Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2011, 02:09   #1
KingrosS
Keyifli~Üye
 
KingrosS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09 Mayıs 2011
Mesajlar: 1.000
KingrosS is on a distinguished road
Puanlar: 11.694, Seviye: 1
Puanlar: 11.694, Seviye: 1 Puanlar: 11.694, Seviye: 1 Puanlar: 11.694, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Gecelerimizi Aydınlatan Ay

Gecelerimizi Aydınlatan Ay

Ay Dünyamız'ın etrafında dönen taştan bir top gibidir. Geceleri hava bulutsuz olduğu zamanlarda Ay kapkaranlık gökyüzünde ışıl ışıl parıldar. Ancak bu ışık Ay'ın kendi ışığı değildir çünkü Ay'ın kendine ait bir ışığı yoktur. O yalnızca Güneş'ten gelen ışınları bir ayna gibi etrafına yansıtır. Böylece gökyüzüne asılı kocaman bir ışık gibi görünür. Ay'ın bu özelliği Kuran'da şöyle haber verilmektedir.
"… aydınlık ve nurlu bir Ay var eden Allah ne yücedir." (Furkan Suresi 61)
Bizler Ay'ın hep aynı yüzünü görürüz. Çünkü Ay hem kendi etrafında hem de Dünya'nın etrafında 29 günde döner. Her ikisinde de dönüş süresi aynı olduğu için bize hep aynı yüzü denk gelir.

Öte yandan gece gökyüzüne baktığımızda Ay'ı bazen yuvarlak bazen yarım daire şeklinde görürüz. Bunun sebebi Dünya çevresinde döndükçe Ay'ın aydınlık olan yüzünün farklı biçimler almasıdır.

Dünya ve Ay birbirini çeker. Ama Dünya'nın yerçekimi Ay'ın yerçekiminden 6 kat daha fazladır. Buna rağmen Ay'ın yerçekimi Dünya'yı etkiler. Bu çekim okyanuslarda ve denizlerde "gel-git" denilen bir olaya neden olur. Su seviyesi kıyılarda bir süre alçalıp sonra eski haline döner. Eğer Ay'ın çekim kuvveti daha şiddetli olsaydı gel-gitler su seviyesinin çok fazla alçalıp yükselmesine neden olurdu. Böyle bir durum karşısında denize yakın bölgeleri sürekli su basardı.

Ama gel-git olaylarında sular genellikle aşırı yükselmez. Çünkü Rabbimiz Ay'ın ve Dünya'nın çekim kuvvetini bizim yaşamımız için en uygun olacak şekilde yaratmıştır.
KingrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla