Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Ağustos 2015, 10:35   #1
photoman
Keyifli~Üye
 
photoman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 31 Mart 2015
Mesajlar: 1.637
photoman is on a distinguished road
Puanlar: 9.298, Seviye: 1
Puanlar: 9.298, Seviye: 1 Puanlar: 9.298, Seviye: 1 Puanlar: 9.298, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 100%
Etkinlik: 100% Etkinlik: 100% Etkinlik: 100%
Standart Hamam,Sauna,Spa



Hamam kültürü Antik Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Yapılan bir çok tarihi araştırmada eski uygarlıklara ait hamam yapısı kalıntıları bulunmuştur. Özellikle Roma dönemine ait olan hamam kalıntılarında, hamamların yalnızca temizlik amaçlı değil aynı zamanda sosyalleşme ortamı olarak da kullanıldığı gözlemlenmektedir. Hatta sınıf farkı yaşanan dönemlerde asiller ve kölelerin ayrı giriş bölümleri ve bulunma alanları olduğu gözlemlenmiştir. Roma hamamlarında aynı zamanda soğuk ve sıcak su havuzları ve sauna odaları da kullanılmaktadır.

Osmanlı kültürüne geldiğimizde ise hamamların çok büyük öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Osmanlılar Bizans ve Romalılar'dan aldıkları şehirlerde, devraldıkları kültür miraslarını imparatorluğun her dönemine yansıtmışlardır. O denemde şehrin hemen her mahallesinde günümüzde bile aktif olarak kullanılabilinen hamamlar bulunmaktaydı. Bu hamamlar haftanın belirli günlerinde yalnızca kadınlar için açılır ve haremlik-selamlık olarak hizmet verirdi.

Elbetteki Osmanlı'da hamamların bu kadar önem taşımasının nedeni İslam dininde temizliğin temel değerlerden biri olmasıydı.Bu sebeple hamamlar sosyalleşme ve arkadaşlık kurmak için de büyük önem taşırdı.Zira Osmanlı döneminde özellikle kadınlar kapalı kapılar ardında bir hayat sürüyorlardı. Hamam bu bakımdan kadınlar için hem bir temizlik vesilesi hem de bir arkadaş edinme, kısmet bulma ortamı sayılıyordu. Çok varlıklı kadınlar bile evlerinde hamam bulunmasına rağmen mahalle hamamlarına giderlerdi.

Hamama peştemal, takunya , kese , kına ve bir kalıp Girit sabunuyla gidilirdi. Hamamda uzun süreler geçirildiğinde zaman zaman hanımlar evlerinde yaptıkları yemekleri de hamama götürüp eğlence düzenlerlerdi.

Yaklaşık bin yıldır süren bu gelenek günümüzde hala yaşatılmaktadır. Sauna, buhar banyoları, kapalı havuz, spa gibi moderleşmiş versiyonları olsa da , hamam kültürü nesilden nesile aktarılmaktadır.
photoman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla