Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Mayıs 2011, 03:57   #1
KingrosS
Keyifli~Üye
 
KingrosS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09 Mayıs 2011
Mesajlar: 1.000
KingrosS is on a distinguished road
Puanlar: 11.694, Seviye: 1
Puanlar: 11.694, Seviye: 1 Puanlar: 11.694, Seviye: 1 Puanlar: 11.694, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart 'Atatürk'ün Mühendis Kızları'

Deniz Açık - Eskişehir'de, emekli öğretim görevlisi Dr. Günseli Naymansoy, evrensel anlamda başarılı olmuş 32 Türk mühendis kadını, biyografileri ve yaptıkları çalışmaları da ele alarak bir kitapta topladı.

Dr. Naymansoy, AA muhabirine, Türk kadınlarının mühendislik alanında dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki meslektaşlarından oran ve başarı olarak ileride olduğunu belirterek, Avrupa Birliği İstatistik Kurumu 2009 Kadın İstatistikleri verilerine göre mühendislik bilimlerinde doktora eğitimi yapan kadınların dağılımının, AB ülkelerinde yüzde 25 iken Türkiye'de yüzde 36 olduğunu kaydetti.

Bu hafta basımına başlanan 'Atatürk'ün Mühendis Kızları' isimli kitabının uzun yıllar süren bilgi ve deneyimlerimin bir ürünü olduğunu ifade eden Dr. Naymansoy, şöyle konuştu:

'Kitabı yazma fikrim genç bir mühendis olarak göreve başlayıp, kadın olmanın zorluğunu ilk hissettiğim anda doğmuştu ama yaklaşık 30 yıl bu fikrimi yazıya geçiremedim. Ancak, son yıllarda rol modellerin önemini iyice kavrayıp, Atatürk'ün bu konudaki öngörüsü ile Türk kadınlarının bu alandaki üstünlüğünü yansıtma isteğim beni harekete geçirdi. İki yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu kitap başlangıçtan günümüze Türk kadınlarının mühendislik alanındaki varlığını ortaya koyan bir bölüm dışında, bu mesleğe evrensel ölçüde katkı veren Türk kadınlarının biyografilerini de içeriyor. Bence kitaptaki en önemli kısım, mesleğinin zirvesinde olan bu kadınların toplumsal cinsiyet kaynaklı sorunlar yaşayıp yaşamadıkları ve kadınların mühendislik alanında daha çok var olması için önerileri de kapsamasıdır. Kitabım basımı, çalışmamın ciddiyetini takdir eden Eskişehir Sanayi Odası tarafından üstlenildi.'

- 'BAŞARIYI ATATÜRK'E BORÇLULAR'-

Dr. Naymansoy, başta Japonya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerin kadınların potansiyelini keşfedip bu konuda komisyonlar oluşturduğunu belirterek, Türkiye'de de Japonya ve ABD'deki gibi komisyonların oluşturulması gerektiğini bildirdi.

ABD'deki Kadın Mühendisler Derneği başkanının bir Türk kadın mühendis olduğunu anlatan Dr. Naymansoy, şöyle devam etti:

'ABD Kadın Mühendisler Derneği Başkanı Sıddıka Demir Velipaşaoğlu'dur. Ablası Semahat Demir de çeşitli alanlarda 62 ödülü olan bir mühendis ve Beyaz Saray'a bağlı Amerikan Ulusal Bilim Vakfı'nın direktörüdür. Ayrıca genç bir mühendis olan Elif Genceli Güner, Uluslararası Mineraloji Birliği Yeni Mineral İsimlendirme ve Sınıflandırma Komisyonu tarafından geçerli bir mineral olarak onaylanarak 'meridianite' ismiyle literatüre giren bir mineral bulmuştur. Türk kadınının mühendislik alanındaki öncülüğüne en belirgin örnek de Nuriye Pınar Erdem'dir. 1956 yılında ABD'nin Kaliforniya Eyaletinde yapılan Dünya Deprem Mühendisleri Konferansına katılan tek kadın mühendis olmuştur. Nefise Akçelik de tünel konusunda tartışmasız bir otorite olmuş ve adı ölümünden sonra Ordu'daki Türkiye'nin en uzun tüneline verilmiştir. Gülseren Yurttaş (1972-2007) ve Huriye Güney (1977-2006) adlı meslektaşlarım da daha hayatlarının baharındayken görevleri başında yaşamını yitiren genç mühendislerdir. Gülseren Yurttaş, görevi sırasında üzerine düşen vincin altında kalarak ve Huriye Güney de madende göçük sebebiyle en verimli çağlarında aramızdan ayrılmışlardır. Türk kadını mühendislik alanında dünyada çok iyi bir yerdedir ve bunu Atatürk'e borçlu olduğunun bilincindedir.'

Kitabın kapağını kendisinin tasarladığı belirten Naymansoy, 'Kadının estetik anlayışını yansıtan ve Türkiye motifli olan bir dantel çerçeve düşündüm. Bunun amacı, kadın mühendislerin, ülkemizi kadın duyarlığı ve estetiği ile bir dantel gibi işledikleri mesajını iletmektir' dedi.

Kitapta biyografileriyle yer alan 32 Türk kadın mühendis şöyle:

'Sabiha Rıfat Gürayman, Nuriye Pınar Erdem, Şemsibanu Sükan Özentürk, Gülhan Özbayoğlu, Berna Dengiz, Atike Nazik, Sevgi Şensöz, Tuncay Döğeroğlu, Azize Toper Kaygın, Ayşe Erdem Şenatalar, Ülkü Yetiş, Fatoş Germirli Babuna, Nalan Kabay, Zerefşan Kaymaz, Türkan Haliloğlu, İdil Arslan Alaton, Gonca Coşkun, Okşan Çetiner Yıldırım, Selis Önel, Cevza Melek Kazezyılmaz Alhan, Esin Ergen, Semiha Ergan, Yıldız Bayazıtoğlu, Semahat Demir, Sıddıka Demir Velipaşaoğlu, Burcu Akıncı, Elif Genceli Güner, Fatma Hikmet İşmen, Nefise Akçelik, Selma Ergin, Gülseren Yurttaş ve Huriye Güney.'


HABER: 'Atatürk'ün Mühendis Kızları' haberi
KingrosS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla