Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Ocak 2016, 01:17   #1
cancan
Keyifli~Üye
 
cancan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Ocak 2016
Mesajlar: 3
cancan is on a distinguished road
Puanlar: 22, Seviye: 1
Puanlar: 22, Seviye: 1 Puanlar: 22, Seviye: 1 Puanlar: 22, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 38%
Etkinlik: 38% Etkinlik: 38% Etkinlik: 38%
Standart Ceres Bir Asteroid mi Yoksa Bir Cüce Gezegen mi?

Mars ve Jüpiter arasındaki bölgede hareket eden Ceres 1801 yılında Giuseppe Piazzi tarafından keşfedildi. 930 kilometre çapındaki Ceres ilk olarak kuyrukluyıldız olarak sınıflandırılmıştı. Ancak daha sonra sırasıyla gezegen ve asteroid en son olarak da cüce gezegen olarak tanımlandı.


Bir gök cisminin gezegen olarak sınıflandırılabilmesi için üç özelliğe sahip olması gerekli.
İlk olarak gök cismi Güneş etrafında bir yörüngede hareket etmeli ve başka bir gök cisminin uydusu olmamalı. İkinci olarak gök cisminin kütleçekimi, şeklinin küresel olmasını sağlamasına yetecek kadar büyük olmalı. Tartışmalı olan son kriter ise gök cisminin yörüngesini “temizlemiş” olması.


Bu olgu gök cisminin yörüngesi üzerindeki diğer gök cisimlerini kütleçekim etkisiyle kendine doğru çekmesi ya da yön değişmesine neden olarak kendi yörüngesinden uzaklaştırması olarak tanımlanabilir.
Cüce gezegenler Güneş etrafında bir yörüngede hareket eder ve kütleçekimleri yuvarlak bir şekle sahip olmalarını sağlayacak kadar büyüktür. Ancak normal gezegenlerden farklı olarak cüce gezegenlerin yörüngelerinin çevresinde kuyrukluyıldız ve asteroid gibi birçok gök cismi vardır.


Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroid Kuşağı’nın en büyük üyesi olan Ceres yakın zamana kadar asteroid olarak sınıflandırılıyordu. Ceres, Asteroid Kuşağındaki kütleçekimi küresel bir şekle sahip olmasına yetecek kadar büyük olan tek gök cismi.


Ancak 2006’da Uluslararası Astronomi Birliği’nin yaptığı gezegen tanımına tam olarak uymadığı ve yörüngesini “temizleyemediği” için cüce gezegen olarak tanımlanıyor.
cancan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla