Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Temmuz 2016, 00:29   #1
dj_ibo_g_h
Keyifli~Üye
 
dj_ibo_g_h - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 20 Nisan 2012
Mesajlar: 2.705
dj_ibo_g_h is on a distinguished road
Puanlar: 35.992, Seviye: 1
Puanlar: 35.992, Seviye: 1 Puanlar: 35.992, Seviye: 1 Puanlar: 35.992, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 99%
Etkinlik: 99% Etkinlik: 99% Etkinlik: 99%
Standart Diş Dolgusu Çeşitleri

Zamanımızda ki kliniklerde kullanılan dolgu maddelerinin çoğu sadece dişe tutunur, yapışmaz. Bu nedenle diş hekimleri dolgu yaparken bazı tutucu önlemler alırlar. Bu önlemler özel tutucu oyukların hazırlanmasıyla mümkün olur. iş dolguları aşınmış veya hasar görmüş diş restorasyonunda ve diş çürüklerinini tedavisinde kullanılır. Dental amalgam (****l alaşımı) yaygın olarak, diş dolgusu olarak, özellikle azı dişlerin (arka dişler) doldurulması için kullanılan güçlü, ucuz bir malzemedir. Dolgu yaparken ana kural olarak iyi bir kavite (oyuk) hazırlanır ve dişe yapılacak diş dolgusu çeşitleri çürümeden önceki doğal biçimi tekrar verilmeye çalışılır. Dolgu maddesini seçerken diş hekimleri maddenin arka dişlerde çiğneme basıncına dayanabilmesini; ön dişlerde mümkün olduğunca fark edilmemesini; dişe ve diş özüne zarar vermemesini göz önüne alırlar. Şimdi sizlere birkaç tip dolgu maddesi hakkında bilgi vermek istiyoruz.

- Amalgam Diş Dolgusu (****l Dolgular)
Çok dayanıklı ve ekonomik bir diş dolgusu çeşitleri arasında yerini almaktadı. Fakat görünümü estetik değildir. İçinde % 70 gümüş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir. Hamile ve emziren kadınlar, çocuklar ve böbrek hastalığı olan insanlar da dahil olmak üzere bazı kişilerde amalgam dolgular kullanılmaz. Günümüzde bilim alanındaki gelişmeler diş hekimliğindede bir çok yeniliği getirmiştir. Artık günümüzde Alternatif diş renginde dolgu ( Beyaz dolgu ) malzemeleri daha dayanıklı, yaygın ve uygun fiyatlı hale gelmiştir. Bu yüzden amalgam diş dolgusu kullanım alanı oldukça azalmıştır.

- Porselen Simanlar, Kompozitler Diş Dolguları
Estetik dolgu maddeleridir (bonding); fakat amalgam kadar dirençli değillerdir. En çok ön dişlerde kullanılırlar.

- İnley Dolgular
İnlay diş dolguları döküm dolgulardır. Dolgu için şekillendirilmiş oyuğun (kavite) ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvarda altın veya porselenden hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Özel teknik ve çok hassas çalışma gerektirirler. Döküm dolgu, veya porselen döküm dolgular ise bir başka dolgu çeşididir. Teknisyen tarafından laboratuarda dişe özel şekilde hazırlanır ve klinikte dişin üzerine yapıştırılır.

En eski dolgu çeşidi amalgam dolgudur. En sık kullanılan dolgu çeşididir. İstatistiklere göre en başarılı dolgu amalgam dolgudur. ****l tozlarının ve civanın karıştırılması ile elde edilen dolgu çeşididir. Çok sağlıklıdır, çok dayanıklıdır. Bazı diş dolgusu çeşitleri yalnız rengi koyu olduğu için estetik problemleri vardır. Günümüzde estetik çok önemli olduğundan hastalar günümüzde amalgam dolguyu tercih etmemeye başlamışlar ve diş rengine daha uygun dolguları tercih etmeye başlamışlardır. Reçine esaslı kompozit dolgular vardır, halk arasında ışınlı dolgu veya lazer dolgu diye adlandırılırlar. Bunlarda dayanıklı ve estetik dolgulardır. Ömürleri amalgam dolgu kadar uzun değildir.

Kaynak: Diş Dolgusu Çeşitleri - İmplant İstanbul
__________________
makam odası
iç mimar
dekomotif
dj_ibo_g_h isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla