Alt 28 Kasım 2012, 23:21   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Astımlı Çoçuklara Yaklaşım

astım - astım hastalığı - çocuklarda astım - astımlı çocuk - astımlı çocuklar - okulda astımlı çocuk - astımlı çocuklarda psikoloji - astımlı çocukta psikoloji - astımda psikoloji - astım ve psikoloji - astım psikolojisi - astım hastalığında psikoloji



ASTIMLI ÇOCUKLARA PSİKOLOJİK YAKLAŞIM


Astım nefes darlığı, hışıltı ve göğüs sıkışması ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Astımın kelime anlamı zorlu solunumdur. Dünyada çocuk yaş grubunda astım sıklığı % 7-11 arasındadır. Türkiye’de yapılan araştırmalar çocuklarda astım sıklığının % 2,2-9,8 arasında olduğunu göstermektedir. Astım yetişkinlere oranla çocuklarda daha yoğun olarak görülür ve genellikle üç yaşına kadar teşhis edilir. Astımı konu alan araştırma sonuçları hastalığın giderek daha yaygın ve ciddi hale geldiğini göstermektedir. 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde on sekiz yaşın altında 6,1 milyon çocuğun astımlı olduğu ve 14.6 milyon okul günü devamsızlık yaşandığı saptanmıştır.




Astım ağır ilaç kullanmaya, sıklıkla acil servise başvurmaya, hastanede kalmaya ve bazen ölümlere neden olmaktadır. Astımın çocukların fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimleri üzerinde olumsuz etkisi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar astımlı çocuk ve ergenlerin davranış sorunları, psikolojik uyumsuzluk, endişe, depresyon, akademik başarısızlık gibi sorunlar yaşadıklarını ortaya koymaktadır.




Astımın yaygınlığı ve ciddiyeti cinsiyet, ırk, sosyal ve ekonomik özelliklere göre değişmektedir. Erkek çocuklarda kızlara oranla daha sık görülür. Afrika kökenli Amerikalı çocuklarda, düşük gelir düzeyindeki ev ortamlarında yaşayanlarda astım vakalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada sokak çocuklarında % 39,8oranında astım saptanmıştır. Bronşların aşırı duyarlılığı astımlıların büyük kısmında görülen ve kalıtımla ilgisi olan bir durumdur.

Çocukluk döneminde astımın ortaya çıkışında, fizyolojik etmenlerin yanı sıra ailenin duygusal özellikleri ve astımla başa çıkma becerileri de önem kazanmaktadır.


Astımlı Çocuk ve Yakınlarının Bilgilendirilmesi


Astımla baş etmenin ilk koşulu hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmaktır. Açık iletişim önemlidir. Kronik hastalığın etkisi tüm aile bireyleri tarafından dürüstçe konuşulmalıdır. Çocuklara yaşlarına uygun bilgi verilmelidir. Küçük çocuklara yönelik astımı konu alan hikaye kitapları okunabilir. İlköğretim çağındaki öğrencilere ise solunum yolları, ciğerler gibi astımın etkilediği organlar ve işlevleri hakkında bilgi verilebilir. Bilgilendirilmedikleri taktirde, hastalığa neyin yol açtığı gibi bazı soruları kendileri yanıtlar ve bu durumdan dolayı kendilerini suçlayabilirler.




Astım tanısı konulan çocuğun kendisi, aile bireyleri, okul çağında ise öğretmeni doktorun önerileri, ilaç kullanımı, ilaçların yan etkileri, astım krizinin belirtileri, solunum yollarının daralma düzeyini ölçen aletin ( peak flow meter ) kullanımı, kaçınılması gereken tetikleyici etmenler,astım krizi sırasında çocuktan beklenilen davranışlar, krizleri önleme veya baş etme teknikleri, tıbbi müdahale gerektiğinde yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.



Astımlı çocuklara kendi bakımlarına ilişkin konularda sorumluluk verildiğinde yaşamları hakkında söz sahibi olduklarını hissederler. Örneğin küçük çocuklara hangi bardakla ilaçlarını içecekleri veya pijamalarını giydikten önce mi veya sonra mı ilaçlarını alacakları konusunda seçme hakkı tanınabilir. Ergenler ise tedavi ve eğitimsel kararlar sürecinde etkin üye olarak kabul edilmelidir.


Astımlı Çocuğun Hastalıkla Baş Etme Becerileri


Astım müdahalesinin odak noktası çocuğa hastalıkla baş etme becerilerini öğretmektir. Her astımlı çocuğun hastalıkla başa çıkma planı olmalıdır. Bu plan anne-baba ve diğer aile üyelerinin yanı sıra okul hemşerisi, sınıf/ branş öğretmenleri, servis şoförleri v.b. çocuğun hayatında yer alan tüm bireyler tarafından uygulanmalıdır. Böylelikle çocuk sıklıkla hastaneye gitmenin üzerinde yaratacağı olumsuz psikolojik etkiden de korunmuş olur. Yazılı olarak hazırlanan planda astım ataklarını engelleme, atakların tedavisi,ciddi nöbetlerde izlenecek süreçler yer almalıdır. Astımlı çocuk öksürme, göğüs sıkışması gibi krizin uyarıcı belirtilerine karşı dikkatli olması konusunda bilgilendirilmelidir. Yedi yaşından itibaren çocuklar peak flow metreyi kullanarak üç alanı içeren ”Astım Eylem Planı” oluşturabilirler:


Yeşil Alan : %80-%100 arasındaki değerler çocuğun olağan tedavisine devam etmesini gerektirir.

Sarı Alan : %70-79 arasındaki değerlerde doktora danışılarak tedavinin değiştirilmesini gerektirir.

Kırmızı Alan : %70’in altındaki değerler astım acil durumudur ve aile doktorla iletişime geçmelidir.


Krizle başa çıkma aşaması üç basamaktan oluşur; gevşeme, sıcak sulu gıda alınması, ilaçların belirtildiği gibi kullanılması. Krizin erken belirtileri ortaya çıktığında, çocuk etkinliği bırakıp oturmalı ve en az on dakika dinlenmelidir. Bu süreçte gevşeme tekniklerinin kullanılması çocuğa yardımcı olur. Sıcak sulu gıda alması solunum yollarının gevşemesini sağlar. Belirtildiği şekilde ilaç alınır. Tüm önlemler çocuğu rahatlatmazsa, anne-baba doktora danışmalıdır. Çocuk nefes almakta ve konuşmakta zorlanıyorsa, dudak ve tırnakları morarıyorsa acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Yapılan bir araştırmada ”Astım Eylem Planı”’ ile hastalığı izleyerek denetleyen ailelerde hastanelerin acil servislerini gereksiz yere ziyaret etme sıklığının düştüğü saptanmıştır.


Tetikleyici Faktörler


Astım krizine neden olan tetikleyici etmenler hastalık hikâyesini irdeleyen, deri testi yapan hekim tarafından belirlenir ve çocuktan çocuğa değişebilir. Bazı tetikleyici faktörler toz, çayır ve ağaç polenleri, akarlar ve hayvan tüyleri gibi alerjenler, sigara dumanı, kirli-soğuk hava gibi iritanlar, egzersiz, solunum yolları enfeksiyonları, bazı ilaçlar, duygusal tepkiler ( aşırı ağlama veya gülme gibi) olarak belirlenmektedir.

Tetikleyici etmenler saptandıktan sonra çocuğa kaçınması gereken durumlar örnekler verilerek anlatılmalıdır. Yaşam boyu uygulaması gereken düzenleme ve diyetler hakkında doğru olarak bilgilendirilmeli, gelecekte kısıtlamaların kalkacağına dair gerçekçi olmayan yorumlardan kaçınılmalıdır. Akarlardan kaçınmak için yatak odalarından halıların kaldırılması, sıklıkla temizlik yapılması, tüylü-yünlü oyuncakların kaldırılması,yatak takımlarının haftada bir kez 60 derecenin üzerinde yıkanması önerilmektedir. Şeker, çikolata gibi çocuklar tarafından sevilen gıdaların yasaklanması halinde, çekici diğer gıda seçenekleri sunulmalıdır. Aile bireyleri astımlı çocuğa kendileri de dokunan gıdaları tüketmeyerek veya sigara içmeyerek destek olmalıdırlar.




Egzersize bağlı astımda çocuk spordan önce önerilen tıbbi süreçlere uymalıdır. Astımlı çocuk sportif etkinliklerden tümüyle uzak tutulmamalı, düzenli olarak yürüyüş, bisiklete binme gibi hafif sporlarla uğraşmalıdır.Astım tedavisinin ana amaçlarından biri çocuğun yaşıtlarının yaptığı fiziksel etkinliklere katılmasını sağlamaktır. Yaşamını spor yaparak kazanan pek çok astım hastası sporcunun bulunduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Krizleri önlemek için ilaçlar önerildiği şekilde almalıdır. Astım krizinden sonra,çocuğun durumu düzelirse olağan günlük etkinliklere devam etmelidir.


Aile İlişkilerinin Astım Üzerindeki Etkileri


Sağlıklı aile ilişkileri, aile sisteminde var olan ve süreklilik gösteren adetler astımlı çocukları koruyucu işlev üstlenmektedirler. Anne-babanın sohbet, oyun, birlikte yemek yeme gibi ailece yapılan etkinliklere katılımları, güçlü ebeveyn-çocuk bağı astımlı çocuklarda rastlanan endişe ve depresyonun azalmasına yol açmaktadır. Aile hayatında mutlu ve huzurlu ortamların yaratılması hastalığın seyrini dolaylı olarak etkilemektedir. Yapılan araştırmalar üzücü yaşam olaylarının yarattığı stresin ardından yeni astım krizlerinin oluştuğunu ortaya koymaktadır. Astım sonucu ölen çocukları konu alan incelemelerde aile içinde karmaşa ve huzursuzluk, depresyon, umutsuzluk,çaresizlik gibi duyguların yoğun olarak yaşandığı görülmektedir.



Astım kalıtımla ilgisi olan bir durumdur. Aile soy ağacı incelendiğinde alerjik hastalıkların ortaya çıkışında genetik yatkınlık söz konusudur. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu hastalıklar, ailenin değiştirilmesi mümkün olmayan kaderine bağlanmamalıdır. Tedavi sürecinde gelişen tıbbi imkânların yanı sıra kuşaklar boyu hastalıkla mücadele, bilgi ve deneyim birikimi ailenin astımla başa çıkma becerilerinin gelişmesine neden olur.

Astımın psikolojik olarak tedavisinde hastalıkla baş etmeye yönelik psiko-eğitimsel programlara ve aile dinamiklerini irdeleyen aile terapisi çalışmalarına önem verilmelidir.


Astımlı Çocuk ile Diğer Kardeşlerin İlişkisi


Ana-Babaya Düşen Görevler


Kronik hastalık tanısının aile üzerinde önemli etkisi vardır. Diğer çocuklar hasta kardeşe tanınan zaman, ilgi, maddi ve psikolojik desteğin artmasıyla değişen günlük hayat ve yaşam tarzına alışmak zorunda kalırlar. Ailedeki diğer çocukların yeni duruma uyum sağlamaları önemlidir çünkü astımlı kardeşe gösterecekleri tepki öz-kavramlarının gelişmesini etkileyecektir. Hasta olmayan kardeşlerin astımlı çocuğa yönelik duygu ve düşünceleri ona alıştıkça ve yaşları ilerledikçe zaman içinde değişir. Örneğinokul öncesi çağ çocukları korku duyarlar. Çocuğun yaşının küçük olması durumu anlamasını zorlaştırır. Okul dönemi çocukları arkadaşlarının kardeşleri ile astımlı kardeşlerinin arasındaki farkı görünce utanabilirler. Ergenler gelecekte üstlenecekleri sorumluluklar ve giderlerin karşılanmasına yönelik endişe duyabilirler.



Kronik hastalığı olan çocuğun kardeşlerinin karşılaşacağı bir diğer sorun da hasta kardeşe öfke duydukları için kendilerini suçlu hissetmeleridir. Sağlıklı çocuk aynı rahatsızlığı yaşayacağı endişesini taşır ve hasta olmadığı için suçluluk duyabilir. Bu durumda başarılı olmayı hak etmediğini düşünerek çaba göstermez ve okulda sorunlar yaşayabilir.



Diğer kardeşler astımlı kardeşlerini sevmelerine karşın,anne-babanın ona fazla zaman ayırdığını düşünerek kıskanabilirler. Onların dikkatlerini çekmek için uygun olmayan davranışlar sergilerler. Ebeveynler diğer kardeşlerin astımlı kardeşe yönelttiği tüm duyguları anlayışla karşılayarak paylaşmalıdırlar. Pek çok çocuk hislerini okul veya aile ortamında ifade etmez. Oysaki çocuklar duygularını ortaya koymaya ihtiyaç duyarlar. Ana-babanın onların hislerine duydukları saygı, öfke ve kıskançlık gibi duyguların yok olmasına neden olur. Yetişkinler çocukluk yıllarında kendi kardeşlerine hissettikleri öfkeyi konu alan olaylardan söz edebilirler. Ebeveyn ve çocukların bazen çaresizlik, öfke, üzüntü, endişe, suçluluk duygularına kapılmaları olağandır. Ancak bu duyguların tedaviyi aksatmalarına fırsat tanınmamalıdır.



Kronik hastalığı olan bir kardeşe sahip olmanın sağladığı yararlar da vardır. Bunlar zor ve olağandışı durumlara mizah duygusuyla yaklaşabilme, hoşgörü, sabır, esneklik, fedakârlık ve olgunluk gösterme, bir başkasının duygularını anlayıp paylaşmak, sorumluluk üstlenme gibi yeteneklerin gelişmesidir. Bu özellikleri sergileyen kardeşler ebeveynler tarafından övgüyle desteklenmelidir.



Anne-baba hasta olmayan çocukla da beraber zaman geçirebilmek için plan yapmalı, katıldığı etkinlikler, geleceğe ilişkin hayalleri ve başarıları hakkında onunla konuşmalıdır.

Evle ilgili görevler tüm aile bireyleri tarafından paylaşılmalı sadece sağlıklı çocuğun sorumluluğu olarak görülmemelidir. Kronik hastalığı olan çocuk aile üyelerinden biriyle takım oluşturarak kendisine düşen işleri yerine getirebilir.



Özellikle çocuklar büyüdükçe aile içinde maddi sorunlar daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Açık ve dürüst iletişim önemlidir. Öncelikler belirlendikten sonra tatil planları veya serbest zaman değerlendirme etkinlikleri hakkında karar verilmelidir. Kronik hastalığı olan çocuğa ileride nasıl bakılacağı gibi geleceğe ilişkin endişeler aile içinde konuşulmalı, ilgili merkezler ve/veya aile avukatı ile sorun ele alınmalıdır.

Genellikle ana-babalar kronik hastalığı olan çocuklarına ilişkin gerçekleştirilemeyen beklentileri, diğer çocuklarına yöneltirler. Bu beklentiler gerçekçi değilse, strese yol açar. Bazı çocuklar hasta kardeşe sahip olmanın acı ve üzüntüsüyle onun bakımını üstlenirler veya okulda başarılı olmak için olağanüstü çaba harcarlar. Ebeveynler her çocuğun farklı yetenek ve özelliklere sahip olduğu gerçeğini unutmamalıdırlar. Yetişkinler aile hayatının olağan şekilde devam etmesi için fırsatlar yaratmalıdırlar, örneğin eve misafir davet etmek, sportif etkinliklere katılmak, tatile çıkmak gibi.



Anne-baba çocuğun bakımıyla ilgili tüm insanlarla yakın ilişki kurmalı, soru sormak, uzmanlar tarafından verilen bilginin tekrar edilmesini istemek gibi konularda çekingen davranmamalıdır.



Aileler sorun ve deneyimlerini paylaşabilecekleri kişilerle tanışmak için okul veya hekimden yardım isteyerek astımlı diğer hastaların yakınlarıyla ilişki kurabilirler. Yakın çevre ve akrabalardan oluşan destek gruplarının yardımlarıyla kronik hastalığın neden olduğu olumsuz duygulardan uzaklaşarak güç kazanırlar.


Astımlı Çocuk ve Okul Ortamı


Okula giden astımlı çocuğun yakınları öğretmene hastalık ve tedavi hakkında bilgi vermelidir. Bir öğretmen için öğrencisinin neler yaşadığını bilmek önemlidir. Astım çocuğun okula devamını % 7 oranında etkilemektedir. Çocuğun okuldaki gelişim ve başarısı hastalık nedeniyle etkileniyorsa,okulun sağlayabileceği hizmetlerden örneğin hastane ve/veya evde özel öğretmen desteği, psikolojik danışmanlık v.b. yararlanılmalıdır. Anne-baba okul idaresi ve rehberlik servisiyle ilişkiye geçmeli, program değişiklikleri, acil durumlar, ders ve ödevlerin telafi edilmesi gibi konuları içeren yazılı plan oluşturulmalıdır. Okul psikologu çocuğun uyum sağlaması konusunda yardımcı olur ve astım krizinin etkisini azaltacak gevşeme teknikleri ile okul ortamında doğrudan müdahalede bulunabilir.


Kronik bir hastalık olan astımın yaşam boyu sürdüğü gerçeği göz önünde bulundurulmalı, astımlı çocuğun tedavisinde uzman doktorların yanı sıra çocuk ve aileleri psikolojik açıdan destekleyecek pedagog /psikolojik danışman ve psikologlara da yer verilmelidir.



Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Astımlı Çoçuklara Yaklaşım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:19.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428