileri bildiğin kadarı ile sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hümaşah Sultan daha anne karnındayken ( Baharnaz Hatun'un 2 aylık gebe olduğu biliniyor) talihsiz bir hayata başlamış ve babasız doğmuştur. Hümaşah Sultan, Hürrem tarafından büyütülür. Hürrem'in eli değmişken o da dolaylı olarak entrikalara karışmıştır tabi ki. Kanuni Sultan Süleyman'ın ''Kıymetli Şehzadesi''nin bahtsız çocuğu Hümaşah Sultan dedesi tarafından çanta gibi her gittiği yere götürüldü.Hanedan tarafından en sevilen olmuştur.


Hümaşah Sultan'ın 2. evliliği Hürrem'in baskısı ile 2. Selim'in öğretmeni Lala Kara Mustafa ile gerçekleşmiştir. Lala Kara Mustafa, işi gereği Şehzade Selim ve Şehzade Beyazıd'ın yanında bulunmaktaydı. Hümaşah Sultan da sarayda haftalarca kalırdı. Hürrem Sultan öldükten sonra Lala Kara Mustafa Paşa, Şehzade Selim ve Şehzade Beyazıd'ın arasını bozmuştur. Şehzade Beyazıd'ı babasına karşı isyana teşvik etmiş ve başarılı da olmuştur. Bu damatta Hürrem'e yakışmış değil mi? Entrikaların bu tarafını diğer yazılarımda anlatacağım için Hümaşah Sultan'a döneceğim.


Hümaşah Sultan kısacık hayatına 3 evlilik sığdırmıştır.


1. evliliğini 1566 yılında Damat Mehmet Ferhat Paşa ile yaptı. Bu evlilikten 4 erkek ve 5 kız çocuk dünyaya getirdi.

2. evliliğini Damat Lala Kara Mustafa Paşa ile yaptı. Bu evlilikte de bir oğlu oldu.

3. evliliğini Damat Gazi Mehmet Paşa ile yaptı.

1582 yılında vefatından sonra babası Şehzade Mehmet'in türbesine gömüldü. Baba- kız ölüm ile kavuşmuş oldu.

Hayatta kavuşmalarınız şenlikli olsun.eceer

Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla