Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » İlkyardım Yönetmeliği

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 04:06   #1
    NetteKeyif
     
    Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
    Mesajlar: 16.171
    Sincap is on a distinguished road
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 33%
    Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
    Standart İlkyardım Yönetmeliği

    İlkyardımYönetmeliği



    RGTarih : 22/05/2002 Sayı : 24762






    İlkyardımYönetmeliği
    (22.05.2002-24762RG )
    BİRİNCİBÖLÜM
    Amaç,Kapsam, Dayanak ve Tanımlar


    Amaç
    Madde1-(Değ: 18.03.2004 -25406 R G )Bu Yönetmeliğin amacı; fertlerin ve toplumun temel sağlıkbilgisinin arttırılması, ilkyardım bilgi ve becerisinin toplumunher bireyine öğretilmesi, her kamu, özel kurum ve kuruluşundapersonel sayılarına göre ilkyardımcı bulundurulması, budoğrultuda eğitimci eğitmeni, ilkyardım eğitmeni yetiştirecekve ilkyardım eğitimi düzenleyecek kuruluş ve merkezlerin açılış,işleyiş ve denetimi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.”
    Kapsam
    Madde2 - ( Değ: 18.03.2004 -25406 R G )BuYönetmelik; eğitimci eğitmeni, ilkyardım eğitmeni yetiştirecekve ilkyardım eğitimi düzenleyerek sertifika verecek ve bu eğitimialacak olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, gerçek kişileri,özel hukuk tüzel kişileri, iktisadilik esaslarına ve özel hukukhükümlerine göre çalışan kamu kurum ve kuruluşlarınıkapsar.”
    Dayanak


    Madde3 -Bu Yönetmelik; 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 9uncu maddesinin (c) bendi, 181 sayılı Sağlık BakanlığınınTeşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9uncu maddesinin (a) bendi ve 43 üncü maddesine ve 1593 sayılıUmumi Hıfzıssıhha Kanununun 179 uncu maddesine dayanılarakhazırlanmıştır.


    Tanımlar


    Madde4 -Bu Yönetmelikte geçen;
    a)Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
    b)Bakan: Sağlık Bakanını,
    c)Genel Müdürlük: Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
    d)Müdürlük: İl Sağlık Müdürlüklerini,
    e)(Değ: 18.03.2004 -25406 R G )İlkyardım: Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren birdurumda sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncayakadar hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesiniönleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereçaranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsızuygulamaları,
    f)Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş: Bakanlıkça yeterliliği tespitedilerek onaylanmış kurum ve kuruluşları,
    g)(Değ: 18.03.2004 -25406 R G )Merkez:İlkyardım eğitici eğitimi ve ilkyardım eğitimi veya bunlardansadece birisini vermek amacıyla faaliyet gösteren ilkyardım eğitimkuruluşunu,
    h)(Değ: 18.03.2004 -25406 R G )Mesul Müdür: Sağlık alanında en az iki yıllık yüksekokulmezunu olup ilkyardım eğitmeni sertifikası olan kişiyi, bir özelöğretim kurumunda program ilavesi olarak merkez açılacaksa, mesulmüdür koşullarını taşıyan müdür veya müdür yardımcısını,
    i)Eğitimci Eğitmeni: Sağlık alanında en az iki yıllık yüksekokulmezunu olup, eğitimci eğitimi veren kuruluşlar tarafından verileneğitimci eğitimi programına katılarak sertifika almış kişiyi,
    j)(Değ: 18.03.2004 -25406 R G )İlkyardım Eğitimcisi: Eğitimci eğitimi veren kuruluşlartarafından eğitilerek ilkyardım eğitimcisi sertifikası almışsağlık personelini,
    k)(Değ:18.03.2004 -25406 R G )İlkyardımcı: İlkyardım tanımında belirtilen amaçdoğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızınmevcut araç ve gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan en azTemel İlkyardım Kursu alarak ilkyardımcı sertifikası almışkişiyi,
    l)(Değ:18.03.2004 -25406 R G )Denetim Ekibi: En az biri hekim olmak üzere, sağlık personelindenoluşan iki kişilik ekibi,
    m)(Değ:18.03.2004 -25406 R G ) İlkyardım Eğitimi : İlkyardım eğitimcileri tarafından uygunmekanlarda veya merkezlerde, Bakanlıkça onaylanmış programlar ileverilen eğitimidir.
    ifadeeder.
    İKİNCİBÖLÜM
    EğitimciEğitimi Verecek Kuruluşların Özellikleri, Başvuru ve Açılmaİşlemleri


    EğitimciEğitimi Veren Kuruluşlar
    Madde5 -(Değ:18.03.2004 -25406 R G )GenelMüdürlük, Müdürlükler, eğitim hastaneleri, üniversitelerinsağlık ile ilgili fakülte ve yüksek okulları, Kızılay GenelMüdürlüğü, sağlıkla ilgili meslek kuruluşları ve merkezlerilkyardım eğitimci eğitimi programları düzenleyebilir.
    Eğitimcieğitimi vermek isteyen kuruluşlar; Müdürlükler aracılığı ileeğitimden sorumlu bölüm, eğitim konu ve saatleri, eğitimiverecek kişi ve unvanlarını belirtilen bir dilekçe ile GenelMüdürlüğe başvuruda bulunurlar.
    GenelMüdürlükçe değerlendirilerek uygun görülen başvurulara, EK1’de belirtilen "Eğitimci Eğitimi Düzenleme Yetki Belgesi"verilir.
    EK2’de belirtilen "Eğitimci Eğitmeni Çalışma Belgesi"müdürlükçe düzenlenir.
    Yetkibelgesi düzenlenen kurum ve kuruluşlarca verilen eğitimci eğitmenisertifikaları mesul müdürü tarafından imzalanarak, GenelMüdürlükçe onaylanır.”



    Madde6 - (Değ:18.03.2004 -25406 R G )İlkyardımeğitimcisi olmak isteyen tıp doktoru dışındaki sağlıkpersoneli beş gün (40 saat) lük eğitime katılır. Bu eğitiminsonunda yapılacak sınavlarda başarılı olanlara üç günlükilkyardım uygulamaları eğitim becerisi kursu verilir ve eğitimsonunda yapılacak sınavlarda başarılı olanlara, mesul müdürtarafından imzalanarak Sağlık Müdürü tarafından onaylanan"İlkyardım Eğitmeni Sertifikası" (EK 4) düzenlenir.
    Tıpdoktorları ise üç günlük ilkyardım uygulamaları eğitimbecerisi kursuna katılarak eğitim sonunda yapılacak sınavlardabaşarılı olanlara, mesul müdür tarafından imzalanarak SağlıkMüdürü tarafından onaylanan "İlkyardım EğitmeniSertifikası" (EK 4) düzenlenir.
    Eğitimcieğitmeni olmak isteyen sağlık personeli ise ilkyardım eğitmeniolarak en az beş ilkyardımcı eğitimi verdiğini belgelediğitakdirde beş gün (40 saat) lük eğitimci eğitmenliği kursunakatılarak eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılıolanlara "Eğitimci Eğitmeni Sertifikası" (EK 3)düzenlenir.
    Eğitimprogramlarında başarısız olanlara bir sınav hakkı daha verilir.
    Eğitimcieğitmeni ve ilkyardım eğitimcisi eğitimlerine katılımcı sayısıasgari beş, azami on beş kişi olmalıdır.”
    ÜÇÜNCÜBÖLÜM
    MerkezlerinÖzellikleri, Başvuru, Açma İşlemleri ve MüdürlüğünSorumlulukları


    Merkezler
    Madde7 - (Değ:18.03.2004 -25406 R G )Merkezler, müstakil olarak veya başka bir özel öğretim kurumundaprogram ilavesi olarak açılır.
    GenelMüdürlük, müdürlükler, eğitim hastaneleri, üniversitelerinsağlık ile ilgili fakülte ve yüksek okulları, Kızılay GenelMüdürlüğü, hizmet verdikleri mekanlarda aynı zamanda eğitim deverebilirler.
    AcilSağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezleri ve İstasyonlarıbünyelerinde, acil tıbbi yardıma destek olarak ilkyardımeğitiminin yaygınlaştırılması amacı ile, eğitimci eğitimi veilkyardım eğitimi düzenleyebilirler.
    İlkyardımeğitimi, azami yirmi kişinin eğitim görebileceği, katılımcılarıntamamının birbirlerini görebilmeleri için masa ve sandalyelerin‘U’ şeklinde düzenlendiği, orta kısımda uygulamalarınyapılabilmesine olanak veren kişi başına asgari üç buçuk metrekare, kullanım alanı olan en az 20 metrekarelik eğitim salonu,idare odası, eğitmen odası, lavabo ve tuvaletin bulunduğumekanlarda verilir.
    Merkezler, ilkyardım ve eğitici eğitimlerini, yukarıdaki eğitim salonuasgari şartlarını taşıması halinde aynı il sınırları içindeolmak şartıyla diğer uygun mekanlarda da verebilir.
    Eğitimdekullanılacak asgari araç ve gereçler EK-5’de belirtilmiştir.”
    MerkezAçma Yetkisi Bulunanlar


    Madde8 -İlkyardımcı yetiştirmek amacıyla bütün kamu kurum vekuruluşları ile gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri,iktisadilik esaslarına ve özel hukuk hükümlerine göre çalışankamu kurum ve kuruluşlarına bu Yönetmelikte belirtilen şartlarıtaşımaları halinde Merkez açma izni verilir. En az on kişininmüracaat etmesi halinde Müdürlükçe de eğitim düzenlenebilir.


    MerkezAçma İşlemleri


    Madde9 - (Değ:18.03.2004 -25406 R G )Merkezaçacak olanlar, bizzat kendileri veya mesul müdürleri vasıtasıyla,Müdürlüğe bir dilekçe ile başvururlar. Başvuruya istinaden,Müdürlük Acil Sağlık Hizmetleri Şubesi denetim ekibince, fizikimekan, ilkyardım araç-gereçleri yerinde görülerek, bir öninceleme raporu hazırlanır.
    Öninceleme raporu uygun olan başvurular aşağıdaki belgeler ikinüsha olarak bir dosya halinde hazırlanır.
    a )Merkezinunvanını, sahibini veya sahiplerini, faaliyet göstereceğiadresini belirten ve merkezin açılışı ile ilgili işlemlerinbaşlatılmasını talep eden başvuru dilekçesi,
    b )Merkez, bir ticaret şirketi tarafından açılacak ise ticaret sicilgazetesinin aslı veya noter tasdikli örneği,
    c )Vakıf veya derneklerden noter tasdikli tüzük veya ana sözleşmeninbir örneği,
    d )Mesul müdürün nüfus cüzdanı örneği,
    e )Merkezlerde çalışacak eğitimcilerin ve mesul müdürün,Bakanlıkça verilmiş veya onaylanmış " İlkyardımEğitimcisi Sertifikaları"nın birer örneği, mesul müdürsertifikasının aslı, merkezin ilgili biriminde asılıbulunacaktır.
    f )Merkezde çalışacak ilkyardım eğitimcilerinin, herhangi bir kamukuruluşunda görev yapıp yapmadıklarını beyan eden dilekçeleriile görev yaptıklarını beyan edenlerin dilekçe ekinde görevyaptıkları kamu kurum ve kuruluşlarından 2368 sayılı SağlıkPersonelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanundaöngörülen tazminatların, söz konusu sağlık personeli içindüzenlenecek personel çalışma belgesinin tarihininbildirilmesinden itibaren, maaşlarından kesilmeye başlanılacağınıbildirir belgeleri,
    g )Merkezin bütün odalarını gösterir krokisi,
    h )Yönetmeliğin EK-5 sayılı cetvelinde gösterilen mesul müdürtarafından imzalanmış; araç, gereç ve malzeme listesi ile, GenelMüdürlükçe onaylanmış eğitim müfredatının, kitap, slayt,broşür vb. her türlü eğitim materyalinin, onay belgesi,
    i )İlgili mevzuata göre, yangına karşı gereken tedbirlerinalındığına dair yetkili mercilerden alınan belge.
    Kamukurum ve kuruluşlarında açılacak merkezlerde, yalnızca ikincifıkranın (a), (e) ve (h) bentlerinde belirtilen belgeler veeğitimin yapılacağı mekanın krokisi istenir.
    BaşvurununDeğerlendirilmesi
    Madde10 - (Değ:18.03.2004 -25406 R G )Madde 10-Başvuru dosyası Müdürlük tarafından incelenerekeksiklikleri var ise, ilgililere yazılı olarak bildirilir. Başvurudosyasının Acil Sağlık Hizmetleri Şubesince incelenmesisonucunda uygun görülen merkezlere, Müdürlük tarafından"İlkyardım Eğitim Merkezi Uygunluk Belgesi" (EK 6),"Mesul Müdürlük Belgesi" (EK 7) ve "İlkyardımEğitimcisi Çalışma Belgesi" (EK 8) düzenlenir. Belgelerinaslı, mesul müdüre imza karşılığında verilir, suretleribaşvuru dosyasında saklanır.”
    MüdürlüğünSorumlulukları


    Madde11 -Müdürlüğün, Merkezin açılış, işleyiş ve denetimleri ilediğer hususlardaki sorumlulukları şunlardır;
    a)"Eğitimci Eğitimi Düzenleme Yetki Belgesi" almak içinyapılan başvuruları yerinde denetlemek ve başvuru dosyalarınınincelemesini yapmak, inceleme sonucunda uygun görülen başvurudosyalarını Genel Müdürlüğe iletmek,
    b)"İlkyardım Eğitim Merkezi Uygunluk Belgesi" almak içinyapılan başvuruları yerinde denetlemek ve başvuru dosyalarınınincelemesini yapmak, inceleme sonucunda uygun görülenlere buYönetmelikte belirtilen belgeleri düzenlemek,
    c)Merkezleri, Yönetmelikte belirlenen sürelerde Denetim Ekiplerimarifetiyle olağan veya olağanüstü denetlemek,
    d)Sınavlara gözetmen olarak Denetim Ekibi görevlendirmek,
    e)Sınavda başarılı olanlara "İlkyardımcı Sertifikası"(EK 9) ve "İlkyardımcı Kimlik Belgesi" (EK 10)düzenlemek,
    f)Eğitimci Eğitimi veren Kuruluş ve Merkezlere ve ilkyardımcılaraait kayıtları EK 11’de belirtilen şekilde tutmak.
    g)(Ek:18.03.2004 -25406 R G)Bugörevleri Müdürlük adına, Acil Sağlık Hizmetleri ŞubeMüdürlüğü yürütür.”


    DÖRDÜNCÜBÖLÜM
    EğitimciEğitimi Veren Kuruluşların ve Merkezlerin Çalışma Esasları vePersonel Standartları


    EğitmenSayısı


    Madde12 - (Değ:18.03.2004 -25406 R G)Eğitimcieğitmeni ve ilkyardım eğitmeni yetiştiren kuruluş ve merkezler,uygulamalı eğitimlerde her on katılımcıya bir eğitmen olacakşekilde çalışırlar.
    MesulMüdür
    Madde13 -(Değ:18.03.2004 -25406 R G)Mesul müdür sadece bir merkezde müdürlük görevini üstlenebilir.İdari işlerden bizzat, eğitim ile ilgili işlerden de eğitmenlerlebirlikte sorumludur.
    MesulMüdür;
    a)Merkezin açılış ve işleyişi ile ilgili her türlü işlemleriyürütmek,
    b)Eğitimlerin standartlara uygun verilmesini ve sürdürülmesinisağlamak, gerekli iç denetimleri yürütmek,
    c)Eğitimleri planlayarak çalışmaları düzenlemek,
    d)Denetim sırasında yetkililere gereken bilgi ve belgeleri sunmak vedenetime yardımcı olmak,
    e)Şirket ortaklarında meydana gelen değişiklikleri on beş güniçinde Müdürlüğe bildirmek,
    f)İlkyardım eğitmeni ve adres değişikliklerini zamanındaMüdürlüğe bildirmek,
    g)Merkezde görevine son verilen veya ayrılan eğitimcilerin çalışmaizin belgelerini en geç bir hafta içerisinde Müdürlüğe iadeetmek,
    görevleriniyerine getirir.
    MesulMüdür, isterse sadece Merkezde İlkyardım eğitiminde veya belgesivarsa eğitici eğitiminde, eğitmenlik de yapabilir.
    MesulMüdür, Merkezdeki görevini sona erdirmek istediğinde veya kuruluştarafından Mesul Müdürün görevine son verilmek istendiğinde,durumun Mesul Müdür ya da Merkezin yetkilileri tarafındanMüdürlüğe bir hafta öncesinden yazılı olarak bildirilmesişarttır.”
    EğitimciEğitmeni


    Madde14 -Eğitimci Eğitmeni adına düzenlenmiş "Eğitimci EğitmeniÇalışma Belgesi" ile çalışabilir. Eğitimci eğitmenleri;
    a)Verdikleri eğitimlerin standartlara uygunluğundan,
    b)(Değ:18.03.2004 -25406 R G )Baştakuruluşun işleyişi ve kendi çalışma alanı ile ilgiliaksaklıklar olmak üzere gördükleri bütün aksaklıkları, MesulMüdüre yazılı olarak bildirmekten,
    sorumludurlar.


    İlkyardımEğitimcisi


    Madde15 -"İlkyardım Eğitimcisi Adına düzenlenmiş ÇalışmaBelgesi" ile çalışabilir. İlkyardım eğitimcileri;
    a)Verdikleri eğitimlerin standartlara uygunluğundan,
    b)(Değ:18.03.2004 -25406 R G )BaştaMerkezin işleyişi ve kendi çalışma alanı ile ilgili aksaklıklarolmak üzere gördükleri bütün aksaklıkları Mesul Müdüreyazılı olarak bildirmekten,” sorumludurlar.
    İlkyardımcıve zorunlu ilkyardımcı istihdamı


    Madde16 -(Değ:18.03.2004 -25406 R G )Tümkurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her yirmi personel için bir,ilgili mevzuata göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunanişyerlerinde, her on personel için bir olmak üzere, bu yönetmeliğegöre yetkilendirilmiş merkezden en az “Temel İlkyardım Eğitimi”sertifikası almış "İlkyardımcının bulundurulmasızorunludur.
    SürücüKursları ve ilkyardım eğitiminin zorunlu olarak verildiğikurslarda verilecek ilkyardım eğitimleri, bu yönetmeliğe göresertifika almış eğitimciler tarafından verilmesi zorunlu olup,denetimleri müdürlük adına Acil Sağlık Hizmetleri Şubesitarafından yapılır.
    DÖRDÜNCÜBÖLÜM
    EğitimKonuları, Süresi, Yeterlilik, Sertifika, Ücretler


    EğitimKonuları
    Madde17 -(Değ:18.03.2004 -25406 R G )Eğitimcieğitmeni, ilkyardım eğitimcisi ve ilkyardım eğitimi konularınıntemel içeriği, ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusundaBakanlık tarafından belirlenir.
    Bakanlıkçaonaylanan ve tavsiye edilen, bilimsel nitelikte yayın ve araştırmayapan kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim programlarınıdestekleyici içerikteki yayınlarından Bakanlıkça uygungörülenler, eğitim materyali ve eğitim aracı olarakkullanılabilir.
    AcilSağlık Hizmetleri Danışma Kurulu, gerekli gördüğü hallerde buYönetmelikte belirtilen eğitim konuları ve ilkyardım eğitimindekullanılacak malzeme araç ve gereçler listesinde güncellemeyapabilir. Söz konusu değişiklikler Bakanlık tarafındanduyurulur.
    Eğitimkonularının temel içeriğinin teorik ve uygulama saatleri, EK 12a,EK 12b ve EK 12c sayılı cetvellerde belirtilmiştir.
    İlkyardımeğitimcisi eğitiminde, EK 12a ve EK 12b sayılı cetvellerdebelirtilen konular verilir. İlkyardım eğitiminde ise EK 12b veyaEK 12c sayılı cetvellerde belirtilen konular verilir.
    Merkezlerdeuygulanacak olan çalışma planı ve dönem planlarına uygunhazırlanan günlük programlar, Müdürlüğün onayından sonrauygulanır. Onaylanmamış programlar ile eğitim verilemez.”
    EğitimStandartları ve Süreleri
    Madde18 -(Değ:18.03.2004 -25406 R G )İlkyardımeğitimleri “ temel ilkyardım eğitimi”, “standart ilkyardımeğitimi” olmak üzere iki kategoride verilir.
    Eğitimsüreleri; temel ilkyardım eğitimi için toplam iki günden az ongünden çok olmamak üzere asgari on altı saat, standart ilkyardımeğitimi için toplam beş günden az on günden çok olmamak üzereasgari kırk saat olarak düzenlenir. “
    MerkezlerinÇalışma Saatleri ve Planı
    Madde19 -(Değ:18.03.2004 -25406 R G )Merkezler, çalışma saatlerini belirleyip, Müdürlüğebildiriler.
    Yeterlilik
    Madde20 -(Değ:18.03.2004 -25406 R G )Katılımcılar, eğitim süresinin tamamına devam etmekzorundadırlar. Eğitim sonunda katılımcıların başarılısayılmaları için, teorik ve uygulamalı sınavlardan ayrı ayrı100 tam puan üzerinden asgari 85 puan almış olmaları şartıaranır. Sınavlarda başarılı olamayan katılımcılar, yetersizoldukları konularda bir ay içerisinde veya yapılacak olan ilkeğitime katılarak, tekrar sınava tabi tutulurlar. İki defa sınavagirmesine rağmen başarısız olanlara, kuruluşlar tarafından"Katılımcı Belgesi" düzenlenir.
    Sınavsoruları Müdürlükçe onaylanmış olmalıdır. Teorik veuygulamalı sınavlar, Denetim Ekibi gözetiminde yapılır.
    Özelöğretim kurumu bünyesinde faaliyet gösteren Merkezlerde yapılacaksınavlarda, gözetmen olarak Denetim Ekibi bulunur.
    Mesulmüdür, sınav kağıtlarını on yıl süre ile saklamak veBakanlığın denetimine açık tutmakla mükelleftir.
    Sertifika


    Madde21 -Eğitimci eğitmeni ve ilkyardım eğitmeni sertifikası Bakanlıkça,ilkyardımcı sertifikası ve ilkyardımcı kimlik belgesi Müdürlükçeonaylanır.
    Eğitimcieğitmeni ve ilkyardım eğitmeni sertifikalarının geçerliliksüresi sekiz yıldır. Geçerlilik süresi dolan sertifikasahipleri, yapılacak değerlendirme sınav sonucuna göre asgari onaltı saatlik bir güncelleme eğitimine tabi tutularak sertifikalarıyenilenir.
    (Değ:18.03.2004 -25406 R G )İlkyardımcı sertifikaları ve ilkyardımcı kimlik belgesiningeçerlilik süresi üç yıldır. Bu sürenin sonunda yapılacakdeğerlendirme sınav sonucuna göre güncelleme eğitimi verilir.Güncelleme eğitimleri, sertifikada belirtilen eğitim sürelerininyarısı olacak şekilde düzenlenir.”


    Ücretler


    Madde22 -Eğitimci eğitimi veren kuruluşların, eğitimci eğitmeni,ilkyardım eğitimcisi yetiştirme ve Merkezlerin ilkyardım eğitimücreti ile sınavlarda gözetmen olarak bulunacak Denetim Ekibineverilecek ücretlere ilişkin teklifler, İl Sağlık Müdürü ya dagörevlendireceği bir yardımcısının başkanlığında, İl MilliEğitim Müdürlüğü temsilcisi, eğitim veren tüm kuruluşlarınbirer temsilcisi ile İlkyardım ve Acil Sağlık Hizmetleri ŞubeMüdüründen oluşan komisyonca; fiyat indeksleri, yerel koşullarve emsal ücretler göz önünde bulundurularak tespit edilir.
    Tespitedilen ücretler, Bakanlıkça aynen ya da değiştirilerekonaylandıktan sonra uygulanır.
    Ücretlerbir yıl geçmeden artırılamaz. Ancak toptan eşya fiyatlarıendeksi artışları % 25’i geçtiği takdirde, ücretsaptanmasından en az altı ay geçmek koşuluyla bu sürebeklenmeden artırma isteminde bulunulabilir.
    BEŞİNCİBÖLÜM
    BilimKomisyonu Kurulması ve Çalışma Esasları


    BilimKomisyonu


    Madde23 -(Mülga: 18.03.2004-25406 R G )


    KomisyonunÇalışma Şekli ve Görevleri


    Madde24 -(Mülga: 18.03.2004-25406 R G )


    ALTINCIBÖLÜM
    Kayıt,Arşiv ve Denetim


    Kayıtve Arşiv


    Madde25 -Eğitimci eğitmeni, ilkyardım eğitimcisi ve ilkyardımcı olmaküzere yetkili kurum veya kuruluşlara başvuran kişilerin (KimlikNo, Adı Soyadı, Sertifika No, Sertifika Geçerlilik Bitiş Tarihi,Adres, Telefon No, diğer) kayıtları yapılır.
    (Değ:18.03.2004 -25406 R G )Bukayıtların bir örneği on yıl süre ile saklanır.


    Teftişve Denetim Defteri


    Madde26 -Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluşlar ve Merkezlerde, Bakanlık veyaMüdürlük tarafından yapılacak olağan veya olağanüstüdenetimlerde teftiş sonuçlarının yazılması için kullanılan,Müdürlük tarafından onaylanmış ve EK 13’te gösterilen teftişve denetim defteri bulundurulur.


    Denetim


    Madde27 -Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluşlar ve Merkezler, Müdürlüktarafından oluşturulan Denetim Ekipleri tarafından düzenli olarakdenetlenir.
    Olağandenetimler, Genel Müdürlük veya Müdürlüğün talebi, şikayetve soruşturma üzerine yapılacak olağan dışı denetimler hariçolmak üzere, yılda en az bir defa yapılır.
    Denetimlerde,EK 14a ve EK 14b sayılı cetvellerde gösterilen "DenetlemeFormu" kullanılır. Denetim ile ilgili bulgular ve sonuçlar,Teftiş ve Denetim Defterine yazılır.
    (Dördüncüfıkra Mülga:18.03.2004-25406 R G )
    1475sayılı İş Kanununa tabi işyerlerinde, Çalışma ve SosyalGüvenlik Bakanlığınca teftiş ve denetlemeye yetkili memurlarcabu Yönetmeliğin 16 ncı maddesi kapsamında yapılacak denetimlerdeDenetim Ekibi bulundurulmalı veya denetim sonuçları Müdürlüğebildirilmelidir.
    (Değ:18.03.2004 -25406 R G )Merkezlerin denetimlerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesiiçin denetleme formunda belirtilen süreler verilir. Birden çokeksikliğin aynı anda tespit edildiği durumlarda, eksiklikleringiderilmesi için süresi en uzun olan hüküm uygulanır. Bu süreiçerisinde eksikliği gidermediği tespit edilen merkezlere,faaliyetlerini durdurma cezası uygulanır.”
    Faaliyetigeçici olarak durdurulan Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluşlar, üçay içerisinde eksikliklerini gidermedikleri takdirde "YetkiBelgesi" iptal edilmek üzere Müdürlükçe, Bakanlığabildirilir.
    MerkezlerinUygunluk Belgesi iptal işlemleri Müdürlükçe yapılır.
    Birtakvim yılı içerisinde Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluşlara veMerkezlere yönelik olarak gerçekleştirilen olağan ve olağanüstüdenetimlerde, bu Yönetmelik hükümlerine uygunluğun tam olarakdevam ettiğinin tespit edilmesi veya herhangi bir eksikliğin tespitedilmediği durumda, başarılı çalışmalarını teşvik etmekamacıyla Müdürlüğün teklifi ve Valiliğin onayı ile bu Kuruluşve Merkezlere hizmet teşekkür belgesi düzenlenebilir.


    YEDİNCİBÖLÜM
    Yasaklar,Reklam, Tanıtım ve Bilgilendirme


    Yasaklar


    Madde28 -Bu Yönetmelik kapsamındaki Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluşlar veMerkezler bu Yönetmelik hükümlerine ve aşağıda belirlenenhususlara uymak zorundadırlar:
    a)Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluşlar "Yetki Belgesi",Merkezler ise "Uygunluk Belgesi" almadıkça eğitim içinkatılımcı kaydı yapamaz ve eğitime başlayamazlar.
    b)Eğitimin tamamına devam etmeyen katılımcılar, sınavagiremezler. Bu katılımcılar, tekrar eğitime alınırlar.
    c)Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluşlar, "Eğitimci EğitmeniÇalışma Belgesi" olmayan eğitmenleri çalıştıramaz.
    d)Merkezler, "İlkyardım Eğitimcisi Çalışma Belgesi"olmayan eğitimcileri çalıştıramaz.
    e)(Mülga: 18.03.2004-25406 R G )
    f)Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda görev yapan ve aynı zamandaEğitimci Eğitimi Veren Kuruluşta veya Merkezde çalışmak isteyensağlık personelinin kamu görevini yaptığı kuruluş ile çalışmakistediği Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş veya Merkezin aynıyerleşim yeri sınırları içerisinde olması şarttır. Büyükşehirbelediyesi olan yerlerde büyükşehir belediye sınırları, diğeryerlerde ise belediye sınırları dikkate alınır. Bu kısıtlamanındışına, ancak haklı sebeplerin mevcudiyeti ve buna istinadenMüdürlüğün uygun görüşü ve Valiliğin yazılı onayı ileçıkılabilir.
    g)Bakanlıkça onaylanmış ücretlerin dışında ücret talepedilemez.
    h)Kuruluşların dış tabelalarında sadece uygunluk belgesindebelirtilen kuruluş ismi ve unvanı yazılır.
    i)Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş ve Merkez bünyesinde olmayanfaaliyetler ve fiyatlar konusunda reklam verilemez.
    j)Bir sağlık kurum veya kuruluşu bünyesi dışında açılaneğitimci eğitimi ve ilkyardım eğitimi verilen yerlerde tıbbimalzeme, araç ve gereç bulundurulamaz ve sağlık hizmetiverilemez.
    k)Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş ve Merkezde, kişi ve kuruluşlarıneğitim haricindeki diğer işleri yürütülemez.
    l)Bu Yönetmelik kapsamındaki Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş veMerkezler, tabela veya basılı evraklarında, başka bir unvan veyamevcut unvanlarının yabancı dildeki karşılıklarınıkullanamazlar.
    m)Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş ve Merkezler, resmi kurum vekuruluşlarca kullanılan isimleri, yanlış algılamaların vehaksız rekabetin önlenmesi amacıyla, ticari isim olarakkullanamazlar.


    Müeyyideler


    Madde29 -Bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uymayanlar ile yasaklaraaykırı hareket edenlere bu Yönetmelikte öngörülen müeyyideleruygulanır. Bunlar, cezai ve hukuki sorumlulukları bakımındangenel hükümlere tabidir.
    İlkyardımcıbulundurmayan kurum ve kuruluşlara, 1593 sayılı Umumi HıfzıssıhhaKanununun 295 inci maddesi hükmü doğrultusunda işlem yapılır.


    Reklam,Tanıtım ve Bilgilendirme


    Madde30 -Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş ve Merkezler; insanları yanıltıcı,paniğe sevk edici ve yanlış yönlendirici reklam, tanıtım vebilgilendirmede bulunamazlar.
    EğitimciEğitimi Veren Kuruluş ve Merkezler tarafından, ilkyardım vekazalardan korunma ve önlemeye yönelik bilgiler içeren materyallerhazırlanabilir. Bu materyaller Müdürlüğün onayından sonrakullanılabilir.
    GeçiciMadde 1 -Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce Bakanlık, Üniversiteler,Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Kızılay tarafından verilmişolan "Eğitimci Eğitmeni Sertifikaları" ile "İlkyardımEğitimcisi Sertifikaları" Bakanlıkça, "İlkyardımcıSertifikaları" ise Müdürlükçe bu Yönetmeliğin yürürlüğegirmesinden itibaren bir yıl içerisinde onaylandığı takdirdegeçerlilik kazanır.
    Diğerkurum ve kuruluşlar, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesindenitibaren bir yıl içerisinde "Eğitimci Eğitimi Veren Kuruluş"ve/veya "Merkez" statüsüne geçtikleri takdirde, geçmişteverdikleri "Eğitimci Eğitmeni Sertifikaları" ve"İlkyardım Eğitimcisi Sertifikaları" Bakanlıkça,"İlkyardımcı Sertifikaları" ise Müdürlükçeonaylandığı takdirde geçerlilik kazanır.
    Yurtdışındanalınmış olan sertifikaların geçerliliği Bilim Komisyonuncabelirlenir.


    Yürürlük


    Madde31 -Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


    Yürütme


    Madde32 -Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.


    GeçiciMadde 1- (Ek:18.03.2004-25406 R G ) BuYönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan zorunluluklar BuYönetmeliğin yayınlanmasından itibaren iki yıl içerisindeyerine getirilir.












    Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    İlkyardım Yönetmeliği


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:31.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429