Alt 25 Haziran 2012, 22:15   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Süt Zehirlenmesi - Süt Alerjisi

bozuk süt zehirlenmesi belirtileri tedavisi - süt zehirlenmesi nedir - süt alerjisi nedir - bozuk süt zehirlemesi - çocuk sağlığı ve çocuk beslenmesinde sütün önemi



Süt Zehirlenmesi - Süt Alerjisi


05 Mayıs 2012

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı 'Okul Sütü Programı' kapsamında çarşamba günü başlayan süt dağıtımı birçok ilimizde yüzlerce öğrencinin rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmalarına yol açtı.


Bazı illerde sütleri içen öğrencilerde mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi şikâyetler görüldü. Rahatsızlanan çocuklar ambulanslarla hastanelere taşındı, veliler büyük panik yaşadılar ama çok şükür ki tüm öğrenciler ilk tedavilerinden sonra hastanede yatmalarına gerek kalmadan evlerine gönderildi.


Yüzlerce ilkokul öğrencisinde görülen bu durum süt alerjisi, süt zehirlenmesi, süt tahammülsüzlüğü gibi sebeplere bağlandı. Hatta bu olayın psikolojik olduğu ve aç karına içildiği için ortaya çıktığı bile iddia edildi.

Sadece ilkokul çağında çocukları olan ailelerde değil tüm ülkede büyük heyecan yaratan bu olayın kesin sebebi şu anda belli değil.


Olay hakkında sadece medyada çıkan haberler sayesinde bilgi sahibiyiz. Tam olarak kaç çocukta görüldüğü, çocukların yaşları, belirtilerin tam olarak neler olduğu, ne zaman ortaya çıktığı, ne kadar sürdüğü, muayene bulguları ve yapılmışsa laboratuar tetkikleri konusunda elimizde hiçbir veri yok.


Haberlere göre olayın şu özellikleri var.

BİR: Rahatsızlanan çocukların belirli illerde toplanmış olduğunu görüyoruz. Süt tüm ülkede dağıtılmış olmasına rağmen 17 ilin adı ön plâna çıktı.

İKİ: Sütler ilkokul birden beşinci sınıfa kadar olan öğrencilere verildiğine göre yaşları da 6-12 arasında olmalıdır.

ÜÇ: Çocuklarda daha çok bulantı, kusma, karın ağrısı görüldüğü bildirildi.

DÖRT: Bu belirtiler süt içildikten kısa süre sonra (ilk yarım saatten sonra) ortaya çıktı.

BEŞ: Hiçbir öğrencide ağır bir tablo gelişmedi; serum verilen öğrencilerin tümü de aynı gün evlerine gönderildi.

Şimdi de bu olayın sebeplerini inceleyelim.


Süt alerjisi olabilir mi?

Genel manada besin alerjisi, halk hatta doktorlar tarafından çok geniş kapsamlı olarak kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman, bir besin maddesine bağlı olarak gelişen ‘her türlü normal dışı reaksiyon’ besin alerjisi diye adlandırılır.


Oysa gerçek besin alerjisi, vücudunda o besine karşı IgE sınıfından antikorlar oluşmuş olan kişilerde görülen reaksiyonlardır. Besin alerjisi küçük çocukların %5 kadarında görülürken, erişkinlerdeki görülme sıklığı %1’den de azdır.


Süt alerjisi özellikle erken bebeklik-çocukluk çağında, daha ziyade de inek sütü ile beslenen çocuklarda görülür. Sadece anne sütü emen çocuklarda çok daha seyrek olarak rastlanır. Annenin tükettiği inek sütü veya sütten yapılan ürünler anne sütüne geçerek etkili olur.


İnek sütü alerjisi, çocuk büyüdükçe ve bağışıklık sistemi geliştikçe herhangi bir tedavi de uygulanmadığı halde giderek düzelir. Öyle ki 3 yaşından sonra çocukların yüzde 90’a yakını süte olan bu alerjilerini kaybederler.


Süt alerjisinin belirtileri süt içildikten ‘hemen sonra’ ortaya çıkar ve prensip olarak içilen sütün miktarıyla alâkalı değildir. Hedef organ deri, sindirim veya solunum sistemi olabilir fakat çoğu zaman birden fazla sistem olaya katılır.


Bu bilgilere göre bu olayın gerçek süt alerjisine uyan tek tarafı belirtilerin süt içildikten hemen sonra ortaya çıkmasıdır fakat süt alerjisinin ilkokul çağı çocuklarda son derece ender olması, belirli illerde kümelenmiş olması bu ihtimali ortadan kaldırıyor. Klinik tablo da süt alerjisi için çok tipik değil. Üstelik okul çağında süt alerjisi olan çocuklarda bu durum bebekliklerinden beri olduğu için bu çocukların sütten ‘kesinlikle’ uzak duracaklarını tahmin ediyorum.


Okul çağına gelmiş çocukların ilk defa süt içtikleri için süt alerjisinin de yeni çıktığı iddiası mesnetsizdir. En azından 6-7 yaşında olan öğrencilerin o güne kadar inek sütü içmemiş olmasını mümkün bulmuyorum.


Süt aşırı duyarlılığı olabilir mi?

Belirtileri süt alerjisine çok benzeyen bir durum da ‘süt aşırı duyarlılığı’ veya ‘süt hipersensitivitesi’ olarak bilinen tablodur. Bu tablo immünolojik mekanizmalarla ortaya çıkan ancak IgE’ nin rolünün olmadığı alerjik tepkileri kapsar.


Süt aşırı duyarlılığının süt alerjisinden temel farkı belirtilerin geç, yani ‘süt içildikten birkaç saat sonra’ bazen bir gün sonra ortaya çıkmasıdır.

Olayın belli illerde görülmesi ve belirtilerin hemen ortaya çıkmış olması süt aşırı duyarlılığı ihtimalini de zayıflatıyor.


Laktoz entoleransı olabilir mi?

Sütte bulunan laktoz adlı şekerin hazmedilebilmesi için ince bağırsaklarda bulunan lâktaz enzimi tarafından parçalanması gerekir. Bu enzimin yeteri kadar bulunmaması durumunda laktoz parçalanamaz ve kalın bağırsaklara kadar gelir. Burada bakteriler tarafından parçalanarak su ve gaz oluşumuna yol açar; karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, köpüklü ishal gibi belirtilere yol açar.


Genetik enzim eksikliği olanlar dışında hemen hemen her insanda doğduklarında yeteri kadar lâktaz enzimi vardır ama yaş ilerledikçe enzim aktivitesi azalmaya başlar. Belirtiler buluğ çağından sonra görülür ve yaş ilerledikçe de şiddetlenir. Birçok kişi belirli miktarda sütü bir sorun olmadan içebilir.

Laktoz entoleransı olanlar her süt veya sütten üretilen bir besini tükettiklerinde şikâyetleri tekrarladığı için bunlardan uzak dururlar.


Özellikle dördüncü-beşinci sınıf öğrencilerinden bir kısmının laktoz entoleransına bağlı olarak rahatsızlanmış olmaları mümkündür. Bu enzim eksikliğinin bizim ırkımızda çok sık görülmesi da bu ihtimali destekler ama her vakayı bununla açıklamak zordur.


Rahatsızlananların çoğunun 12 yaşından küçük çocuklar olması, olayın tüm illerde görülmemesi ve bazı annelerin ‘Bizim çocuk evde süt içiyor bir şey olmuyordu’ şeklindeki sözleri de laktoz entoleransının aleyhinedir.


Laktozu sindiremeyen insanlar sütten yapılan yoğurt, ayran, kefir, peynir gibi yiyecek ve içecekleri, bunları yapmak için kullanılan bakterilerin ürettikleri lâktaz enzimi sayesinde sorunsuz tüketebilirler. Bunlara lâktaz eklenmiş veya laktozu çıkarılmış sütler de verilebilir.


Süt zehirlenmesi olabilir mi?

Genel manada besin zehirlenmesi yediğimiz veya içtiğimiz besinlerde bulunan bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmalar veya bunların toksinlerinden, küflenmeden ya da çeşitli kimyasal maddelerden kaynaklanır.

Mikroplarla ilgili olan zehirlenmelerde belirtiler genellikle hemen değil süt içildikten 6 saat sonra başlar ama seyrek olarak daha erken de görülebilir.


Süt uygun şartlarda sağılıp, muhafaza edilmediği takdirde mikropların üremesine çok elverişli bir ortamdır. Sütün ineğin memesinden sağıldıktan sonra içen kişinin ağzına temas edene kadar titizlikle korunması ve taşınması gerekir. Bu sırada bilmeden, dikkatsizlik veya kasten yapılabilecek bir hata (mesela soğuk zincir kusurları, hijyen kurallarına uymama, süt saklanan kapların temiz olmaması, süt kutuları ile ilgili problemler gibi) süt kirlenebilir.


Olayın belirli illerde görülmesi, mikroplardan kaynaklanan zehirlenmelerle uyumludur ama belirtilerin tipik olarak süt içildikten ‘hemen sonra başlaması’ bu ihtimali biraz zayıflatmaktadır.


Sütün bozulması mı?

Uygun şartlarda muhafaza edilmeyen sütün bozulması, küflenmesi veya içine bazı kimyasal maddelerin karışmış olması mide ve bağırsak mukozasını tahriş ederek süt alerjisinde olduğu gibi kısa zamanda ortaya çıkan belirtilere yol açabilir.


Bazı çocukların ‘Sütün içinden yoğurt çıktı’ , ‘Bir tuhaf kokuyordu’ ve ‘Çocuğumuz daha önce sütünü rahatlıkla içiyordu’ şeklindeki ifadeleri ve olayın bazı şehirlerde görülüp bazılarında hiç görülmemesi sütün bir şekilde ‘bozulmuş olması’ ihtimalini artırmaktadır.

Bu durumun ortaya konması için sütün ‘toksikolojik olarak’ titizlikle incelenmesi icap eder.


Sebep peynir altı suyu ve süt tozundan yapılan sütler mi?

CHP milletvekili Dr. Aytun Çıray tarafından dile getirilen ‘Bazı bölgelerde süt bulunamayınca peynir altı suyundan ve süt tozundan süt elde edilmiştir. Peynir altı suyundan üretilen sütler normal sütlere göre kat kat daha fazla süt proteini içerir. Öğrenciler bu nedenle alerjik protein zehirlenmesi yaşadı’ iddiası da zayıftır.


Sütte alerjiye yol açabilecek 20’ den fazla protein vardır. Bunların yüzde 80’inini kazein ve yüzde 20’ sini whey yani peynir altı suyundan bunan proteinler oluşturur. Peynir altı suyundaki proteinlerin çoğu beta-laktoglobulin ve alfa-laktalbumin’ dir.


Süt alerjilerinden kazein ile laktalbumin ve laktoglobulin isimli proteinler sorumlu tutulur ama genel olarak sütte esas alerjiye sebep olan proteinin ‘kazein’ olduğu kabul edilir. Peynir altı suyu ve süt tozundan hazırlanan sütlerde daha fazla laktalbumin ve laktoglobulin vardır ama bu olayı bu sütlere bağlamak da çok zordur.


Sütle ilgili rahatsızlıkların, Dr. Çıray’ ın sözünü ettiği bölgeler dışında da meydana gelmesi; bu proteinlere bağlı alerjilerin de büyük çoğunlukla küçük çocuklarda görülmesi ve 3 yaşından sonra geçmesi bu iddiayı çürütmektedir.

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Süt Zehirlenmesi - Süt Alerjisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:29.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428