Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Temmuz 2015, 12:23   #1
resimkursu
Keyifli~Üye
 
resimkursu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 31 Temmuz 2015
Mesajlar: 1
resimkursu is on a distinguished road
Puanlar: 14, Seviye: 1
Puanlar: 14, Seviye: 1 Puanlar: 14, Seviye: 1 Puanlar: 14, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Resim Akademi Türkiye’nin En Çok Tercih Edilen Resim Kursu

Renklerin Anlamları ve İnsanlar Üzerindeki Etkileri



Resim kursu Renklerin anlamları ve insanlar üzerindeki etkileri yıllardır tartışılagelmiş bir konudur. Bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış olan bu etkiler farklı alanlarda kullanılarak kişilerin duygularının yönlendirilmesine ön ayak olurlar. Reklam ve pazarlama sektörleri ile yiyecek ve içecek firmaları renklerin etkilerini en çok kullananlardandır.

Renkler, bireyler üzerinde psikolojik etki yaparak fikir üretmede, anlamın algılanmasında ve resim kursu eğitimler hayal dünyasını etkilemede önemli bir yere sahiptir. Ayrıca toplumlar da geçmişten günümüze renklere çeşitli toplumsal ve sembolik anlamlar yükleyerek düşünce ve ideolojilerinin ifade biçimini oluşturmuşlardır. Hangi renkler ne ifade ediyor, kararlarımızı nasıl etkiliyor, karakterimizdeki payı nedir? Sorularını renkler üzerinde inceleyelim.

Sıcak Renkler

Dikkat çeken, kişilere canlılık ve enerji veren sıcak renkler ateşi ve sıcaklığı temsil eder. İnsana yaşama sevinci verir. Kırmızı, turuncu, sarı sıcak renklere örnek verilebilir. Bu renkler gerek ateşin içinde gerekse güneş renklerinin için vardır.

Soğuk Renkler

Kişiye soğukluk, dinginlik ve sakinlik hissi verir. Yeşil, mavi, mor gibi renkler bu kategoriye girer. Soğukluğu hatırlatan bu renkler canlılık yerine huzuru çağrıştırdığından tembellik hissi uyandırırlar.

Kırmızı Rengin Anlamı

Hareketlilik ve canlılığın sembolü olan kırmızı ayrıca iştah açıcı özelliği nedeniyle pek çok gıda firmasının amblemlerinde kullanılmaktadır. Mutluluk, azim ve kararlılık da kırmızının çağrıştırdığı duygulardan bazılarıdır. Resim yaparken hareketli vuruşlarda kullanılır.

Yeşil Rengin Anlamı

Doğanın simgesi olan yeşil, baharın gelişiyle birlikte çevremizi saran renklerdendir. Yaratıcılığın sembolü olan bu renk huzur ve güven verir. Resim yaparken en çok yeşilin tonları kullanır.

Siyah Rengin Anlamı

Klasik anlamıyla asaleti temsil eden siyah güç ve tutkunun rengi olarak da bilinir. Konsantreyi arttıran bu renk beyaz ile birlikte sadeliğin sembolü olurlar. Karanlığı ve derinliği anımsatır.

Mavi Rengin Anlamı

Huzuru ve sakinliği simgeleyen mavi özellikle deniz, gökyüzü ve ufukları resmederken çeşitli tonlarda kullanılmaktadır. İnsanlarda sakinleştirici bir etki yaratır.

Lacivert Rengin Anlamı

Başarı ve gücün temsili olan lacivert insanlar için otoriteyi ve verimliliği simgeler. Karar vermeyi kolaylaştırır ve dikkat çekmek istenilmeyen durumlarda kullanılır. Resim yaparken karanlık ve keskin çizgilerde kullanılır.

Pembe Rengin Anlamı

Özellikle kız çocukları tarafından tercih edilen pembe sevinci ve uyumu çağrıştırır. Saflık ve hayal simgeleri için de sıklıkla kullanılmaktadır. Pozitif duygu aşılar, neşe ve mutluluk verir.

Sarı Rengin Anlamı

Sonbaharı çağrıştıran sarı renk ve tonları hüzün ve özlem duygularını pekiştirir. Bir arada yaşamayı, toplumsallığı vurgular. Dikkat çekici olması nedeniyle ticari amaçla da kullanılır. Resme parlaklık ve sıcaklık duygularını katar. Samimiyeti ve hayata karşı rahat bir tutumu simgeler.

Kahverenginin Anlamı

Toprağı ve güven duygusunu çağrıştıran kahverengi dikkat çekmek istenilmediği durumlarda kullanılır. Sadeliği ve sessizliği temsil eder.

Turuncu Rengin Anlamı

Neşe verici renkler kategorisinde yer alır. Dışa dönüklük, canlılık ve heyecan, cinsellik duygularını harekete geçirir.

Mor Rengin Anlamı

Asilliği, dengeyi, kendine güveni temsil eder. Sakinleştirici ve dinlendirici duyguları harekete geçirir. İmparatorların ve din adamlarının rengi olan mor ayrıca lüksü temsil eder.

Beyaz

Tüm renklerden farklı anlamlar taşır. Beyaz saflığı ve temizliği temsil eder. Ayrıca, uzmanlar beyazın istikrarın ve devamlılığın rengi olduğunu da belirtmektedirler.





Dünyaca Ünlü Ressamlar

İlk insandan günümüze kadar olan süreçte birçok ressam yetişmiştir. Ünlü ressamlar eserleri ile sanatta çığır açmış ve oluşturdukları akımlarla kitleleri peşlerinde sürüklemişlerdir.

Bulunan ilk resimler mağara duvarlarına çizilmiş hayvan figürleridir. İlk insanların ihtiyaçları ve yaşamları ile ilgili bilgilerin bulunabileceği şekiller duvarları süslemiştir. Aynı şekilde milattan önce Mısır, Çin, Hindistan gibi büyük medeniyetlerde gündelik hayatı anlatan resimler görülmüştür.

Ortaçağ’da din etkisi ile mozaik resimler; İslamiyet’te ise aynı sebepten hat, ebru ve minyatür sanatı gelişmiştir. Rönesans’tan sonra özgürleşen resim sanatı dışavurumculuk, oryantalizm, romantizm gibi çeşitli fikir akımlarının etrafında şekillenmiş ve farklı türlerde karşımıza çıkmıştır. Akımları ve eşsiz eserleri oluşturan ressamlar ise hala adlarından söz ettirmektedir.

Dünyaca ünlü ressamlar:

Raffael

İtalyan ressam Urbino kentinde 6 Nisan 1483’te doğdu. On altı yaşında yaptığı “Havva’nın yaratılışı” ve “Trinite” tabloları ile kariyerine başlamıştır. Leonardo da Vinci ve Michelangelo etkisinde kalarak sanatına yenilikler kattı. Floransa’ya gidince Rönesans’tan iyice etkilenerek “Sistine Madonne” “La Belle Jandinière”, “Madonna of the Chair” ve “Entombmeut” tablolarını yapmıştır. 6 Nisan 1520’de Roma’da ölmüştür. Avrupa’da klâsik ressamlığın temelini atmıştır. Tarih, Hıristiyanlık konularını ahenk, süslemeler ve açıklık ile eserlerine aktarmıştır.

Goya

Romantizm akımının önde gelen isimlerinden olan Francisco Goya 1746’da İspanya ‘da doğmuştur. Gravürleri ile tanınır. Saray ressamı olarak bilinir ve tabloları yaşadığı döneme ait bilgiler verir. Portreleri ile ün kazanmış ve Manet, Picasso ve Francis Bacon gibi isimleri etkilemiştir. Modern sanatın öncülerinden kabul edilen dünyaca ünlü ressam eserlerinin büyük bir bölümü Madrid’de Museo del Prado’da sergilenmektedir.

Vincent Van Gogh

1853’te Hollanda’da doğmuştur. Gençliğinde öğretmenlikten misyonerliğe çeşitli işler yapmıştır. İzlenimcilik akımından etkilenerek canlı renklerle dolu resimler yapmıştır. Kendine özgü tarzı ile kısa sürede adını duyurmuştur. Bilinen eserlerini ömrünün son on yılında vermiştir. 1888’de ressam Paul Gaugin ile arkadaşlığının bozulması üzerine sol kulağının bir kısmını kesmiş ve gittikçe kötüleşen ruh hali sonucunda intihar etmiştir. Empresyonizmin öncülerinden kabul edilmiş ve 20.yüzyıl sanatını etkilemiştir. Dünyaca ünlü ressamlar arasında hemen herkesin duyduğu bir isimdir.

Picasso

Babası da ressam olan Vincent Pablo Picasso 1881’de İspanya’da doğmuştur. Küçük yaşta yeteneği keşfedilmiş ve Güzel Sanatlar Okulu’na gönderilmiştir. İlk dönem yapıtlarında sıradan insanların, sirk palyaçolarının, akrobatlarının resimlerini yapmıştır. Geometrik şekillerin kullanıldığı ve Kübizm olarak adlandırılan resim sanatının öncüsüdür. Picasso tanınan en üretken sanatçıdır. Guiness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Dünyaca ünlü ressamın en tanınmış eseri Alman ordularının Guernica kasabasını bombalamasını anlatan Guernica adlı eseridir.

Salvador Dali

Sürrealizm temsilcisi olan Dali 1904’te İspanya’da doğmuştur. En bilinen eseri Belleğin Azmi’dir. İmgeler ile anlatımı benimsemiştir. Sanatıyla olduğu kadar giyim tarzı, davranışları ve sözleriyle de dikkat çekmiştir. Heykelcilik, fotoğrafçılık ve filmcilik de yapmıştır. Hayatı boyunca 1500’den fazla resim yapmıştır. İktidarı ve devlet düzenlerini eleştirmiş; bilim ile yakından ilgilenmiştir.

Leonardo Da Vinci

1452’de İtalya’da doğan sanatçı aynı zamanda matematikçi, mimar, mühendis, heykeltıraş ve müzisyendir. En tanınmış yapıtları Mona Lisa ile Son Akşam Yemeği’dir. İnsan vücudunu en gerçekçi çizen ressamdır. İnsan anatomisini ortaya çıkaran, kemiklerin ve kasların birbiriyle olan ilişkilerini anlatan eserleri vardır. Fransa kralının kendisine duyduğu büyük hayranlık ile Kraliyet Sarayı’nın hemen yanında hazırlanan konakta yaşamıştır. Sağ koluna felç inen Leonardo da Vinci, resimden çok bilimsel çalışmalara ağırlık vermiştir. Dünyaca ünlü ressam 2 Mayıs 1519’da Amboise’daki evinde 67 yaşında ölmüştür.

Frida Kahlo

Ressam Diego Rivera’nın eşidir. 20. yüzyıl popüler sanatçılarından olan Frida siyasi görüşleri ve çalkantılı hayatı ile de bilinir. 1925’te okuldan eve dönerken geçirdiği otobüs kazası sanat hayatının başlamasına neden olmuştur. 32 kez ameliyat edilmiş ve çocuk felci nedeniyle sakat olan sağ bacağı kangren olunca kesilmiştir. Ailesinin yönlendirmesi ile resim yapmaya başlayan Frida’nın ilk eseri Kadife Elbiseli Otoportre’dir. Sürrealist çizgide değerlendirilen 143 eseri bulunmaktadır.

Bahsettiğimiz ünlü ressamlar resim sanatına yön vermiş ve bu sanata gönül verenlerin idolü olmuşlardır. Tabloları paha biçilmez değerde ve önemdedir. Her genç resim severin bu ressamların hayatı ve eserleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir.




Resim Akademi Genel Merkez

Kartaltepe Mah. Alpay İzer Sok. No: 4/1 Bakırköy – İstanbul TÜRKİYE


Çağrı Mer. 444 30 98
Tel: 0212 570 60 77
Fax: 0212 660 99 50
Cep: 0549 550 30 98

[email protected]

Daha ayrıntılı bilgi için www.resimkursu.com.tr



resimkursu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla