Alt 20 Haziran 2013, 11:02   #1
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Göz ve Çevresi Tümörleri

göz hastalıkları - göz çevresi iyi huylu tümörleri - göz tümörü tedavisi - göz tümörleri
VİRAL SİĞİLLER


Viral siğil (squamoz hücreli tümör) genellikle erişkinlerde görülen göz kapaklarının en sık rastlanan selim tümörüdür. Humon papilloma virüs (HPV) sebep olmaktadır. Başlıca belirtisi göz kapaklarında ağaç çileğini andıran bir satha sahip saplı veya geniş tabanlı(sessile) bir lezyondur.


Doğru tanı önemlidir. Siğilin koparılması, kanatılması doğru değildir. Mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.


Tedavide göz doktoru tarafından eksizyon(cerrahi çıkarımı) veya lazer ablazyon yapılır. Tedavi sonrasında tekrar edebilmesi nedeniyle doktorunuzun size belirttiği aralıklarla düzenli olarak kontrole gitmeniz gerekmektedir.
SEBOREİK KERATOZ


Seboreik keratozlar (bazal hücreli papillom) yaşlı bireylerin yüz ve göz kapaklarında sık olarak görülen yavaş büyüyen lezyonlardır. Seboreik keratozlar ufak, yağ ihtiva eden, yuvarlak, dışarıdan yapıştırılmış hissi veren görüneme sahip lezyonlardır.


Tedavide eksizyon (cerrahi çıkarım) yapılır.


AKTİNİK KERATOZ


Aktinik keratoz genellikle ileri yaşlarda yüz, boyun, el gibi güneşe maruz kalan kısımlarda görülen cilt lezyonudur. Nadiren göz kapaklarında görülür. Tipik olarak aşırı güneş ışığına maruz kalmış yaşlı, açık ten renkli bireyleri etkiler. Düz, pul pul dökülen, zımpara kağıdı görünümünde lezyonlardır.


Aktinik keratozların kötü huylu tümörlere dönüşebilme riski mevcuttur. Bu yüzden mutlaka tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Özellikle açık ten renkli kişilerin güneşten korunması önemlidir.


Tedavide önce biopsi uygulanır, bunu eksizyon(cerrahi çıkarım) veya kriyoterapi(yara dondurma) izler.


Ciltten dışarıya doğru boynuz şeklinde uzanan pigmentli cilt lezyonlarıdır. Kutanöz horn, aktinik keratoz ve viral siğillerle beraber görülebilir.


Tedavide de eksizyon(cerrahi çıkarma) işlemi yapılır.

PİYOJENİK GRANÜLOM


Piyojenik granülomlar genellikle ciltte bir enfeksiyon yada tavmayı takip eden ve hızlı büyüyen kitlelerdir. Hafif travma sonrasında dahi kanama özelliğine sahip pembemsi renkte kitlelerdir.


Tedavide eksizyon(cerrahi çıkarımı) işlemi uygulanır.

GÖZ KAPAĞININ BASİT NEVÜSLERİ


Nevüsler halk arasında –BEN- olarak bilinen kitlelerdir. Nevüsler melanosit adı verilen ve melanin adlı pigmenti salgılayan hücrelerden gelişirler. Bu yüzden genellikle koyu renklidirler. Basit nevüslerin bir kısmı cilt seviyesindeyken bir kısmı da ciltten kabarık olarak gelişirler.


Benler doğumsal olabildiği gibi sonradanda gelişebilirler. Güneş ışığına maruziyet riski artırır. Benlerin kötü huylu tümörlere dönüşme riski düşükte olsa mevcuttur. Bu yüzden düzenli olarak doktor kontrolünde bulunmak gerekmektedir. Doktorunuz gerekli görürse cerrahi olarak çıkarılabilir.

KERATOAKANTOMA


Göz kapağında nadiren görülen keatoakantoma iyi huylu olmasına rağmen hızlı büyüme gösterir. Birkaç gün içinde büyüklüğünün iki-üç katına ulaşır. Pembe renkli görünümü vardır. İki-dört cm çapına ulaştıktan sonra genellikle büyümesi durur ve çoğunlukla kendiliğinden geriler. Tepesinde kabuklu bir görünümü vardır.


Tamamen normal kişilerde oluşabilmekle beraber özellikle böbrek naklini takiben immunsupresif tedavi alanlarda gelişme riski daha fazladır.


Tedavide eksizyon (cerrahi çıkarma) yapılır.


ÇİLEK NEVÜS


Çilek nevüsleri(kapiller hemanjiom) kızlarda daha fazla görülen ve üst göz kapağına yerleşmeyi seven nadir görülen kitlelerdir. Genellikle doğumdan sonra vuku bulur. Çilek nevüsleri üzerlerine basmakla soluklaşan ama ağlamayla şişkin bir hal alan tek taraflı küçük, kabarık, kırmızı lezyonlardır.


Genellikle hayatın ilk bir yılı hızla büyür ancak hastaların çoğunda yedi yaş civarında tamamen kaybolur.


Çok büyük ve hızlı büyüyen nevüsü olan hastalarda yüksek debili kalp yetmezliği gelişebileceği unutulmamalıdır.


Tedavide çoğunlukla kendiliğinden gerilediği için takip önerilir. Ancak büyük kitleler üst göz kapağında ağırlık etkisiyle düşüklük ve buna bağlı olarak da göz tembelliği yapabileceğinden tedavi edilmelidir. Tedavide steroid(kortizon) enjeksiyonu ve doktorunuz gerekli görürse eksizyon(cerrahi çıkarımı) uygulanır.


KONJONKTİVANIN İYİ HUYLU TÜMÖRLERİ)


Konjonktival Epitelyal Melanozis


Konjonktival epitelyal melanozis sıklıkla siyahîlerde ve esmer tenli bireylerde görülen tümüyle selim tabiatlı bir durumdur. Hayatın ilk birkaç yılı içerisinde büyüme gösterirken, erken erişkin döneminde sabit hale gelir. Her iki gözde birden görülür.


Gözün beyaz kısmında(konjonktivada) düz, yama tarzında, yaygın kahverengi pigmentasyonlar şeklindedir.


Tamamen iyi huylu olup tedavi gerektirmezler, doktorunuza düzenli aralarla kontrole gitmeniz gerekmektedir.




Konjenital(Doğuştan) Oküler Melanositozis


Gözün beyaz kısmında(konjonktivada) birçok nokta-yama tarzında kurşuni gri renkte pigmentasyonlardır. Sıklıkla göz çevresi cildinde de pigmentasyon görülmektedir. Göz ve cildin beraber tutulduğu durumda okülodermal melanositozis (ota nevüs) olarak adlandırılır. Bu hastaların tutulan gözleri daha koyu renkli olabilmektedir.


Konjenital oküler melanozisli hastalarda melanom(bir çeşit kötü huylu tümör) gelişme riski mevcuttur. Ayrıca bu hastalarda glokom(göz tansiyonu) gelişme riski de mevcuttur. Bu yüzden doktorunuzun size belirteceği aralıklarla kontrollere gitmeniz büyük önem taşımaktadır.




Primer Akiz Melanozis


Primer akiz melanozisli hastalarda tek gözü tutan düzensiz konjonktival(gözün beyaz kısmı) kahverengi pigmentasyon alanları görülür. Konjonktivanın herhangi bir yerini tutan bir ya da daha çok sayıda pigmentasyonlardır. Primer akkiz melanozis küçülebildiği gibi uzun zaman boyunca aynıda kalabilir. Tutulum sahalarının rengi açılabilir ya da koyulaşabilir.


Kötü huylu tümörlere dönüşme riski yüksek olduğundan, doktorunuzun size belirttiği aralıklarla kontrollere gitmeniz gerekmektedir. Kabarık olmayan pigmentasyonların üzerinde aniden bir ya da birden çok nodülün(yumrucuğun) görülmesi kötü huylu tümör gelişmesinin bir işareti olabilir.


Tedavide ilk olarak biyopsi yapılır. Biopsi sonucuna göre kriyoterapi(yara dondurma) ya da eksizyon(cerrahi çıkarma) yapılır.




Konjonktival Nevüsler


Konjonktival nevüs(ben) nispeten nadir görülen, selim, genellikle tek taraflı olarak ortaya çıkan klinik durumdur. Lezyon içinde sıklıkla kistik boşluklar yer alır. Hastalık genellikle yirmi yaşına kadar ortaya çıkar. Puberte sırasında pigmentasyonun yoğunluğu artarken, nevüsde büyüme görülebilir. Gözün beyaz kısmında düzgün sınırlı hafif kabarık lezyonlardır. Koyu ya da açık renkli olabilirler.


Kötü huylu tümörlere dönüşebilme riski olduğundan doktorunuzun size belirteceği aralıklarla kontrollere gitmeniz gerekmektedir. Özellikle pigmentasyonda ya da büyüklükte artış olması habis potansiyel açısından değerlendirilmesini gerektirir.


Tedavide, doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda cerrahi çıkarım yapılır.




Pedinküllü Konjonktival Papillom


Humon papilloma virüsünün(HPV) enfeksiyonundan meydana gelir. Hastalık en sık olarak çocukluk döneminde ya da erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Bu kitleler birden çok sayıda olabileceği gibi bazı hallerde iki gözü de tutabilir.


Büyük oranda kendiliğinden iyileşme söz konusu olduğundan küçük lezyonlar tedavi gerektirmezler. Doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda kiryoterapi(yara dondurma) ya da eksizyon(cerrahi çıkarma) yapılabilir.




Sesil Konjonktival Papillom


Hastalık genellikle orta yaşlı kişilerde görülür. Hemen her zaman tek gözü tutar. Konjonktivada(gözün beyaz kısmı) kahverengi bir adet lezyon olarak göze çarpar.


Kötü huylu tümörlere dönüşebilme riski olduğundan tespit edildiğinde cerrahi çıkarımı gerekmektedir.




Dermoidler


Çoçukluk çağının en sık görülen konjonktival tümörleridir. Bunlar düzgün sınırlı, yumuşak, sarımsı renkli konjonktival(gözün beyaz kısmı) lezyonlardır. Goldenhar sendromlu çocuklarda daha sık görülürler.


Tedavide cerrahi çıkarım yapılır.




Lipodermoidler


Erişkin dönemde ortaya çıkan, gözün beyaz kısmının kenarında(dış kantusta) gelişen, hareket ettirilebilen lezyonlardır.


Lipodermoidlerin cerrahi çıkarımı sonrasında cerrahiye bağlı oluşabilecek sorunlar(göz hareketlerinde kısıtlılık gibi) nedeniyle takip edilmeleri daha çok tercih edilir.


ÜVEAL SİSTEMİN İYİ HUYLU TÜMÖRLERİ


İris Nevüsleri


İris(gözün renkli kısmı) nevüsleri(benleri) genellikle çapı 3 mm den küçük olan, düz veya zeminden hafif kabarık olan pigmentli lezyonlardır. Küçük olanlarına iris çilleri denir. Birden çok olabilirler. Kötü huylu tümörlere dönüşme riskleri yoktur.


Cogan-Reese sendromlu hastalarda iris nevüsleri çok daha büyük olabilirler. İris nevüsleri çoğunlukla tedavi gerektirmezler, takipleri uygundur.


Lisch Nodülleri


Nörofibromatozis-1 hastalarının hemen hepsinde 16 yaşından sonra bulunan küçük, her iki gözde birden görülen, pigmentli hamartomlardır. Kötü huylu tümörlere dönüşme riski yoktur, takipleri uygundur.




Koroidal Nevüs


Nüfusun yaklaşık %1-2’sinde görülürler. Muhtemelen doğumda bulunsalar da asıl büyüme puberte öncesinde olur ve sonrasında nadiren büyüme gösterirler. Bu yüzden klinik açıdan büyüme çok nadir bir olgu olup, malign transformasyon(kötü huylu tümörlere dönüşme) ihtimaline karşı şüphe uyandırmalıdır.


Hastaların koroidal nevüslerle ilgili herhangi bir şikâyetleri bulunmaz. Koroidal nevüsler düz, oval şekilli kurşunu gri renkli lezyonlar olup, çoğunlukla rutin göz muayenesi sırasında tesadüfen fark edilirler.


Doktorunuzun size belirteceği aralıklarla düzenli olarak yapılan fundus muayenesi ve flöresein angiografiyle(göz angiosu) takip edilmeniz gerekmektedir. Düzenli yapılan bu kontrollerde nevüsün boyutlarında büyüme olup olmadığı kontrol edilir. Büyümenin varlığı durumu uyarıcı olup tedavi gerektirebilir.


Koroidal Hemanjiom


Bu hastalık erişkinlik döneminde gözlerden birinde görme azalması ile kendini gösterebileceği gibi rutin göz muayenesi sırasında tesadüfen de tespit edilebilir.


Doktorunuzun belirteceği aralıklarla yapılan fundus muayenesi, göz ultrasonu ve flöresein anjiografi(göz anjiosu) ile takip edilmeniz gerekecektir. Tedavide sadece görmenin tehdit edildiği durumlarda harici ışın radyasyonu uygulanır.


Bu hastalarda kistoid retinal dejenerasyon, retina dekolmanı gibi görme azalmasına sebep olabilecek komplikasyonlar görülebilmektedir. Sturge-Weber sendromlu hastalarda hemanjiomlar çok daha büyük olabilmektedir. Bu hastalarda komplikasyon riski daha yüksek olup, takip daha ayrı bir önem taşımaktadır.


Koroidal Osseöz Koristoma


Koroidal osseöz koristoma(osteoma) tipik olarak genç kadınları etkileyen nadir, selim tabiatlı, kemikleşmeye sebep olan bir tümördür. Vakaların %25’inde her iki göz birden tutulur. Hastalık görme keskinliğinin giderek artan oranlarda azalmasıyla ortaya çıkar ya da rutin göz muayenesi sırasında tesadüfen bulunur.


Doktorunuzun belirteceği aralıklarla yapılan fundus muayenesi, göz ultrasonu, flöresein anjiografi(göz anjiosu), kranial BT ile takip edilmeniz gerekecektir.


Melanositoma


Melanositoma üveal sistemin herhangi bir yerinde olabileceği gibi sıklıkla görme sinirini(optik siniri) tutar. Özellikle optik sinir tutulduğunda görme kaybı olabilmekle beraber, çoğunlukla rutin göz muayenesi sırasında tesadüfen bulunur. Ayrıca bu hastalarda glokom(göz tansiyonu), üveit gibi sorunlar gelişebilmektedir.


Doktorunuzun belirteceği aralıklarla yapılan fundus muayenesi, göz ultrasonu, flöresein anjiografi(göz anjiosu), kranial BT ile takip edilmeniz gerekecektir. Takipler nadiren de olsa gelişebilecek komplikasyonlar(göz tansiyonu, görme kaybı gibi) ve malign transformasyon nedeniyle önemelidir.

RETİNANIN İYİ HUYLU TÜMÖRLERİ


Astrositom


Retina ve optik sinirin astrositomu nadir görülen, selim tabiatlı, görmeyi tehdit etmeyen bir tümördür. Sıklıkla tüberoskleroz hastalığı olanlarda görülürler.(Tuberoskleroz hastalarının % 50’sinde astrositom görülür.)


Bu tümörler herhangi bir şikâyete sebep olmazlar, tedavi gerektirmezler.




Kapiller Hemanjiom


Retina ve optik sinirin kapiller hemanjiomu nadir görülen, iyi huylu ancak görmeyi tehdit edebilen tümörlerdir. Von Hippel Lindau hastalarında görülme sıklığı artar.


Bu hastalıkta çeşitli komplikasyonlara bağlı görme azalması olabilmektedir, bu yüzden tanı, takip ve tedavi önemlidir.Tanı için fundus muayenesinin yapılması ve flöresein anjiografi(göz anjiosu) çekilmesi gerekmektedir.


Her kapiller hemanjiom vakası tedavi gerektirmez. Ancak görmenin tehdit edildiği olgularda tedavi gerekir. Argon lazer fotokoagülasyon, kiryoterapi(yara dondurma), radyoterapi(ışın tedavisi), cerrahi çıkarma yöntemlerinden doktorunuzun uygun göreceği biri tedavide uygulanır.


Kavernöz Hemanjiom


Tek gözü tutan nadir, doğumsal, damarsal tümörlerdir. Bu hastalarda cilt ve sinir sisteminde de bu tür lezyonlara rastlamak mümkündür.


Hastalık ya rutin göz muayenesi sırasında tesadüfen ya da yirmili yaşlarda tümörün göz içine kanamasına(vitre içi kanama) bağlı olarak görme azalması sebebiyle fark edilir. Olguların çoğu tedavi gerektirmez, ancak geçmeyen göz içi kanamaları gibi durumlarda tedavi gerekmektedir. Bu yüzden düzenli olarak doktorunuzun belirttiği aralıklarla kontrollere gitmeniz gerekmektedir.

OPTİK SİNİRİN(GÖRME SİNİRİNİN) BENİGN(İYİ HUYLU) NEOPLAZİLERİ (TÜMÖRLERİ)


Optik Sinir Gliomu


Optik sinir gliomu tipik olarak genç kızlarda ortaya çıkan, yavaş büyüyen bir tümördür. Nörofibromatozis-1’li hastalarda daha sık görülür.


Hastalık sıklıkla görme sinirini etkileyerek görme kaybına sebep olur. Bazı hastalarda tümör kitlesel etkisiyle gözü öne doğru itebilir.(proptozis)


Hastalık görme kaybı gibi herhangi bir komlikasyona sebep olmamışsa doktorunuzun belirleyeceği aralıklarla kontrollere gitmeniz yeterli olacaktır. Ancak görme kaybı, kozmetik sorunlar ya da tümörün hızlı büyümesi gibi bir durum söz konusu olduğunda tümörün cerrahi olarak çıkarımı gerekmektedir. Tümör cerrahi sınırlar dışına kafa içi yayılım gösterirse radyoterapi(ışın tedaisi) ve kemoterapi gerekecektir.



Pleksiform Nörofibrom


Pleksiform nörofibrom hemen her zaman nörofibromatozis-1’li hastalarda görülür. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkar.


Tümörün kitlesel etkisiyle gözlerin öne doğru gelmesi(proptozis), göz kapaklarında düşüklük(ptozis) gelişebilir. Düzenli olarak göz ve nöroloji doktorlarına kontrollere gitmeniz gerekmektedir.



LAKRİMAL BEZİN(GÖZYAŞI BEZİ) İYİ HUYLU TÜMÖRLERİ


Lakrimal Bez Adenomu


Genellikle ellili yaşlardan sonra ortaya çıkar. Lakrimal bez adenomu üst göz kapağında ağrısız, yavaş ilerleyen bir şişlik şeklinde belirti verir. Gözün arka kısmına doğru ilerleyerek gözü öne doğru itebilir.(proptozis)


Tedavide tüm tümör cerrahi olarak çıkarılır. Sonuç tümör çıkarıldıktan sonra iyidir. Tedavi öncesinde bu hastalara biyopsi önerilmez.

HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Feyza ÖNDER


Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Göz ve Çevresi Tümörleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:19.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428