Alt 28 Kasım 2012, 22:40   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Çocuk Hastalıkları Genel Bilgiler

çocuklarda yüksek ateş - bronşit - zatürre - kulak enfeksiyonları - gözde kızarıklıklar

Respituar Sinsisyal Virüs (RSV)



Respituar sinsisyal virüs (RSV), çok yaygın bir çocuk hastalığıdır. Mevsimsel gripten bile yaygındır. Çocuklarda gripten daha çok soruna neden olur.



Çoğumuz iki yaş civarında RSV’ye maruz kalmışızdır. RSV’nin ateş, akan burun ve öksürük gibi bazı belirtileri, soğuk algınlığı ve grip belirtileriyle aynıdır.



Bir yaşından küçük bebekler için RSV, en yaygın zatürre ve bronşit nedenidir, akciğerlerdeki küçük hava deliklerinin bir iltihabıdır. Hırıltılı solunum bu durumların habercisidir, bazen hastanede tedavi edilmesi gerekir. Ne var ki küçük çocukların yalnızca %25 ila %40’ının ilk RSV enfeksiyonlarında fark edilir öksürük olmaz. Hatta %2’si veya daha azı hastaneye yatırılır.



RSV enfeksiyonları bir ila iki hafta sürer. RSV’ye bir kere yakalandınız mı bağışıklık kazanmazsınız. RSV enfeksiyonuna her yaşta yakalanabilirsiniz ama birkaç kere geçirdiniz mi size artık soğuk algınlığı gibi gelir.

Beşinci Hastalık



Beşinci hastalığa “tokatlanmış yanak” hastalığı da denir çünkü yüzde, tokat izi gibi görünen kırmızı bir döküntüye neden olur. Çocuğun gövdesinde ve bacaklarında da benek benek kırmızı döküntüler belirebilir. Beşinci hastalık, çocuğu her zaman hasta düşürmez ama başlangıçta, döküntü ortaya çıkmadan önce, soğuk algınlığı gibi gelebilir.



Şifreli isim, bir yüzyıl önce, bir Fransız doktorun, göstergesi döküntü olan yaygın çocuk hastalıklarına rakamlar vermesinden kalan tıbbi bir terim. Mesela, “kızamık” birinci hastalık, “kızıl hastalığı” ikinci hastalık vb.



Beşinci hastalığa, insan parvovirüs B19 adındaki bir virüsün yol açtığını biliyoruz. Çocukların %20’si hastalığa beş yaşından önce yakalanabilir, %60’ı da 19 yaşına kadar yakalanmış olur. Enfeksiyonlar genelde çok ciddi değildir ve 7 ila 10 gün arasında yok olur. Virüsün bulaştığı birçok çocuk, hiçbir belirti göstermez.



Ne var ki parvovirüs B19 enfeksiyonu, yeni bir eklem ağrısı başlatabilir romatoid artritle karıştırılabilir. Bu belirtiler genelde üç hafta içinde yok olur.


El-Ayak-Ağız Hastalığı



El, ayak ve ağız hastalığı, sadece çiftlik hayvanlarına bulaşan şap hastalığıyla karıştırılmamalıdır. Yaygın bir çocuk hastalığı olan el, ayak ve ağız hastalığı, ağzın içinde ve avuç içleriyle ayak tabanlarında kabarcıklar veya iltihaplarla birlikte ateşe yol açar. Kalçada da kabarcıklar çıkabilir ama bu, hastalığın isminin dışında bırakılmıştır.



El, ayak ve ağız hastalığına, enterovirüsler denilen çeşitli virüsler yol açabilir. ABD’de, hastalığa genelde koksakivirüs A16 adlı bir virüs neden olur. Bu virüs genelde yaz ve sonbahar başında insandan insana yayılır.



El, ayak ve ağız hastalığı bir sürü huzursuzluk yaratabilir ama çoğu çocuk için çok ciddi değildir ve bir hafta ila 10 gün içinde kendi kendine yok olur.

Çocuk Hastalıkları



Bu çocuk hastalıklarını duymamış olabilirsiniz ama sandığınızdan daha yaygınlar.



Hastalıklı günler çocuk olmanın bir parçası; çocukluk hastalıklarıyla ilgilenmek de anne baba olmanın. Merak edersiniz: Bu tuhaf döküntü de nesi? Bu öksürük kulağa niye öncekinden de kötü geliyor? Buna ben de yakalanacak mıyım?



Anne babalar deneyimleri sayesinde, kulak enfeksiyonları, göz nezleleri, kıl kurtları, soğuk algınlıkları ve grip hakkında her şeyi öğrenir. Bunlar size çok tanıdık gelebilir ama bilemeyeceğiniz kocaman bir çocuk hastalıkları dünyası var.



Bu çocuk hastalıklarının çoğu virüs ya da bakteri kaynaklı enfeksiyonlardır. Yani, çocuğunuzun eski usul sabun ve su yöntemiyle ellerini temiz tutması teşvik edilerek hastalıklar bir ölçüye kadar önlenebilirler. “Öksürük adabı”nı alışkanlık haline getirmek de çocuk hastalıklarının yayılmasını azaltmanın başka önemli bir yoludur. Çocuklara, öksürdüklerinde ağızlarının kapatılması, ardından da ellerinin yıkanması öğretilmelidir.

Krup



Krup, genelde nezleye de yol açan, parainfluenza isimli bir grup virüsün neden olduğu bir çocuk hastalığıdır. Krupun ana belirtisi, bazen bir fokun çıkardığı sese benzeyen “havlama” öksürüğüdür. Krup, hastanede tedavi gerektirecek kadar ciddi olabilir. Kruplu çocukların %6’sına kadarı hastanede tedavi altına alınır ama durum nadiren hayatidir. Ciddi durumlarda, tedavi, hastalık bitene kadar, hasta çocuğun nefes alışı normal seyrini alana kadar devam eder. Bir krup vakası sıklıkla bir hafta sonunda sona erer.



Her yıl 100 çocuktan 2’sinin krupa yakalandığı tahmin ediliyor. Hastalığa yakalanan çocuklar genelde 6 yaşından küçüktür ve krup, en sık 2 yaşındaki çocuklarda görülür.



Kızıl Hastalığı



Kızıl hastalığı, bazen A grubu streptokokus isimli bakterinin yol açtığı bir enfeksiyon olan streptekok boğaz ağrısıyla ortaya çıkan bir döküntüdür. Streptokok boğaz ağrısı olan bir çocuğun genelde çok iltihaplı bir boğazı ve yüksek ateşi olacaktır. Kızıl hastalığının döküntüsü göğüsle karın altında başlar ve tüm vücuda yayılır. Döküntünün rengi koltukaltlarında daha koyu olabilir. Çocuğun dili, kıpkırmızı görünen tat alma cisimcikleri haricinde beyazımsı bir görünüm alabilir, “çilek dil” olarak bilinen bir belirtidir bu. Yüzde kızarma, ağzın etrafında ise daha solgun bir alan olabilir.



Kızıl hastalığı bir zamanların korkulan ve ölümcül çocuk hastalıklarındandı ama şimdi antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebiliyor. Kızıl hastalığı, artık sadece bir döküntü çeşidi.

İmpetigo

İmpetigo, bakteriyel bir cilt enfeksiyonudur. Çocuklardaki en yaygın üçüncü cilt durumudur, 2 ila 6 yaşlarındaki çocuklarda sıklıkla görülür. Çok bulaşıcıdır ve yetişkinlere de geçebilir.



İmpetigo ciltte, sıvı akıtan, üstte bal rengi bir kabuk oluşturan kaşıntılı küçük şişlik veya iltihap kümeleri halinde ortaya çıkar. İltihaptan sızan sıvıya dokunmak, ciltteki impetigo enfeksiyonunu çocuğun vücudundaki değişik kısımların yanı sıra diğer insanlara da yayabilir.



Bir impetigo enfeksiyonunu temizlemek için reçeteyle yazılan antibiyotikler gerekir. Böylece iltihaplar, yaralara neden olmadan iyileşir.

Kawasaki Hastalığı



Kawasaki hastalığı, bilinen bir nedeni olmayan çok nadir bir çocuk hastalığıdır. Yüksek ateş, döküntü, kırmızı avuç içleri ve ayak tabanları, şiş eller ve ayaklar, kanlanmış gözler, şiş lenf bezleri ve çatlamış dudaklar gibi belirtilerin özel bir birleşimidir. Hastalık, kalbe giden damarların iltihaplanmasına ve kalbin zarar görmesine neden olabilir. Hastanede, doktorlar Kawasaki hastalığını vücudun bağışıklık durumunu artıran yüksek dozda ilaçlarla tedavi eder.



Hastalığı ilk kez 1960’lı yıllarda, Japonya’da Tomisaku Kawasaki isminde bir doktor keşfettiği için bu ismi almıştır. Hastaların çoğu, 5 yaşından küçüktür.



Çocukları hasta eden her neyse, on yıllardır araştırmacılar tarafından bulunamıyor. Fakat bilim insanları arasında bir enfeksiyon ya da bir virüsün, belli bir genetik özelliğe sahip çocuklarda bu reaksiyonu tetiklediği yönünde çekişmeli bir fikir var.

Reye Sendromu



Reye Sendromu, çok ciddi ama aynı zamanda son derece nadir bir çocuk hastalığıdır. Eğer çocuklara niçin Aspirin vermemeniz gerektiğini merak ettiyseniz nedeni Reye’dır. Reye Sendromu, suçiçeği ya da grip gibi virüs kaynaklı bir hastalıktan sonra birden ortaya çıkar. Karaciğer sorunlarına, kökten davranış ve kişilik değişikliklerine, bilinç kaybına, nöbetlere ve komaya yol açan beyin şişmesine neden olur. Reye Sendromu’na yakalanan çocukların %30’u hayatını kaybediyor.



Reye Sendromu’nun nedeni hâlâ bilinmiyor ama virüs kaynaklı bir hastalık sırasında Aspirin almakla bir şekilde ilişkili olduğuna dair birçok kanıt var.



Amerika Hastalıktan Korunma ve Önleme Merkezleri, Aspirin’le Reye Sendromu arasındaki olası bağlantı hakkında ilk kez 1980 yılında uyarıda bulundu. Sonrasında, her sene bildirilen vakaların sayısında belirgin bir azalma oldu; 1980 yılında 555 vaka bildirilmişken 1994 ve 1997 yılları arasında %2’den fazla olmayan bir orana düştü. Şimdi her 10 yılda bir kereden fazla gördüğümüz bir hastalık değil.


Boğmaca


Pertussis ya da “boğmaca”, bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. Yetişkinler de çocuklar da hastalığa yakalanabilir ama yenidoğanlar daha ciddi hastalanabilir. Hastalığa boğmaca deniliyor çünkü bir çocuğun, soluksuz kalıp derin derin nefes alarak hırıltılı sesler çıkaracak kadar sert ve sık öksürmesine yol açabilir.



Amerika Hastalıktan Korunma ve Önleme Merkezleri’ne göre, boğmacaya yakalanan 12 aydan küçük bebeklerin yarısından fazlasının hastanede tedavi görmesi gerekiyor.



Bütün çocuklar boğmacaya karşı aşılanmalıdır. Yetişkinlerin de takviye aşıya ihtiyacı vardır. Aşı ve takviye programlarını doktorunuza sorun.



Aşılar, boğmacayı geçmişe göre çok daha az yaygın hale getirdi ama her yıl bildirilen vakaların sayısı 1980 yılından beri artışta.



Aşılandıktan sonra boğmacaya bağışıklık beş ila on yılda geçer, bu nedenle çocukken aşılanan bazı yetişkinler belli bir süre sonra artık hastalıktan korunmaz. Boğmacaya yakalanan yetişkinler ciddi belirtiler göstermeyebilir ve enfeksiyonu küçük çocuklara bulaştırma riski de artar.





hemensağlık alıntı

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Çocuk Hastalıkları Genel Bilgiler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:20.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428