Alt 20 Haziran 2013, 10:37   #1
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Osteoporoz ve Beslenmenin Önemi

osteoporoz - osteorozdan korunma - osteoporozda osteoporoz - osteoporoz nedir - osteoporoz tedavisi - osteoporozu önleme - düşük kemik kütlesi - kemikte zayıflama

osteoporoz ve Beslenmenin Önemi


OSTEOPOROZ VE BESLENME


Osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemiğin mikro-mimarisinde bozulma ve bunun sonucunda kemiğin kırılganlığının ve kırık riskinin artmasıyla karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır. Ortalama yaşam süresinin artması ile yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Osteoporozun önlenmesi tedavisinden önceliklidir. Önlemede etkin ve maliyeti düşük koruyucu tedbirlerin alınmasına önem verilmelidir.


Osteoporoz oluşumunda yaş, genetik, cinsiyet, fiziksel aktivite azlığı ve kullanılan ilaçların yanı sıra besin öğelerinin ve beslenme alışkanlıklarının oluşturduğu faktörler önemli yer tutar. Çalışmalar bu hastalığın oluşumunun önlenmesinde ve tedavisinde yaşam boyu süren yeterli ve dengeli beslenmenin varlığını kabul etmektedir.


Doruk kemik kitlesi ve kemik kayıp hızı osteoporoz gelişimi için en önemli göstergelerdir. Osteoporozu önlemede öncelikli hedef genetik olarak beklenen doruk kemik kitlesini (DKK) en ideal noktaya ulaştırmaktır. İkincil hedef orta yaşlarda ve ileri yaşlarda kemik kayıp hızını azaltmaktır. Her iki durumda da kalsiyum önemli bir role sahiptir. Doruk kemik kitlesi erkeklerde, siyah ırkta ve iri yapılılarda yüksektir. Doruk kemik kitlesi oluşumunda genetik faktörlerin dışında beslenme, fiziksel aktivite ve seks hormonlarının işlevi birinci role sahip faktörlerdir.


Osteoporozdan korunma; primer, sekonder ve tersiyer korunma şeklinde Avrupa Birliği tarafından geliştirilmiş stratejilerde özetlenmiştir.


Osteorozdan korunma

Primer

Amaç

Yaklaşım

İntrauterin


Bebeklik


Çocukluk

Ergenlik


Genç erişkin


Erişkin

Güçlü kemik oluşturulması


KMY’u arttırma, güçlü kemik oluşturulması

KMY’u arttırma

KMY’u arttırma


Optimal KMY sağlanması


KMY’nun korunması

Hamilelikte anne beslenmesi ve sağlığı

Bebeğin beslenmesi


Beslenme, fiziksel aktivite

Beslenme, fiziksel aktivite, risk faktörlerinden kaçınma

Beslenme, fiziksel aktivite, risk faktörlerinden kaçınma Beslenme, fiziksel aktivite, risk faktörlerinden kaçınma

Sekonder



Menopoz

Sekonder OP nedenleri varlığı


KMY korunması

OP tedavisi

Risk faktörlerinden kaçınma

Hızlı kemik kaybının araştırılması

Tersiyer



Yaşlılık

Kırıktan korunma

Düşmelerden korunma

Şok absorbsiyonu


KMY: Kemik mineral yoğunluğu


Osteoporozdan korunma planında iyi beslenme, güneşlenme (D vitamini), egzersiz, risk faktörlerinden korunma, risk taşıyanların erken tanısı, medikal tedavi kullanımı bilinçlendirme, bilgilendirme ve düşmelerin önlenmesi temel noktalardır.


Beslenme


Beslenme; büyüme, doruk kemik kitlesi gelişimi, erişkin kemik kitlesinin korunması, postmenopozal kemik kaybının minimumda tutulmasında ve ileri yaşta kemik kaybı ve kemik sağlığını korumada önemlidir. Kemiklerin yeterli kuvvete ulaşabilmesi için kalsiyumdan zengin beslenme her yaşta önemlidir. Yeterli kalsiyum alımının en uygun yolu dengeli diyettir. Dengeli bir diyet mutlaka süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeleri içermelidir.


Günlük önerilen bir bardak süt, bir bardak yoğurt ve en az 50 gr. peynir ve bir tabak yeşil yapraklı sebzedir. Kemik mineral içeriğinin %80-90’ı kalsiyum ve fosfordan oluşur. Diğerleri protein, magnezyum, çinko, bakır, demir, florit, D, A, C ve K vitaminleri normal kemik ****bolizması için gereklidir.Kalsiyumun beslenme ve kemik sağlığındaki rolü bilinmektedir. Yüksek kalsiyum alımının aktif büyüme periyotlarında kemik artışını sağladığını, yaşın ilerlemesi ile oluşan kemik kaybını azalttığını, tüm yaşlarda özellikle yaşlılarda kırığı azalttığını gösteren çok sayıda çalışma vardır.

Kalsiyum Kaynakları

v Kalsiyum ihtiva eden besinler

v Kalsiyumla zenginleştirilmiş besinler

v Kalsiyum destekleri


Süt : Ca, fosfor, protein, vit A, D, B12, riboflavin, pantotenat, Mg, Zn, potasyum için iyi bir kaynaktır.


Kalsiyumdan zengin gıdalar

® Süt ürünleri ( süt, yoğurt, peynir)

® Yeşil yapraklı sebzeler

® Kabuklu deniz ürünleri

® Fındık, fıstık v.b.

® Pekmez, susam, kuru baklagiller

® Kurutulmuş meyveler

® Sarı yapraklı bitkiler v.b.


Değişik yaş grupları için önerilen günlük kalsiyum alımı :


Optimal kalsiyum alımı, NIH (National Institutes of Health’s Consensus Conference )


Yaş

Optimal Günlük Ca Alımı (mg)

Bebek


Doğum – 6 ay

400

6 ay – 1 yıl

600

Çocuk


1 – 5 yaş

800

6 – 10 yaş

800 – 1200

Adölesan / Genç erişkin

(11 – 24 yaş)

1200 – 1500

Erkek


25 – 65 yaş

1000

65 yaş üstü

1500

Kadın


Hamile ve emziren

1200 – 1500

25 – 50 yaş

1000

50 – 65 yaş (postmenopozal)


Östrogen alan

1000

Östregen almayan

1500

65 Yaş üstü

1500



Bazı besinlerdeki kalsiyum miktarları:


Besin

Kalsiyum(mg/100gr)

Pastörize süt

133

Süt + kakao

228

Yoğurt

150

Çedar peyniri

750

Somon balığı

259

Fındık

234

Ispanak

106

Soya

226

Fasulye

106


Kalsiyumun beslenme ve kemik sağlığındaki rolünün çok iyi bilinmesine rağmen neden çok

alınamamaktadır?

v Tat

v Yağ ve kilo alımı

v Laktoz intoloreansı

v Kalsiyum alımı ile ilgili yetersiz bilgi

v Parenteral etkilenme etkili gibi görünmektedir.


Günlük kalsiyum tüketiminin hesaplanması:

Süt200 ml): 300 mg. Kalsiyum içeriği

Yoğurt (200 ml): 400 mg. Kalsiyum içeriği

Peynir (50 gr): 200 mg. Kalsiyum içeriği toplanarak günlük tüketim hesaplanabilir.


D Vitamini

D vitamini bağırsaktan kalsiyum ve fosfor emilimini kolaylaştırır ve kemik mineralizasyonunu sağlar. Vitamin D besinlerden ve ciltte güneş ışığından elde edilir. Diyet kaynakları sınırlıdır (balık yağı, süt, k.c. az miktarda yumurta sarısı) ancak süte eklenebilir. Esas kaynak güneştir. Yaşla birlikte barsaktan D vitaminin emilim azaldıkça deriden de üretimi düşer. Yaşlıların yaklaşık %80’inde D vitamini eksikliği saptanmıştır. Bunun sebepleri alımın azalması, emilimin azalması ve güneşe çıkmanın azalması olabilir. Postmenopozal kadınlarda D vitamini takviyesi barsaktan kalsiyum emiliminin arttırarak negatif kalsiyum dengesini düzeltir. Ancak yaşlandıkça barsaktaki vitamin D reseptörleri de azaldığı için vitamin D2’ye yanıt azalır. Serum 25(OH) D vitamini düşüklüğü PTH artışı ve KMY (kemik mineral yoğunluğu) düşüklüğü ile birlikte gider. Yıllık 150.000- 300.000 IU ergokalsiferol enjeksiyonunun yaşlılarda total kırık oranının anlamlı olarak azalttığı gösterilmiştir.


Günlük D vitamini ihtiyacı


v Genç erişkin 400 IU/G

v Yaşlılarda 600 – 800 IU/G

v Vit D eksikliği veya kalsiyum malabsorbsiyonu olanlarda yüksek vit D seviyelerine ihtiyaç vardır.Vücut vitamin D düzeyini serumdaki 25 (OH)D düzeyi en iyi gösterir.



Dengeli olmayan diyet:


Yetersiz alınan vitamin ve mineraller veya aşırı protein ve sodyum tüketimi osteoporoza eğilimi arttıran risk faktörleridir. Kalsiyum için alım miktarı kadar barsaklardan emilimi de önemlidir. Yaşlandıkça barsaklardan kalsiyum emilimi azalır. Özellikle 70 yaşın üzerinde bu çok belirgindir. Aşırı sodyum tüketimim idrarla kalsiyum atılımını arttırır. Aşırı kahve ve kafein içeren içecekler de idrarla kalsiyum atılımın arttırarak sonuçta KMY azalmasına ve kırık riski artmasına yol açabilir. Aşırı protein tüketimi de idrarla kalsiyum atılımını arttırarak KMY’da düşüklüğe yol açabilir. Kola cinsi gazlı içecekler içerdikleri fosforik asit ve kafein sebebiyle kemik ****bolizmasını olumsuz yönde etkilerler. K ve C vitaminlerinin ve lifli besinlerin osteoporozdan korunmada önemli yerleri vardır. Çinko, mangnezyum, bakır, demir boron, florid gibi eser elementlerin osteoporozun önlenmesinde etkili olduğuna dair muhtelif görüşler vardır ancak bu elementlerle ilgili kanıtlar henüz yeterli değildir.


Kalsiyum ve Vitamin D osteoporozun önlenmesinde ve tedavisinde faydalı yardımcı tedavilerdir. Kalsiyum ve D vitaminin tek başlarına erken postmenopozal kemik kaybını önleyemeseler de geç menopoz ve yaşlılarda osteoporozdan korunmada son derece önemlidirler. Osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçların etkili olabilmesi için yeterli kalsiyum ve vitamin D alınmasına ihtiyaç vardır. Bazı yiyecekler kalsiyum absorbsiyonunu etkiler (yüksek fitat içeren – bakla v.b.,yüksek oksalat içeren – ıspanak v.b.) Kalsiyum desteklerinin uygun absorbsiyonu için yemeklerle alınması ve günlük ihtiyaç 500 mg’dan fazla ise ikiye bölünerek alınması önerilir.


Özetle osteoporozun önlenmesi tedavisinden önceliklidir. Dengeli beslenme, özellikle kalsiyumdan ve D vitamininden zengin gıdaların alınması, güneş ışığından yeterince yararlanılması, sigara, alkol ve kahve tüketiminin azaltılması son derece önemlidir. Bütün bunları kapsayan bir programla hastaların osteoporozu önleyici diyet hakkında bilgilendirilmesi korunma yöntemleri arasında önemli yer tutmaktadır.


Prof. Dr.Elif Akalın



Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Osteoporoz ve Beslenmenin Önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:47.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428