Konu: Çeyiz
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Kasım 2013, 16:20   #1
mehmettugrul
Keyifli~Üye
 
mehmettugrul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 06 Kasım 2013
Mesajlar: 1
mehmettugrul is on a distinguished road
Puanlar: 293, Seviye: 1
Puanlar: 293, Seviye: 1 Puanlar: 293, Seviye: 1 Puanlar: 293, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Çeyiz

Özellikle Türk toplumlarından ortadoğu toplumlarında annelerin daha küçük yaşlardan emekleri ile oluşturdukları şeyleri bir kenara koyması ve çocuklarına saklaması durumuna çeyiz adı verilmektedir. “ Çeyiz evlenmeye karar vermiş olan insaların ortak yaşamları için kullanacakları eşyaları hazırlaması biriktirmesi olarak nitelendirilebilir. “


Çeyiz gelenekselleşmiş bir yapıdadır ülkemizde. Özellikle kızların çeyizleri toplum tarafından çko dikkatle incelenmekte ve yorumlanmaktadır. Bir kızın çeyizi ne kadar dolu ise o kadar hamarat olduğuna ilişkin belirli rivayetler oluşmuştur.

Kızın çeyizi olduğu gibi erkeğin de belirli şeylerle çeyizi oluşturulmaktadır. Daha çok kız çeyizleri önem taşımasının nedeni yuvayı dişi kuş yapara mantığına dayanır. Kadının evini güzelleştirecek çeyizlere sahip olması bu açıdan dikkat çekmelidir. Bazı yörelerde çeyizlerin içerği farklılaşmaktadır. Bunun yanında Türk kızları ister türbanlı olsun ister olmasın yirmi otuz tane oyalanmış göz nuru başörtüsüne sahiptir çeyizlerinde. Danteller, havlular hepsi el işi yapılmıştır.


Çeyizler geleneksel bir şey olduğu için kullansanız da kullanmasanız da pek çok şey o çeyizin içinde yer alır. Kullanışlı olmayan sadece gösteriş amacıyla yapılan ve konulan ürünler israftan başka bir şey değildir. Çünkü çeyiz mantığından kadının ve erkeğin evinde ve kendileri için kullanacakları ürünler olarak tanımlanmaktadır. Dantel sevmeyen ve kullanmayan bir kızın çeyizinde onlarca göz nuru dantelin olması yanlıştır.

Bu açıdan sadece müsriflik göz boyamak için böyle işlere kalkışmaktan israf edip günah işlemekten sakınmak gerek. Ya resulullah bizi senin yolundan ayırma evlilik adlinde de öncesinde de her zaman hayırlısını eyle, amin.
mehmettugrul isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla