Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Nisan 2016, 19:12   #1
resthit
Keyifli~Üye
 
resthit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 20 Nisan 2013
Mesajlar: 501
resthit is on a distinguished road
Puanlar: 11.700, Seviye: 1
Puanlar: 11.700, Seviye: 1 Puanlar: 11.700, Seviye: 1 Puanlar: 11.700, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 13%
Etkinlik: 13% Etkinlik: 13% Etkinlik: 13%
Standart İğne oyaları

İğne oyası bayanlar tarafından yapılan bir el işi sanatıdır. Günümüzde sıklıkla kullanılmasa da Osmanlı'dan bugüne kadar gelen el sanatlarımız birisi olmasına istinaden bu sanatı yaşatmak hepimizin sorumluluğundadır diye düşünüyorum, iğne oyası hakkında çeşitli makale ve görseller yayınlamaktayız bu örneklere ulaşmak için yapmanız gereken igneoyasi.org web adresini ziyaret etmek sitemizdeki örnekleri sürekli güncel tutarak ve özelliklede kendimizin yada çevre komşularımızın tasarlamış olduğu örnekleri paylaşmaya özen göstermekteyiz.
İğne oyası sanatıyla uğraşmak isteyen yani öğrenmek isteyenler ücretsiz kurslara katılabilirler mesela İstanbul'da yaşayanlar İSMEK kurslarına ücretsiz olarak katılım sağlayabilirler. Evinizden ek gelir elde edebilirsiniz. Yazma, havlu, yastık gibi ürünlere süslemeler yaparak güzel paralar kazanılabilir. Bugün havlu örneklerinden başlamaya ne dersiniz? İğne oyası havlu örneklerimiz için linke tıklayınız; iğne oyası havlu kenarı örnekleri | İğne oyası
İğne Oyası İğne oyalarının boyutlu yapısı ve süsleyici niteliği ile el sanatlarımız içinde önemli bir yeri vardır. Geçmişi çok eskilere dayanan iğne oyaları dünya literatürüne ‘‘Türk Danteli’’ olarak girmiştir. İğne oyalarının Anadolu’da çok eskilere dayanan belgeleri bulunmuştur. Avrupa ülkelerinin dillerinde ‘‘oya’’ sözcüğüne rastlanmamıştır.
Tanımı Oya; iğne, tığ, firkete ve mekik kullanılarak ince iplik veya ipek iplikle yapılan ilmeklerden oluşmuş ince örgü danteldir. İğne oyası; iğne ile kumaş, kalın iplik ve zincir üzerine düğüm atılarak yapılan örgü türüdür. İğneye takılı ipliğin oluşturulan küçük gözeneklerden geçirilip sıkıştırılması ile meydana gelen düğümlerin devam ettirilmesiyle yapılan bir el işidir.
Kaybolmaya başlamış bazı geleneklerimizi yaşatmak için hep beraber çalışmalıyız. Örneğin günümüzde bir bayan dış mekanlarda yazma taksa herkes köylü gözüyle bakar oldu oysaki eskiden en popüler olan bir eşarp gözüyle bakılıyordu geleneklerimizi yaşatmak için bizlere destek olabilir beğendiğiniz örnekleri sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
Türkiye'de geleneksel yaşam biçiminin değişikliğe uğramasıyla birlikte oyacılık önemini yitirmiştir. Bu duyarlılığı tekrar kazanmak için desteklerinizi esirgemeyiniz.
resthit isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla