Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Ocak 2016, 10:33   #1
photoman
Keyifli~Üye
 
photoman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 31 Mart 2015
Mesajlar: 1.637
photoman is on a distinguished road
Puanlar: 9.298, Seviye: 1
Puanlar: 9.298, Seviye: 1 Puanlar: 9.298, Seviye: 1 Puanlar: 9.298, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 100%
Etkinlik: 100% Etkinlik: 100% Etkinlik: 100%
Standart Bilgi Sitesi Arayanlar için Özgün Bir Kaynak



İnternet üzerinden ulaşılabilen bilgi siteleri; özellikle her yaştan öğrencinin, özgün içerik arayanların son yıllarda sıkça başvurduğu kaynaklardan. Malumunuz, bilgi sitesi dendiği zaman hepimizin aklına yabancıların Vikipedi’si gelir. Buradan beslenen bazı Türkçe bilgi siteleri mevcut olsa da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmakta..

• Öncelikle içeriğiniz tamamen özgün olmalı. Alıntı yapılsa dahi makalenin sonunda kaynak belirtilmeli. Görsellerin özgünlüğü de mühimdir.
• Yazıyı oluşturduktan sonra baştan sona okuyup; imla vs gibi olası hatalar atlanmamalı.
• Öğretmeniniz, hocanız ya da paylaştığınız her kimse, muhtemelen yazı içinde aklına takılan kısımlara dair sorular sorabilir. Konuya hakim olmalısınız.
• İnternet kaynakları, Allah kelamı olmadığı ve denetleyen bir da mecra olmadığı için hatalar olabilir. İnternet'teki her kaynak, okuduğunuz her şey doğru değildir.
• Tuğla gibi dümdüz yazılar vermek yerine; imaj, görsel, link gibi eklentiler ile yazıya basit bir dergi mizanpajı uygulanabilir. Görsellik sunum önemlidir.
• Sunumu yaparken, baştan savma kopya olmadığı vurgulanmalı. Kategoriler belirlenmeli, gerektiği durumlarda öncesinde sözlü bir kısa açıklama yapılmalı.

Tüm bu yazılanlara ek olarak; bilgi kaynakları sadece bilgi siteleri ile sınırlı değildir. Video kanalları, Milliyet gibi gazetelerin eski sayılarının yer aldığı arşiv sayfaları, klasik gibi görünebilir ancak “ansiklopediler” nispeten daha doğru veriler sunabilir. Şunu aklınızdan çıkarmayın. Tamamen kopya bir yazı yerine kendi emeğimiz ile oluşturduğumuz hatalı derme-çatma bir içerik on lat daha sağlıklıdır.

Unutmayın; kopya içerikçi kopyacı damgası yerseniz, bu imajı temizleyebilmek yıllarınızı alır. Günümüzde yüksek politik – akademik kariyere sahip olduğu halde öğrencilik yıllarında yahut tez yazarken bu gibi işlere bulaşmış kişilerin “kopyacı” olarak damgalandığını sıkça görürüz. Akademik bir kariyer düşünüyorsanız “kopyalamayı” aklınıza bile getirmemelisiniz.

Site tavsiye edebileceğimiz bir kaynak, bilgi ustam olabilir.

Web Sitemiz: Bilgi Ustam | Özgün Bilgi Sitesi
photoman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla