Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Ağustos 2015, 11:45   #1
firstluck
Keyifli~Üye
 
firstluck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 30 Temmuz 2015
Mesajlar: 9
firstluck is on a distinguished road
Puanlar: 105, Seviye: 1
Puanlar: 105, Seviye: 1 Puanlar: 105, Seviye: 1 Puanlar: 105, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 99%
Etkinlik: 99% Etkinlik: 99% Etkinlik: 99%
Standart Baş Ağrısı

Baş ağrısı, insanların karşılaştıkları yaygın bir sağlık sorunudur. En büyük kısmını gerilim tipi baş ağrısı veya migren gibi kronik baş ağrıları oluşturur. Hastaya rahatsızlık vermesinin yanında baş ağrıları önemli işgücü kaybı, sağlık harcamaları ve benzeri ekonomik sıkıntılara neden olur.

Migrenli hastaların yaklaşık % 60-70'ı henüz teşhis edilmemiştir. Baş ağrısı ile doktora başvuran hastalar, % 54 ile sürekli gerilim türünde baş ağrısı olan hastalardır. Bu hastalara sıklıkla kronik sinüzit, boyun kireçlenmesi ve hipertansiyon gibi yanlış tanılar koyulmaktadır.

Baş ağrısının altında bazen beynin ya da vücudun başka bölgelerine ait hastalıklar sebep olmaktadır. Bu baş ağrılarına sekonder(ikincil) baş ağrısı denir. Örneğin tümörler,kanamalar,kazalar,enfeksiyonlar,kansızlık veya ilaç yan etkileri sayılabilir. Migren, gerilim türü baş ağrısı ya da küme tipi baş ağrısı gibi altında başka bir hastalık yatmayan ağrılara ise birincil (primer) baş ağrıları denir.

Baş ağrılarının yarısından fazlası gerilim tipi baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrıları hem daha hafif geçer, hem de günlük hayatı pek negatif etkilemezler. Bu tür ağrılarda tedaviye daha hızlı cevap verilir. Aralıkla gelen bu ağrılar nadiren de olsa sürekli bir hal alarak çok rahatsız edici boyuta ulaşabilir. Bunun dışında küme baş ağrıları, günlük süregelen baş ağrıları gibi daha nadir gözüken baş ağrısı çeşitleri de bulunmaktadır.

Eğer baş ağrısının altında herhangi bir neden yattığı anlaşıldıysa, tedavi bu nedene yönelik yapılacaktır. Hastada primer bir baş ağrısı ortaya çıktıysa ağrı türüne göre ve kişiye özel bir tedavi metodu belirlenmelidir.

İlaç tedavisin yanı sıra destek tedavileri (psikolojik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, supplementer tedaviler) de hastalara büyük oranda iyileştirici etki sağlarlar.

Baş ağrıları ve tedavi yöntemleri;Ağrı hakkında ağrı bilinçlenmesine ve yönlendirme bilgisine sahip olmak, hastalar için tedavi öncesinde atılacak adımlar açısından önemlidir.
firstluck isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla