Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Ocak 2016, 01:19   #1
cancan
Keyifli~Üye
 
cancan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Ocak 2016
Mesajlar: 3
cancan is on a distinguished road
Puanlar: 22, Seviye: 1
Puanlar: 22, Seviye: 1 Puanlar: 22, Seviye: 1 Puanlar: 22, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 38%
Etkinlik: 38% Etkinlik: 38% Etkinlik: 38%
Standart Seçime kadar neye yatırım yapmalı?

Doların uzun vadede değerlenmeye devam etmesi kaçınılmaz. Borsa ise seçime kadar olan sürede en riskli yatırım seçeneği olarak öne çıkıyor...
SON dönemde inişli çıkışlı bir seyir izleyen piyasalar geçen hafta da yön bulmaya çalıştı. Son dönemde TL varlıkların yaşadığı satış dalgası artık kalıcı hale gelmiş durumda. FED’in faiz artırımı sürecinde en çok yarayı alması beklenen gelişmekte olan ülkeler önemli sorunlarla boğuşuyor. Türkiye’de ise durumlar biraz farklı. Bir yıl içerisinde iki genel seçim atlatacak olan TL varlıkları önümüzdeki dönem de değer kaybetmeye devam edebilir.
Dolar kanadında yılbaşından bu yana yüzde 20 oranında değer kaybeden Türk Lirası yılı bir miktar daha değer kaybederek kapatabilir. Ancak esas hikaye gelecek yıl gerçekleşecek. Bu yıl içerisinde önce Merkez Bankası bağımsızlığı ve faiz indirimi tartışmalarıyla gerileyen TL yıl ortasında yapılan genel seçimlerle değer kaybını genişletti. Bu duruma bir de FED’in faiz artıracağı beklentileri eklenince değer kaybı hızlanarak genişledi. Şimdi önünde bir aydan fazla bir süre olan piyasalar genel seçimleri fiyatlamaya başlayacak.
Küresel ekonomide FED’in faiz artırımı ertelenmiş görünüyor. Yani gelişmekte olan ülkeler zaman kazandı. Genel seçimlerden çıkacak sonuçlar oldukça önemli. Buna göre iki farklı senaryoda yoğunlaşsak da uzun vadede dolar değer kazanmaya devam edecek. İlk olarak, tek partili iktidar doların bir miktar gerilemesine sebep olabilir. 3 seviyesinde sabit kalan kur, bu durumda 2.75-2.80 aralığına kadar gerileyebilir. Ancak bu durum dışarıda FED’in faiz artırımı süreci için dolarda alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Aralık ayında gerçekleşecek olası bir faiz artırımı doların yeniden değerlenmesini sağlayabilir. Ayrıca seçimler sonrası Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentileri yeniden dillendirilebilir. Bu durumda dolarda yeniden değerlenme beklenebilir. Seçim sonuçlarında koalisyon çıkması durumda ise, 3.10-3.20 aralığında kurda fiyatlama görebiliriz.
Seçime kadar ise kur beklentimiz 3.0650-3.08 ÇIV aralığında olması yönünde. Özellikle anket sonuçları bu süreci tetikleyebilir. Seçime kadar kuru yeni zirveden TL’ye çevirmek şu an için az riskli görünüyor. Ancak risk alabilecek ve uzun vade bekleyebilecek yatırımcılara 2016 yılında 3.64 beklentimizi hatırlatmakta fayda var.
Altın kanadında ise gram /TL seçime kadar riskten korunabileceğimiz en önemli araç olarak ön plana çıkıyor. 114 TL zirve beklentimiz sürüyor. Her ne kadar ons tarafında bir miktar satış olsa da dolar kurunun yüksek kalması sebebiyle gram altın 105 TL seviyesini güçlü destek olarak belirlemiş durumda. Seçim sonuçlarına göre kurun hareketiyle şekillenecek olan altın fiyatları yurtdışı haberlerin ons fiyatına destek olması durumunda yüksek kalmaya devam edebilir. Bu durumda 105 TL kırılmadığı sürece altını elde tutmak halen mantıklı görünüyor. Böylece hem yurtiçi riskini, hem de yurtdışı haber akışı riskini en aza indirmiş olacağız.
BORSA NE ZAMAN TOPARLANIR?
En riskli yatırım borsa. Endeks kanadında son dönemde yaşanan toparlanmanın kalıcı olabilmesi için erken seçim sonuçları oldukça önemli. 7 Haziran seçimleri sonrası sert satışla açılan endeks ilerleyen günlerde toparlanmış ve 84 bin seviyesine kadar yükselmişti. Borsa seçimlere kadar en riskli enstrüman olarak görünüyor. Bu yüzden hisse senedi yatırımlarını son günlerde yaşanan toparlanmayı satış fırsatı olarak görüp realize etmekte fayda olabilir. Ancak seçim sonuçlarının açıklanması ve hükümetin tek parti ya da koalisyon olarak kurulmasından sonra endekste bir istikrar yakalanabilir. Çünkü borsa ekonomide kimin dümene geçeceğiyle daha çok ilgileniyor.
cancan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla