Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2019, 20:01   #1
Laplace
Keyifli~Üye
 
Laplace - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 13 Ağustos 2018
Mesajlar: 1.608
Laplace is on a distinguished road
Puanlar: 8.817, Seviye: 1
Puanlar: 8.817, Seviye: 1 Puanlar: 8.817, Seviye: 1 Puanlar: 8.817, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 100%
Etkinlik: 100% Etkinlik: 100% Etkinlik: 100%
Standart Ay Ay Hamilelik- Gebelik Serüveni

Hamileliğin 1. Ayı
Gebeliğin ilk ayında yani ilk dört haftasında adet gecikmeleri yeni yeni görülmeye başlanmıştır.Anne adayı adetinin geciktiğini görünce gebelik testi yaparak sonucu kontrol etmiş ve pozitif çıkmış ise hamile olduğunu anlamıştır.

Bilindiği gibi gebelik testi iki yolla yapılabilmektedir.Bunlar idrar testi ve kan testidir.Fakat kan ile yapılan test kesin gerekli bir test değil idrarla yapılan testin sonucuna güvenilmediği zaman yapılan bir testtir.

İdrar testinin pozitif çıkması demek ana rahminde çok ufak boyutlarda bir bebeğin yavaş yavaş meydana gelmeye ve büyümeye başlamasına işarettir.Hücreler oluşarak çoğalmaya yeni başladıkları için organ farklılaşması da bu dönemlerde kendini göstermeye başlayacaktır.Bu dönem hücrelerin oluşmaya başlaması ile embriyo aşamasının en erken dönemi olarak görülebilir.Yani bu ay içerisinde sperm yumurtalıkla birleşerek döllenme işlemi yeni gerçekleşmiştir.

Anne adayı açısından bakılacak olursa ilk ayda daha yeni yeni adet gecikmesi yaşamaya başlamıştır.Vücudunda büyük değişikler meydana getirecek olan bir sürecin daha başındadır.Bir yandan bu olayın tedirginliğini bir yandan da anne olmanın sevincini yaşayarak karışık duygular içerisinde olması normaldir.



Ay Ay Hamilelik Detaylı Rehber

Hamileliğin 2.Ayı
Hamileliğin ikinci ayında artık organlar yavaş yavaş gelişmeye başlar.Anne adayında ise bel ağrıları hissedilir ölçülere gelmeye doğru ilerler. 2. ayda hafif olmak kaydı ile bulantılar görülebilir.Normal zamanda olduğundan daha fazla bir uyuma isteği olacaktır.İştahsızlıklar da başlamaktadır.

Anne adayı bu dönemde artık bazı şeylere göre normalde olduğundan daha hassas olduğunu görecektir.Bazı yiyeceklerden tiksinebileceği gibi, sigara ve parfüm gibi keskin kokulara karşı da aşırı rahatsızlık gösterebilir.Bunlar son derece normaldir.Zaten eğer anne adayı sigara kullanmaktaysa büyük ihtimalle bu dönemde sigaraya olan ilgisi hayli azalacaktır.

İkinci ayın içerisinde bebeğin gelişiminden söz etmek gerekirse bu ayı hücresel göç ayı olarak nitelendirebiliriz.Yani artık organları oluşturmak için hangi organ neredeyse o tarafa doğru bir hücresel göç başlar.Kalp ultrasonda görülebilecek bir biçimde atmaya başlamıştır.Bu dönemdeki bebeklerde normal insanın kalp atış sayısından fazla bir kalp atma sayısı görülür.120 - 160 arasında bir kalp atışına sahiptir anne karnındaki fetüs.Beyin hücreleri bu dönemde oluşmaya başlar.Kollar ve bacaklar ise ilk hallerini almaya başlarlar.Yavaş yavaş da iç organlar oluşmaktadır.

Bu dönemdeki anne adayında görülecek belirtiler kişiden kişiye göre değişiklikler gösterebilmektedir.Bazı anne adaylarında ikinci ayda sadece bulantı olabilir veya bazılarında sadece bel ağrısı görülebilir.Bazılarında ise hiçbir belirti görülmez.Ama bunun için endişelenmeye gerek yoktur.Ultrasonda bebeğin kalp atışları gözüküyorsa endişelenecek hiç birşey yok demektir.

Hamileliğin 3.Ayı
Hamileliğin 3. ayı demek 8 ila 12. haftalar arası demektir.Yine bu ayda da tıpkı 2. ayda olduğu gibi bebekte çok hızlı gelişmelerin söz konusu olacağı bir aydır.Organ gelişimlerinde son aşamalara gelinmiştir.Gözler bu dönemde oluşmya başlamıştır.Artık kollar ve bacaklar yavaş yavaş uzamaya başlar.4 hafta sürecek olan dudakların ve damağın oluşması da bu dönemde gerçekleşir.Beyin dokusundaki oluşum daha da hızlanarak devam etmektedir.Bu dönem içerisinde bebekte tad alma ve dokunma duyusu gelişmeye başlar.Anne karnındaki bebek bu dönemde artık yavaş yavaş hareketlenme ve hareket etmeye başlar.Ve bu hareketler ultrason yardımıyla gözlenebilecek cinstendir.

Bu dönemde artık iyice artmaya başlayan iştahsızlık nedeni ile anne adayları bebeklerini yeterince besleyemediklerine dair kaygılar duymaya başlarlar.Ama bu dönemdeki anne adaylarının korkmaması gerekir.Çünkü 3. ay dönemi bebeğin ihtiyaçlarının minimum olduğu bir dönemdir.Yani çok az yese ve yediklerini istifra etse bile bebek açısından sakıncalı bir durum oluşmayacaktır.Bunun için morallerini yüksek tutmak bu dönemde bebekleri açısından daha faydalı olacaktır.

Ama 12. hafta geçildikten sonra işler değişecektir.Gebe olan kadın 12. haftadan sonra yediklerine dikkat ederek oldukça düzgün beslenmelidir.

Hamileliğin 3. ayında gerekli olan doktor tahlilleri de aksatılmadan gerçekleştirilmelidir.Bu dönemde yaptırılacak olan kontroller şunlardır :

İdrar tahlili
Kan sayımı
İdrar kültürü
Toksoplazma
Kızamıkcık
Tiroid testi.
Hamileliğin 4.Ayı
Hamileliğin dördüncü ayında en önemli görülen gelişme artık bebeğin tam olarak bir insan şeklini almasıdır.Bu durum dördüncü ay içerisinde ultrason yaptırıldığında daha yakından görülebilir.Ultrasonda neredeyse bebeğin parmakları sayılır hale gelmiştir ve bebek artık anne karnında hareketlenmeye başlamıştır.

Özellikle bu dönemde gövdede olacak büyümeler sonucunda gövde iyice belirginleşmeye ve insan formunu almaya başlar.Daha önceki dönemlerde neredeyse baş ile gövdenin büyüklükleri eşittir ama bu dönemde artık gövde büyüyerek başı geçmeye başlamaktadır.Yine bu dönemde kalpte de önemli oluşumlar gerçekleşip artık gözle seçilebilecek büyüklüğe erişmiştir.Gözler artık iyice oluşmaya ve ortaya gelmeye başlar.Kollar ve bacaklar uzamış ve vücut ölçeğine göre şekillerini almışlardır.

Bebeğin omurgası da son haline gelmiş ve gelişimini tamamlamıştır.Öyle ki ultrasonda bebeğin omurga kemiklerini teker teker saymak mümkün olabilmektedir.Bebeklerdeki hareketlilikler artacaktır, özellikle bebek sık sık sağa ve sola yönelmeye çalışacaktır.Hıçkırma ve nefes alma gibi faaliyetlerde hamileliğin 4. ayında daha belirginleşmiştir.Bu dönemlerde bebek kol ve bacaklarını açmak, sürekli hareketli olmak isteğindedir.

Hamileliğin 4. ayı ile birlikte yeni yaşam durumuna alışma hali biraz daha kuvvetlenerek ilk 3 ayda oluşabilecek gerginlikler vebiraz daha azalıyor.Yani anne adayı yavaş yavaş daha çok rahatlamaya başlıyor.Bu dönemdeki anne adayları artık hamileliği tamamı ile benimseyip gebelik durumuna adapte olmuş oluyorlar.Bu sebeple kusma ve bulantıları azalarak, iştahları büyük ölçüde yerine gelmiş olur.

Hamile kadınlar hamileliğin dördüncü ayı ile birlikte daha çok omega 3 içeren yiyecekler tüketmelidirler.Ceviz, ıspanak ve balıkta bol miktarda omega 3 bulunacağı ve bu dönemde iştahları açıldığı için bu yiyecekleri rahatlıkla yiyebilecekleri için bol bol tüketmelidirler.Yine bu dönemlerde oldukça fazla süt veya süt ürünleri tüketilerek vücutta bolca kalsiyum depolanmalıdır.Bu en çok ta vücutta hızla büyümesini devam ettiren bebek için lazımdır.

Hamileliğin 5.Ayı
16. hafta ve 20. hafta arası hamileliğin 5. ayı olmaktadır.Bu dönemde gebe kadının karnı iyice belirginleşecektir.Bazı "anne aday"larında 4. ay içerisinde karında büyüme iyice belirginleştiği gibi, bazılarında beşinci ayda dahi karınlarında büyümeme görülebilir.Bu farklılıklar kişiden kişiye göre hamile kadınlarda değişebilmektedir.

Bu haftalar giydiğimiz giysiler açısından da artık değişikliklerin gelme zamanıdır.Çünkü 5. aydan itibaren eski kıyafetlerinizin içine girmekte zorlanabilirsiniz.Bu ayda artık kendinize hamile kıyafetleri bakmaya başlamanız gerekebilir.

Bu dönemdeki karın büyümesi ile birlikte göbeğinizde çatlaklar oluşabilir.Bu çatlaklara karşı da bazı kremler kullanmak isteyebilirsiniz.Fakat bu kremleri kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken şey doktorunuza danışmanızdır.Çünkü bazı kremlerin kullanılmasına izin verilirken bazılarının kullanılması oldukça sakıncalı olabilmektedir.Bu yüzden sadece doktorların önerdiği krem ve bakım ürünlerini kullanmalısınız.

Anne adayının karnındaki bebek bu dönemde çok hızlı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine devam etmektedir.Organların büyümesinden sonra kitleleri artmaya başlıyor.Yani organların şekilleri yerini aldıktan sonra boyutları büyüyerek hızla doğum sırasındaki şekline gelmek için büyümeye devam ediyor.Bu dönemde bebeğin kulak kemikleri yavaş yavaş oluşmaya başlar.Ve bu dönemden sonra artık çocuk yavaş yavaş bazı sesleri duyabilir hale gelmeye başlar.Özellikle bas sesleri daha iyi duyar.Yine bu dönemde beyindeki büyümeler de çok hızlı şekildedir.Yine bu dönemde beyinin gelişimine en çok katkıda bulunacak olan omega 3 vitamini bolca tüketilmelidir.Üçlü test adı verilen testte 5. ayın içerisinde yapılmaktadır.Hamilelikte Üçlü Test adlı yazımızdan bu testin ne işe yaradığı ve neden yapıldığı hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Ultrason ile bebek görüntülendiğinde çok ayrıntılı bir şekilde gözlemlenebilir 5. ayın içerisinde.

Hamileliğin 6.Ayı
Hamileliğin altıncı ayında anne artık beklediği hareketlenmeleri yavaş yavaş hissedecektir.Bu dönemde sık sık bebeğin tekme atması ya da karın içerisinde hareketlenmesi anne tarafından bariz bir şekilde hissedilebilecek hale gelmeye başlar.Bu yüzden hamile kadın için ve eşi için en mutlu geçecek aylardan bir tanesidir.

19. hafta ve 23. haftalar arasında bebekteki hareketlenmeler iyiden iyiye artacaktır ve anne artık bu hareketlenmeleri iyice hissedecektir.Fakat bu haftalar arasında bu hareketleri hissedecek olanlar ilk defa doğum yapacak, gebelikle ilk defa tanışan annelerdir.Bir veya daha fazla doğum gerçekleştirmiş anneler ise bu durumu 16. haftadan itibaren hissetmeye başlayabilirler.

Bu dönemde hareketleri hissetmenin anne adayına getireceği mutluluklardan bahsetmiştik.Ama bazende bebek hareketlerini hissedemeyip kaygı ve üzüntüye kapılanlar olur.Üzüntüye kapılmaya gerek yoktur çünkü ; bebek yine hareketlidir ama anne adayı bu hareketleri hissetmiyor veya bazılarını hissedip bazılarını hissetmiyordur.Bu dönemdeki bebeğin hareketliliğini ultrason ile izlemek mümkündür.6. ayın sonlarına doğru baba adayı da bu hareketleri elle dokunarak hissetmeye başlar.

Bu noktadan sonra artık hem anne hem de baba adayı için bebeğin olduğuna dair zihinlerinde değişiklikler olur.Daha önceden sadece hamilenin karnının içerisinde olduğunu bildikleri bebeğin artık canlı bir varlık olduğunu hareketlerini hissederek ve dokunarak bilirler.Bu onlar için yeni bir sayfadır artık.Çünkü artık bebekleri elle bile hissedilebilecek kadar hareketlenmiştir.

Bu dönemde bebekte görülen en hızlı gelişim, kaslarında meydana gelir.Kaslar en hızlı 6. ayın içerisinde gelişir.Bu gelişimin sonucunda bebekte sürekli hareket etmek ister.Artık kulak gelişimi tamamlanmış olan bebek bu ayın sonlarında yavaş yavaş sesleri duymaya başlar.Özellikle bas sesleri daha net duyan bebeğin bu sesleri beyninde tanımlaması ileriki aylarda meydana gelecek olan bir durumdur.Bu dönemde annenin kalp sesleri de duyulmaya başlanır.6. ayın sonlarında görüntü olarak olmasa bile, sadece seslerden oluşan rüyalar görmeye başlar.

Hamileliğin 7.Ayı
Hamileliğin 7. ayında artık annede fiziki değişiklikler görülmeye başlanır.Artık anne adayı daha sık acıkmakta ve eskisine göre daha fazla acıkmaktadır.Bel ağrıları da bu dönemde artış gösterebilir.Çünkü artık bel kemiklerinin arası birbirlerinden iyice açılmaktadır.Bu dönemde gebe kadınlarda görülen diğer şikayetler ; varis oluşumları, basur, mide yanması olabilir.Bu ayın sonlarında reflüden kaynaklanan mide bulantıları tekrar ortaya çıkabilir.Hamilelikte Reflü Neden Olur Ve Tedavisi yazımızda reflünün hamilelik boyunca etkisi ve tedavisi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.Halk arasında bu dönemde reflü yerine çocuğun saçlandığı inancı vardır.Bu bulantıların sebebi olarak bu gösterilir.Fakat bu bulantıların çocuğun saçlanması ile hiçbir ilgisi yoktur.

Bu ay içerisinde veya sonlarına doğru, ultrason aracılığı ile bebek en detaylı şekilde gözlemlenebilir.Bu haftalarda kalp odacıkları oluşumunu tamamlamıştır.Bu ay içerisinde yapılan ultrason görüntülemesine detaylı ultrasonografi adı verilmektedir.Artık bu dönemde bebeğin beyin dokusu, akciğerler, parmaklar, omurga yapısı gibi bir çok yapısı gelişimini tamamlamaya yaklaştığı için ultrasonografide bunları çok detaylı bir şekilde inceleme şansı vardır.

Hamileliğin 8.Ayı
28. hafta ve 32. haftalar arası Hamileliğin 8. ayı olmaktadır.Bu haftalarda anne adaylarının artık akıllarına doğumun ne şekilde gerçekleşeceği düşüncesinin oluşturduğu stres yavaş yavaş yerleşmektedir.Gebelikte sekizinci ayda anne adaylarının en büyük korkusu erken doğum yapmaktır.

32. haftada başlayan doğum önü iznini bu dönemde kullanmak isteyebilirler.Çalışan Hamile Kadınlarda Doğum İzniyazımızı okuyarak bu izinlerin nasıl olacağı konusunda bilgi alabilirsiniz.Bu dönemde doğum izninin ne zaman alınacağı kafa kurcalar.Önerilen izin kullanma şekli ise doğum öncesinde mutlaka kullanılmasıdır.Çünkü bebeğin bakımı açısından, çalışmak yerine istırahat etmek her zaman daha faydalı olacaktır.Ve artık son aylara gelindiği için ters hareketlerden ve stresten uzak durulmalıdır.Gebelikte Yapılmaması Gereken Egzersizler yazımızı okuyarak hangi egzersizleri gebelik sırasında yapmamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Hamileliğin 8. ayında anne adayı, bebek hareketlerine oldukça dikkat etmelidir.Bu dönemler bebeğin hareketliliği açısından en sık hareketlenme görüldüğü zamanlardır.Ama bazen bu hareketlenmede yavaşlama görülebilir.Bebeğin hareketleri yavaşladığında anne uzanarak istırahat etmelidir.Büyük ihtimalle bebek hareketleri yeniden normale dönecektir.

Bu ayda bebeğin akciğerleri artık yavaş yavaş olgunlaşmaya başlar.Bebeğin gözleri de 8. ayın içerisinde görmeye başlar.Bu dönemde bebek az miktarda da olsa rahimin içindeki ışığı seçmeye başlar.Bu dönemde erken doğum bile gerçekleşse artık bebek 40 hafta sonucunda doğacak şeklini çok çok büyük ölçüde tamamlamış ve neredeyse aynı haliyle doğacaktır.Sadece akciğerlerin olgunlaşması açısından 32. ve 40. haftalar arasında fark vardır.40 haftasını tamamlayan bir bebek 32. haftada erken doğumla gelen bebeğe göre daha olgunlaşmış bir akciğere sahip olacaktır.Sekizinci ayda beyin gelişimi de devam etmektedir.

Hamileliğin 9.Ayı
Hamileliğin 32. ve 36. haftaları arası gebeliğin dokuzuncu ayıdır.Artık doğum tarihi gelmek üzeredir.Anne psikolojisi her an doğumu düşünmektedir.Ve bu dönemde karın iyice büyüdüğü için artık bu kalan zamanı anne adayı dinlenerek geçirmelidir.Kendini hiç yormamalıdır ve beslenmesine özen göstermelidir.

Hamileliğin son ayında anneliğe hazırlanan kişi omega 3 ve kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketerek, iyi bir beslenme yapmalıdır.Sıvı tüketimini de bu dönemde arttırmak beslenme açısından yararlı olacaktır.Bu dönemdeki bütün rahatsızlıkların ilacı istırahattır.Ödem, bacak şişmesi, mide yanması gibi hamileliğin getirdiği bir çok sıkıntı dinlenerek ve istırahat ederek azalacaktır.Özellikle vücudun sol tarafının üzerine yatıldığında dolaşım sistemini rahatlatıcı bir etki yapacağından oldukça faydası görülecektir.Sol tarafının üstüne yatmasındaki mantık ise; vücudun sağ tarafından geçen büyük damarlara bebeğin baskı yapılması önlenilerek dolaşım daha rahat bir hale getirilmesidir.

Artık anne karnındaki bebek her an doğuma hazır bir hale gelmiştir.Bu dönem içerisinde doğan bir bebeğin vücudunda herhangi bir eksiklik olmayacaktır.Bütün doku ve organların gelişimi bitmiştir dokuzuncu ayda.Bu ayın içerisinde bebeğin solunum sistemi oldukça hızlı çalışır.Bu ay içerisinde bebek artık yavaş bir şekilde doğum kanalı içerisindeki ilerleyişine başlar.Büyük bir ihtimalle bebeğin bu dönemde başı aşağı tarafa doğru dönerek doğuma hazır hale gelmektedir.

Kaynak : http://www.patik.org/ay-ay-hamilelik...-seruveni.html
__________________
ko-cuce
Laplace isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla