Alt 06 Nisan 2012, 10:10   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Süt Dondurma ve Sağlık

dondurma - dondurma tüketimi - süt tüketimi - dondurmanın yararları - sütün yararları - dondurmanın faydaları - sütün faydaları - pastorize süt





Biz uzmanlar her zaman 3 beyazdan (un-şeker-tuz) uzak durun derken, hergün mutlaka tüketmelisiniz dediğimiz nadir beyazlardan biri, doğa harikası olan süttür. Kalsiyumun en iyi kaynağı olan süt, kemik ve dişlerin sağlıklı olması için olmazsa olmaz yiyeceklerimizden biridir.


Günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanabilmesi için gerekli olan süt ve süt ürünleri miktarı en az 3 PORSİYON olmalıdır. 1-3 yaşları arasında günlük olarak gerekli kalsiyum miktarı 500 mg civarındadır. Bu miktarı karşılayabilmek için bu yaş grubu çocukların günde en az, 2 çay bardağı kadar süt, 2 çay bardağı kadar yoğurt ve yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketmesi gereklidir. Kalsiyum ihtiyacının 800 mg düzeyine çıktığı 4-8 yaş grubu çocuklarda bu porsiyonlara ilave olarak 2 çay bardağı daha süt gerekmektedir. Yine 9-18 yaş grubunda 1300 mg çıkan günlük kalsiyum ihtiyacı içinde süt ve süt grubu yiyeceklerin porsiyon miktarları aynı şekildedir. Çünkü bu 4-8 ve 9-18 yaş gruplarında çocuklar süt grubunda eksik kalan kalsiyum ihtiyaçlarını sebze ve diğer yiyeceklerden de karşılayacaklardır.


Çocuklar çikolatalı süt içmeli mi ?


Aslında, her şeyin sade olanı en iyi olanıdır mantığı süt içinde geçerlidir. Zorunlu kalınmadıkça, yani çocuğunuz sade olarak sütü, kesinlikle içmiyorsa öncelikle çilek ve muz aroması ilave edilmiş sütleri denemelisiniz. Çikolatalı sütlerde, kafein mevcuttur. Kafein, çocuklarda hiperaktif davranışlara neden olabileceği gibi, dişlerde yapısal kayıplara neden olabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı çikolatalı sütler, çocuğunuz içim en son tercih olmalıdır. Aynı şekilde içerisine nescafe ya da kahve ilave edilmiş sütlerde de benzer etkiler oluşmaktadır.


Kemik gelişimi ve süt tüketimi


Bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde kemik yoğunluğu ve gelişimi, yetişkinliğe göre hızla artar. Büyüme, tüm organ sistemlerinde meydana gelir, fakat iskeletin büyümesi çok daha belirgindir. İskeletin bu gelişiminde, kalsiyum büyük önem taşımaktadır. Kemik yoğunluğu yıllar itibariyle erkeklerde, kadınlardan daha çok artar. Fakat kadınlardaki kemik kaybı, erkeklerden daha hızlı ve daha fazla oranlarda meydana gelir. 20-25 yaşlarında kemik yoğunluğu en üst seviyeye ulaşmaktadır. Sonraki artış çok az düzeylerdedir ve bu yaklaşık 35 yaşına kadar devam eder. Doğumda 28 g olan kalsiyum miktarı, yetişkinlikte 1.2 kg düzeyine ulaşır. Bu oran kadınlarda erkeklerden daha azdır. Sonraki 10 yıl içerisinde kemik dokusu ve kalsiyum kayıpları başlar ve kadınlarda menapoz sonrasında bu çok daha da hızlanır. Bu nedenle özellikle menapoz sonrasında kadınlarda kemik eğilmeleri ve kemiklerde kırılma gibi ciddi problemlerin oluşumu meydana gelebilir. Buradan anlaşılacağı gibi, kalsiyumun en zengin kaynağı olan süt ve sütten yapılmış ürünlerin tüketimi, bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde yeterli oranlarda olmalıdır ki; özellikle kadınlarda menapoz sonrasında herhangi bir problem yaşanmasın.


Pastörize ve UHT sütler


Pastörize sütün anlamı, sütün ısı uygulaması ile zararlı mikroplardan arındırılmış olmasıdır. Sütlerin pastörize edilmesinin amacı, sağlığımız açısından zararlı olan mikropları yok etmek ve sütün raf ömrünü uzatmaktır. UHT sütler ise; pastörize sütlere göre daha yüksek ısı uygulamasıyla elde edilir. Aradaki fark hem zararlı hem de zararsız mikropların yok edilmiş olmasıdır. UHT sütler, oda sıcaklığında bile 3 ay süresince saklanabilme özeliğine sahiptir.


Unutmayın ki; piayasada yer alan ve pastörize veya UHT işlemine tabi tutularak paketlenen hiçbir sütte katkı maddesi yoktur. Oysa; kapı sütü dediğimiz, sokak satıcılarından alınan sütlerde sağlığı tehlikeye sokabilecek birçok zararlı mikrobun bulunması olasıdır. Eğer mutlaka kapı sütü kullanılacaksa, sütün kabardıktan sonra, 10 dakika süresince kaynatılması gereklidir.


Sütün sindiriminde problem yaşanıyorsa !


Bazı bireylerde, sütün sindiriminde zorluk yaşanır. Bunun nedeni, sütün içerisinde bulunan bir karbonhidrat çeşidini (laktoz), vücutta parçalamaya yarayan kimyasal bir maddenin (enzim-laktaz) yetersizliğidir. Fakat, az miktarlarda içilen sütü, vücut rahatlıkla tolere edebilmektedir. Bu nedenle, bir seferde 1 su bardağı süt içmek yerine, aralıklarla yarımşar bardak süt içmek sindirimin daha kolay olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda, piyasa içerisine laktaz enzimi eklenmiş ve sindirimi kolay olan sütleri bulmak da kolaydır. Eğer sütün sindiriminde her koşulda rahatsızlık yaşıyorsanız bu tür sütleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.


Sadece kalsiyum kaynağı değil


Süt ve süt grubu diğer besinler, sadece kalsiyum için iyi bir kaynak olmanın ötesinde, birçok hastalık oluşumunda riskin azalmasında da etkindir. Özellikle yağı azaltılmış, yani düşük yağlı sütlerin tüketimi ile kan basıncının normal seviyelerde olması arasında olumlu bir ilişki söz konusudur. Hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği oluşumu için risk yaratan bir rahatsızlıktır. Yapılan çalışmaların sonucunda, süt ve süt grubu besinlerin (yağı azaltılmış) hipertansiyonu olan bireylerde kan basıncını azalttığını ortaya koymaktadır. Aynı şekilde, süt ve süt grubu besinlerin özellikle meme ve barsak kanseri riskini azalttığı belirtilmektedir. Süt ve süt grubu besinlerin menapoz sonrası ve yaşlılık döneminde kemiklerde meydana gelebilecek bozuklukları önlediği en iyi bilinen gerçeklerden biridir.


Sonuç olarak; süt ve süt grubu besinlerin sağlığa olan katkısı tartışılmazdır. Bu nedenle özellikle bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde günde en az 3 porsiyon olacak şekilde bu grubun tüketimi, ileriki yaşlarda sağlıklı bir neslin oluşumuna önemli katkı sağlayacaktır.


Dondurma


Yaz aylarının gelişi çocuklardaki dondurma hevesini kabartmaya başladı bile. Sadece çocuklar mı ? Sanırım hayır. Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti ve birçok tatlıdan daha masum dondurma. Buz gibi sütlü, çikolatalı, çilekli... Sanıldığı gibi sadece lezzeti ve ferahlatıcı özelliği ile değil, kolay sindirilebilmesi ve sahip olduğu besin değeri nedeniyle de vazgeçilmez lezzetler arasında yer aldı dondurma.


Dondurmanın en güzel yanı küçük yaşlardan itibaren çocukların keyifle yiyebileceği bir ürün olmasıdır. Dondurma; içerdiği protein, karbonhidrat ve yağın yanında; A, C, D, E ve B grubu vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerden zengin bir tatlıdır. Bu nedenle birçok tatlıya göre dondurma son derece besleyici özelliklere sahiptir. Aslında, diğer tatlılara bakıldığında kalori içeriği son derece düşüktür. Eşit miktarlarda (100 gr) baklava 427 kalori, sütlü çikolata 537 kalori enerji içerirken, kremalı dondurma yaklaşık 188 kalori ve meyveli dondurmalar 132 kaloridir. Ancak bu hergün külahlarca dondurma yenilebilir anlamına gelmiyor. Sonuçta dondurmanın getirdiği enerji, özellikle şişman çocuklarda enerji alımını arrtıracaktır. Bu nedenle hafif şişman ve şişman çocuklara haftada 2 kez dondurma yedirilmesi yerinde olur. Zayıf çocuklarda ise; dondurmanın verdiği enerji ve kalsiyum günlük beslenmeye destek olarak düşünülebilir.


Çocuğumun ya da benim boğazı ağrırsa ?

Dondurma yemekle boğaz enfeksiyonları arasında direkt bir ilişki olduğuna dair bilimsel çalışmalar yoktur. Bilinen şudur ki; soğuk bir gıdanın tüketiminden sonra ağız içinde meydana gelen sıcaklık azalması nedeniyle, boğazda bulunabilecek bakteriler vücudun direncinde azalmaya neden olabilirler. Ancak dondurma yemenin üst solunum yolu enfeksiyonu yapacağı yönünde bir endişeye bürünmek çok da doğru değil. Çocuklarda astım ya da allerjik bir rahatsızlık olmadığı sürece dondurma yemenin bir sakıncası yoktur. Eskiden gelen bir alışkanlık olarak dondurma sonrası ılık su içmesinin sebebi, soğuyan ağız içinin biraz olsun ısıtılması olabilir mi acaba ?


Dondurma güvenli mi ?


Çabuk bozulan besinlerden biri olan süt ve süt ürünleri pastörize edilmiş sütten üretildiği sürece genellikle güvenli besinlerdir. Hijyenik şartlarda üretilmiş bir dondurma solunum ve sindirim organlarını olumsuz yönde etkilemez. Ancak hijyenik olmayan sağlıksız koşullarda hazırlanmış, sevkiyatı yapılmış ya da saklanmış dondurmalar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle hijyenik olmayan dondurmalar Brucella ve Salmonella adı verilen bakteriler açısından risk taşıyabilirler. Bu nedenle dondurma alırken paketlenmiş olanlarını tercih etmekde yarar vardır. Ancak güvenilir yerlerden alınacak hiçbir dondurmanın risk yaratması söz konusu olmayacaktır.


Dondurma kalsiyum kaynağı mıdır ?


Büyeme ve gelişme çağındaki çocuklarda; yeterli enerji ve prote alımının yanısıra, günlük kalsiyum alımının yeterli düzeyde olması kemik gelişimi ve sağlığı için son derece önemlidir. Çocuklarda günlük kalsiyum gereksinmesi yaklaşık 1200 mg civarındadır. Genel olarak kalsiyum kaynakları süt, ve yoğurt, peynir gibi süt ürünleridir. Sütün 100 gramında (1 çay bardağı) 120 mg, peynirin 100 gramında 600 mg civarında kalsiyum varken, sütlü dondurmanın 100 gramında yaklaşık 80 mg kalsiyum bulunmaktadır. Değerlere bakıldığında dondurmanın bir kalsiyum kaynağı olarak önerilmiyeceği, ancak kalsiyum alımına destek olabileceği açıkça görülmektedir. Buradaki püf nokta şudur ki; bu sadece sütlü dondurma için geçerlidir. Çünkü meyveli dondurmalarda kalsiyum miktarı (100 gram için) 40-50 mg civarına düşmektedir. Sonuçta dondurma bir kalsiyum kaynağı olarak önerilemiyecek olsada, yaz aylarında süt alımı azalan çocuklarda alternatif bir kalsiyum kaynağı olarak sunulması, çocuklara sağlıklı bir keyif verecektir.


Sonuç olarak, yediden yetmişe herkesin beğenisini kazanmış olan dondurma; yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak beslenme alışkanlığımızın bir parçası olmayı haketmiş, serin bir mutluluktur. Aşırı miktarlarda olmamak ve çocuklar için sütlü olanları tercih edilmek koşuluyla yaz ayları boyunca çocuklara dondurma keyfinin yaşatılmasında hiçbir sakınca yoktur. Anne ve babalar olarak, yaz ayları diyet ayları diye düşünmeyi bırakarak, haftada bir kez bir külah dondurmanın tadını ve mutluluğunu sizde yakalayın.



Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Süt Dondurma ve Sağlık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:09.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429