Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Ekim 2016, 13:35   #1
eyorumlar
Keyifli~Üye
 
eyorumlar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 27 Mayıs 2016
Mesajlar: 2
eyorumlar is on a distinguished road
Puanlar: 306, Seviye: 1
Puanlar: 306, Seviye: 1 Puanlar: 306, Seviye: 1 Puanlar: 306, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 22%
Etkinlik: 22% Etkinlik: 22% Etkinlik: 22%
Standart Reyting Nasıl Ölçülür?

REYTİNGLER NEDİR?



Televizyon ve radyo kanalları başta olmak üzere, gazete ve dergiler gibi yazılı ve görsel medya organlarının hemen hemen hepsi, maddi kaygıları göz önünde bulundururlar. Bunun yanında, Kamu sektörü adına ücretsiz yayın ve basım yapan görsel ve yazılı medya ise, hedef kitlelerine ulaşmanın kaygısındadırlar. İşte tüm bu ve daha fazla istatistiğin değerlendirilmesi ve ölçülmesi reyting ölçümlerini gerekli kılmıştır. Reyting ölçümleri sayesinde, ölçümü yapılan pazarın hedef kitle kapasitesi ve ürün pazarlamada ki durumu belirlenmiş olur ve bu işi yaptıran kişi ya da kurumların bundan sonraki adımlarının tespitini sağlar. Yazılı ve görsel medyada reytingler 2 kategoride değerlendirilir. Yazımızın ilerleyen kısmında bu iki kategoriye değinecek ve reytinglerin nasıl ölçüldüğüne bir göz atacağız. Bunun yanında, reytinglerin etki alanı ve reyting ölçümüne etki eden faktörlerin yanında nelerin reyting ölçümlerinden etkilediğini analiz edeceğiz.



REYTİNG NEDİR? REYTİNGİN GELİŞİM SÜRECİ

Yazılı ve görsel medya organlarının, hedef kitle tarafından teveccühünü ölçmeye yarayan donanımsal ve yazılımsal ölçüm ve değerlendirme araçlarının tümüne reyting denir. Reyting ölçüm ve değerlendirmesini de Reyting Ölçüm Merkezleri yapar. Bu merkezler kamu ya da özel sektör eli ile yönetilebilir. Reyting ölçüm mekanizmaları sırası ile, hedef kitle, donanımlar ya da yazılımlar ve algılayıcılardır. Algılayıcılar bu süreci değerlendirerek sonuçlar halinde bir üst kurum olan merkeze iletir ve bu merkezler, ölçümü yaptıran özel ya da kamu kurumlarına sonuçları iletir. Sonuçların değerlendirmesi ise, Kurum ya da özel sektörün, harcamalarından tutun yatırımlarına değin onlarca kademesinde etkisini gösterir. Yüksek reyting alan özel ya da tüzel kişiler, eğer kar güdüyorlarsa maddi kazanç elde ederler. Bunu sadece hedef kitlenin nabzını ölçmek isterlerse de ücretsiz olarak sonuçları değerlendirebilirler. Ülkemizde, hem hedef kitleden maddi kazanç elde etmek, hem de ürün kalitesini değerlendirmek isteyen özel ve tüzel kişiler bulunmaktadır.

İlk Reyting, marka reklam analizi amacı ile 1920’de Amerika’da Nielsen Media Research tarafından yapılmıştır. Ülkemizde ise ilk reyting ölçümü Televizyon İzleme Araştırma Komitesi (TİAK) tarafından 1988 yılında yapılmıştır.



REYTİNG ÖLÇÜM ELEMANLARI NELERDİR? REYTİNG NASIL ÖLÇÜLÜR?

Dünyada genel anlamda hemen hemen tüm ülkelerde Nielsen Reyting Ölçüm mekanizması geçerlidir. Bu mekanizmada, farklı reyting ölçüm metodları uygulanarak kişi sayısına bölümden meydana gelen oranın, belirli kat sayılarla çarpımı durumu vardır. Bu durum göz önünde bulundurularak, Ülkemizde 2200 haneye reyting ölçüm aracı konulmuştur. Bu reyting ölçüm cihazlarının varlığından hane halkı dahil hiç kimsenin haberi yoktur. Alınan sonuçlar günlük ve saatlik olarak merkeze iletilir ve merkez bir sonuç ortaya koyarak bu sonucu en kısa zamanda muhataplarına iletir.

Peoplemetre adı verilen Reyting Ölçüm aleti A/B, C1, C2 ve D/E olmak üzere 4 grupta reyting ölçümü yapmaktadır. Bu gruplarda esas mantalite, ailede ki en etkili kişi baz alınarak ona göre gruplandırma yapmaktır. Böylece her grup belirli bir katsayıyı temsil eder ve sonucunda hane sayısı ile çarparak net sonuç merkeze iletilir.

Reytingler, genel anlamda, elektronik reyting ölçümü, anketlerle ölçüm, yüz yüze ölçüm ya da günlük tutma şeklinde de yapılabilir. Ama bunlarda ki zaman ve efor kaybı, Nielsen Reyting Ölçümünü daha değerli kılmaktadır.
eyorumlar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla