Konu: Hukuk Nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Şubat 2016, 19:20   #1
dj_ibo_g_h
Keyifli~Üye
 
dj_ibo_g_h - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 20 Nisan 2012
Mesajlar: 2.705
dj_ibo_g_h is on a distinguished road
Puanlar: 35.992, Seviye: 1
Puanlar: 35.992, Seviye: 1 Puanlar: 35.992, Seviye: 1 Puanlar: 35.992, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 99%
Etkinlik: 99% Etkinlik: 99% Etkinlik: 99%
Standart Hukuk Nedir?

Hukuk, bireylerin, toplumların ve devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini, hareketlerini, yetkilendirilmiş merciler aracılığıyla kanuna uygun olarak çıkarılmış, kamu gücüyle de desteklenen, bireylere toplum içerisinde nasıl davranması ve davranmaması gerektiği konusunda kuralları koyan, bunlarla alakalı bütün olasılıkları yürürlükte olan normlar aracılığıyla düzenleyen normatif bir bilim dalıdır. Hukuk, birey, toplum ve devlet ilişkilerinde ortak paydalarda buluşmayı amaç edinir.


Kelime anlamı olarak hukuk, Arapça hak kökünden türetilmiştir ve çoğul anlamda kullanılır. Türk Dil Kurumu'na göre ise hukuk kelimesinin anlamı, devletin toplumu düzenlemek adına yaptırım gücünü kullanarak oluşturduğu yasalar bütünüdür. Diğer bir anlamı da haklar olarak söylenebilir.

Teorik anlamına bakıldığı zaman ise hukuk her dönem farklı olarak tanımlandığı için net bir kavram ortaya konulamamıştır. Kant bu konuda "Hukukçular halen hukukun tanımını aramaktadırlar" diye söylemiştir. Günümüzde en popüler şekilde kullanılan tanım olarak ise Devlet tarafından müeyyide altına alınmış, belli bir zamanda ve belli bir toplum ilişkilerini düzenlemeye yarayan kurallar bütünüdür. Tüm bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere hukuk, devlet eliyle ve yaptırım gücüyle toplumsal hayatı düzenleyen bir kontrol mekanizması olarak ortaya çıkmaktadır.


En güncel hukuki haber için sitemizi ziyaret edin.


Kaynak: Hukuk Medeniyeti - Yargıtay Kararları, Haber, İçtihat Koleksiyonu
__________________
makam odası
iç mimar
dekomotif
dj_ibo_g_h isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla