Alt 20 Haziran 2013, 01:22   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Trafik ve ilkyardım

trafik kuralları - trafik ışıkları - trafik polisleri - trafikte yayalarla ilgili kurallar - trafik kazalarıTrafik Ve İlkyardım Uygarlık, gün geçtikçe gelişmektedir. Bu gelişmeler kuşkusuz ulaşım alanında da en ileri düzeydedir. Trafiğe her gün çok sayıda yeni ve değişik özelliklerde taşıtlar çıkmaktadır. Kentlerin nüfusunun ve kentlerdeki taşıt sayısının az olduğu eski dönemlerde "trafik" diye bir sorun yoktu. Nüfusun hızla artması, taşıt sayısının giderek çoğalması trafik sorununu da beraberinde getirdi. Böylece "trafik kuralları" ortaya çıktı. Taşıt sayısının çoğalması, yolların ihtiyaçları karşılayamaması, her gün yeni sürücülerin trafiğe çıkması, kaza ve tehlikelerin çoğalmasına yol açmaya başladı.


Çünkü çeşitli ihtiyaçlarımızı karşılamak için sokağa, caddeye çıkıp yürümek ya da araçlarla gitmek zorundayız. Bu sırada bilgisiz ve dikkatsiz sürücüler, kurallara uymayan yayalar nedeniyle, her an bir kaza görülmekte, bunun sonucunda da insanlar yaralanmakta, sakat kalmakta ya da yaşamını yitirmektedir. Kazaların temel sebebi eğitim eksikliğidir. Doğal ve teknik nedenlere dayalı kaza sayısı azdır. Yayaların dikkatsizliği, sürücülerin iyi yetiştirilmemesi de önemli sorunlar yaratmaktadır. Bu trafik sorunlarını çözümlemek için ilk çalışmalar Avrupa’da başlatılmıştır. Ülkemizin de üyesi olduğu "Trafik Konseyi" halen çalışmakta, soruna çözümler üretmektedir. Ülkemizde trafik sorunlarına çözüm getirmek amacıyla "Trafik Haftası" düzenlenmiştir. Hafta boyunca trafik konusunda halkı eğitmek için çok değişik etkinliklerde bulunulur.Okullarda çocuklara trafik kuralları tanıtılır, kurallara uyma gereği anlatılır. Şehirlerde çeşitli sergi ve gösteriler düzenlenir. Önemli olan, bu etkinlikleri sadece "Trafik Haftası" ile sınırlandırmayıp tüm yıla yaymak, kazaları önlemek için toplumu sürekli eğitmektir.


TRAFİK POLİSİ a) Yolun trafiğe açık olması durumu: Polisin duruş pozisyonuna göre sağ ve sol tarafındaki yollar trafiğe açıktır. Trafik polisi, her iki kolunu ya da kollarından birini yere paralel olarak yanlara açık tutmuş olabileceği gibi, her iki kolunu aşağıya bırakmış da olabilir. b) Yolun trafiğe kapalı olması durumu: Polisin duruşuna göre ön ve arka cephesinde kalan yollar trafiğe kapalıdır. Bu duruş pozisyonunda trafik polisinin her iki kolu ya da kollarından birisi yere paralel olarak yanlara açık olabileceği gibi her iki kolunu aşağıya bırakmış da olabilir. c) Yolun bütün yönlere kapalı olması durumu: Trafik polisi, kollarından birini yukarıya kaldırmış, diğerini aşağıya bırakmışsa, yolun bütün yönlere kapalı olduğu anlamındadır. Bu durumda sürücüler trafik polisinin ikinci bir yön değiştirme hareketini beklemeleri gerekir. TRAFİK IŞIKLARI Trafik lambaları, yaya geçitlerine, okul yakınlarına, ortak alanlarda taşıtların ve yayaların yolu hangi sırayla kullanacaklarını düzenlemek amacıyla yerleştirilmiştir. Trafik lambalarında üç renk vardır: Kırmızı , sarı , yeşil. En kısa süreli ışık, sarıdır. Süresi üç saniyedir. Kırmızı ve yeşil ışıkların süreleri trafik yüküne göre ayarlanır. a) Kırmızı ışık: Yolun trafiğe kapalı olduğunu gösterir. Kırmızı ışık yanınca yaya geçidini kapamadan durulur. Sağa ya da sola dönüşün serbest olduğunu gösteren oklu ışık varsa, okun gösterdiği yöne dönüş yapılabilir. Sadece kırmızı ışık yanıyorsa, kesinlikle yeşil ışığın yanmasını beklemek gerekir. b) Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Geçiş, sağa, sola dönüş yapılabilir. Dönüş sırasında yaya geçidindeki yayalara yol vermek gerekir. c) Sarı ışık: Uyarı ışığıdır. Kırmızı ışıkla birlikte yanıyorsa, yolun trafiğe açılacağını bildirir.


Sürücüler harekete hazır konuma gelmelidir. Yeşil ışık yanınca da geçilir. Sarı ışık, yeşil ışıktan sonra yanınca yolun trafiğe kapanacağını bildirir. Sürücü, az sonra kırmızı ışığın yanacağını düşünerek emniyetle durabilecek mesafede ise, yaya geçidini kapamadan durmalıdır. Sürücü, sarı ışığın yandığını görünce emniyetle duramayacak kadar kavşağa yaklaşmışsa normal olarak geçişini tamamlamalıdır. YAYALAR İLE İLGİLİ KURALLAR Yaya ve okul geçitlerinde dikkatli olunmadığı zaman, büyük tehlikeler meydana gelebilir. Bunu önlemek için sürücülerin ve yayaların uyması gereken bazı kurallar vardır: Sürücülerin uyacağı kurallar: 1. Aracın hızı azaltılmalıdır. 2. Gerektiği zaman fren yapmaya hazır olunmalıdır. 3. Özellikle okul geçitlerine yaklaşırken karşıya her an bir öğrenci çıkabileceği hesaba katılmalı, çok dikkatli olunmalıdır. 4. Geçitte durulur. Yayaların ve öğrencilerin güvenle geçmeleri beklenir. 5. Bu tür geçitlerde okul taşıtı ya da araç varsa geçilmemelidir. 6. Yaya geçitlerinde durup yayalara yol verirken soldan gelip geçitte durmadan geçen araçlar varsa, önden geçen yayalar, korna ya da el hareketi gibi yollarla uyarılmalıdır. 7. Yaya geçidinde durarak yayalara yol veren taşıtların solundan geçilmez, arkasında durup beklemek gerekir. Yayaların uyacağı kurallar: 1. Yayalar daima kaldırımdan yürümelidir. 2. Yaya kaldırımı yoksa yolun solundan yürünmelidir. 3. Trafik polislerinin uyarılarına, işaretlerine uyulmalıdır. 4. Trafik lambalarının olduğu yerlerde yeşil ışık yanmadan, yol bomboş olsa bile geçilmemelidir. 5. Lamba ve trafik polisi yoksa önce sola, sonra sağa, tekrar sola baktıktan sonra yol uygunsa karşıya geçilmelidir. 6. Duran taşıtın önünden, arkasından geçilmemelidir. 7. İyice durmadan otobüs, minibüs, taksi gibi taşıtlardan inmemelidir. 8. Hareket etmiş bir taşıta binmeye çalışılmamalıdır. 9. Taşıtlara hiçbir şekilde tutunulmamalıdır. 10. Taşıtlarda kapıya yaslanmamalı, pencere ve kapılardan eller, kollar, başlar çıkarılmamalıdır 11. Taşıttan inince hemen koşmamalı, indiğimiz taşıt uzaklaşmadan karşıya geçilmemelidir. 12. Taşıtlara sırayla binmeli, duran taşıtlardan da sırayla inilmelidir. TRAFİK KAZALARI ve İLKYARDIM Trafik kazalarını önlemek için ne kadar uğraşılsa da, kampanyalar açılsa da kazalar önlenememektedir. Her gün çeşitli sebeplerle meydana gelen kazalarda pek çok insan can vermekte, sakat kalmaktadır. Milyarlarca liralık da maddî hasar ortaya çıkmaktadır. Üzülerek belirtmek gerekir ki Türkiye, dünyada en çok trafik kazası yapılan ülkelerin başında gelmektedir. Sürücülerin bilinçsizliğinden kaynaklanan kazaların çoğunda ölüm olayları hemen görülmez. Kaza geçirenler çoğunlukla sağ olarak kurtulur. Ancak onlara hemen yardım edilmesi gerekir. Kaza yerinde zamanında yapılacak yardımlar çoğunlukla hayat kurtarır. Bunun için önce sürücülerin, vatandaşların eğitimli olması; sonra da teknik önlemler devletçe, çeşitli kurumlarca alınmalıdır.


Trafik kazalarında yapılacak ilk yardımın aşamaları şöyle sıralanabilir: 1. Kaza yerinde hemen emniyet önlemleri alınmalıdır. Kaza yerinde emniyetli bir yerde durulmalı, gerekli işaretlemeler hemen yapılmalıdır. 2. Kaza geçirenler elverişli şekilde araçtan çıkarılmalıdır. Araçtan çıkarılma sırasında kaza geçirenin omurga ekseni korunmalı, onu emniyetli bir yere taşımalıdır. 3. Kaza geçirenlere olanaklar ölçüsünde ilk yardım uygulanmalıdır. Kanaması olanlara, şoka girmek üzere olanlara, solunumu ve kalbi duranlara öncelik tanınmalıdır.. 4. Gereken yerlerle haberleşme sağlanmalıdır. İlgili yerlere kısa ve anlaşılır bir mesaj iletilmeli; kaza yeri, yaralıların durumu ve sayısı belirtilmelidir. Türkiye’nin her yerinde trafik kazaları için Hızır Acil Servis telefon numarası077) dir. 5. Kaza geçirenler dikkatli taşınmalıdır. Taşımada daima sedye kullanılmalı, taşınan kişinin başı hareket yönünde olmalıdır. Merdivenden çıkarken veya inerken baş daima yukarıda olmalıdır. 6. İlk yardım kurallarını hiç bilmeyen, sağlık konusunda bilgisi olmayan kişiler sunî solunum, kalp masajı gibi bilgi ve uzmanlık gerektiren müdahaleler yapmamalıdır.


KONUŞMA METNİ Sevgili Arkadaşlar! Trafik denilince aklımıza taşıtlar gelir. Oysa trafik, sadece taşıtlardan ibaret değildir. İnsanlar ve hayvanlar da trafiği oluşturan olgular içindedir. Taşıtların, insanların ve hayvanların, yollar üzerindeki her türlü hareketlerine trafik diyoruz. Hızla artan taşıt sayısıyla birlikte, trafik sorunu da artmıştır. Ülkemizde her yıl binlerce insan trafik kazalarıyla hayatını kaybetmektedir. Trafik canavarıyla mücadele etmenin tek yolu, trafik kurallarına uymaktır. Bilgisiz ve cahil insanlar, trafik kurallarına uymayarak ölen insan sayısının artmasına sebep olmaktadır. Trafik Haftası, trafik kurallarının anlatılmasında önemli bir zaman dilimidir.


Trafik kurallarını öğrenerek ve çevremizdeki insanlara öğreterek, bu haftanın amacına ulaşmasına yardımcı olabiliriz. İsterseniz, uymamız gereken trafik kurallarından bazılarını hatırlayalım: Cadde ve sokaklarda yaya kaldırımlarından yürümeli, karşı kaldırıma yaya geçitlerinden geçmeliyiz. Karşıdan karşıya geçerken, önce sola, sonra sağa ve tekrar sola bakarak geçmeliyiz. Trafik polisinin olmadığı yerlerde, trafik ışık ve işaretlerine dikkat etmeliyiz. Üst geçit olan yerlerde mutlaka üst geçidi kullanmalıyız. Taşıtlara asılmamalı ve taşıtlar durmadan inip binmemeliyiz.


Taşıtların sağından inip binmeliyiz. Taşıt pencerelerinden kollarımızı ve başımızı çıkarmamalıyız. Duran bir taşıtın hemen önünden ve arkasından geçmemeliyiz. Hepinize kazasız günler diliyorum... GÜZEL SÖZLER Hayatımız en büyük hazinedir. Çiğnemezsen kuralı, ne ölü olur ne yaralı. Dikkatsizlik ihmali, ihmal de tehlikeleri doğurur. Küçük bir ihmal, en büyük felaketi doğurabilir. Kazaları ihmaller, ihmalleri de uzak sanılan ihtimaller doğurur. Bir an dikkatsizlik, ömür boyu pişmanlık. Bir damla alkol, bin damla kan! Trafik canavarı olma! Kaza geliyorum demez. Kaza en pahalı cezadır. Acele giden ecele gider. Kazaları otolar değil, şoförler yapar


alıntı

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Trafik ve ilkyardım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:48.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428